För ett par veckor sedan ansökte Ecom Teams, som den börsnoterade e-handlaren Footway numera heter, om rekonstruktion. Då hade bolaget varit i konflikt med sin bank Danske Bank en tid. I samband med rekonstruktionsbeskedet var budskapet att banken gav sitt stöd till processen.
Det gäller inte längre.
Bolaget kommer att ansöka om konkurs idag måndag.
“Beslutet är ett resultat av att Danske Bank dragit tillbaka sitt stöd för den rekonstruktionsplan som tidigare varit föremål för dialog och samarbete”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Kämpat länge
Footway grundades 2010 av Daniel Mühlbach (bolagets nuvarande vd), Louise Liljedahl, Sara Wimmercranz och Sten Dahlstrand. Bolaget har länge haft finansiella utmaningar och sommaren 2023 ansökte bolaget om rekonstruktion men tog sig ur den ett omkring halvår senare.
Den nuvarande krisen utlöstes, menar bolaget självt, av att Danske Bank brutit mot ett avtal genom att ta 52 miljoner kronor från bolagets konto utan att återlämna panten.
“Detta förhindrade en planerad refinansiering och orsakade allvarliga konsekvenser för bolagets verksamhet. Produktinköp stoppades under årets viktigaste försäljningsperiod (Q4 2024), och inköp för kommande säsonger avbröts. Skadan, i form av de totala förlusterna, uppskattas till mellan 100 och 150 miljoner kronor”, skriver bolaget.
Går till attack mot banken
E-handelsbolaget går i måndagens pressmeddelande till häftig attack mot Danske Bank och menar att det inte finns några alternativ till konkurs i och med att banken dragit tillbaka sitt stöd.
“Det är oerhört tråkigt för alla inblandade att en lönsam och välfungerande verksamhet nu går i konkurs, främst på grund av en finansiell partner som inte respekterar ingångna avtal”, skriver Ecom Teams med vd:n Daniel Mühlbach i spetsen.
Bolaget ska via en annan part försöka driva en skadeståndsprocess mot Danske Bank. Dessutom förbereds en anmälan till Finansinspektionen. Danske Bank har tidigare inte velat kommentera situationen med hänvisning till banksekretessen.
"Vi har alltid strävat efter att skapa ett hållbart och växande bolag, men tyvärr har vi nu nått vägs ände. Det känns oerhört tråkigt för oss alla, men vi är tacksamma för den support vi fått från våra övriga borgenärer och vårt grymma team som varit med oss på resan," säger Louise Liljedahl, operativ chef och medgrundare.
Så många ägare
Ecom Teams är listat på marknadsplatsen First North och har cirka 3.000 aktieägare. Handeln med bolagets aktier stoppades tidigare under måndagen.
Fastighetsprofilen Rutger Arnhult är Ecom Teams största ägare med cirka 30 procent av aktierna (vid årsskiftet). Andra storägare är Daniel Mühlbach, Equity, och Industrifonden.
Bolaget omsatte nästan 800 miljoner kronor 2023. Under 2024 minskade omsättningen till 440 miljoner kronor. Rörelseresultatet under fjolåret var +31 miljoner kronor, mycket tack vare övriga rörelseintäkter på 255 miljoner kronor vilka i sin tur berodde på avknoppning av plattformbolaget.
Ecom Teams hade vid årsskiftet 200 miljoner kronor i skulder till kreditinstitut. Leverantörsskulderna uppgick till 112 miljoner kronor. Övriga kortfrista skulder summerades till 27 miljoner kronor.
Ecom Teams säljer sina produkter via flera olika e-handelsbutiker. Utöver Footway handlar det bland annat om Sportamore, Caliroots, Stayhard, Netlens, Brandoa och Racket Now.
Under 2024 hade bolaget cirka 25 anställda vid huvudkontoret i Kista och ytterligare cirka 15 medarbetare vid lagret i Kista.
Under fjolåret knoppade bolaget av Footway OaaS vars verksamhet kretsar kring den plattform som bolaget utvecklat. Det bolaget, som inte är noterat, omfattas inte av konkursen.