Arbetsmarknaden ser ljus ut för landets ingenjörer. Trots en lågkonjunktur och uppmärksammade industrikonkurser är arbetslösheten i gruppen låg. I genomsnitt höjdes lönen för fackförbundet Sveriges Ingenjörers medlemmar i privat sektor med 6,5 procent. Motsvarande ökning i kommunal/regional sektor var 4,5 procent.
En stor bakomliggande anledning till siffrorna är försvarsindustrin som just nu växlar upp rejält.
”Många ingenjörsjobb är i dag säkerhetsklassade, vilket betyder att företagen inte kan lösa efterfrågan genom arbetskraftsinvandring. När försvarsbolagen nu behöver rekrytera ännu mer personal de kommande åren pekar mycket mot att lönerna kommer att höjas ytterligare”, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Lär dig det här – och öka chansen att få en bra lön
Men bara för att efterfrågan är stor betyder det inte att alla ingenjörer får lönen de vill ha – eller den de förtjänar. För den som vill ta nästa steg i lönekarriären finns det därför några saker som är bra att tänka på:
- Förbered dig ordentligt inför lönesamtalet
Det årliga lönesamtalet är ett ypperligt tillfälle att försöka få höjd lön. Ta reda på vad som krävs för att få höjd lön, berätta varför just du är bra på ditt jobb – och jämför med andra i liknande positioner.
Genom löneverktyget Saco Lönesök kan du jämföra din lön med över 84 000 ingenjörer i hela landet, för att få en tydlig bild över vad ditt löneläge bör vara.
Tips: Så vässar du argumenten inför årets lönesamtal
- Har du fått mer ansvar? Kräv högre lön!
Vid en befordran är det självklart för många att förhandla om en högre lön. Men om du gradvis får mer och mer ansvar på arbetsplatsen? Jo, även då kan det vara bra att ta upp frågan om ett extra lönesamtal för att få en ersättning som motsvarar din insats.
- Ta klivet och våga byta jobb
Historiskt sett har ett byte av arbetsplats varit det säkraste sättet att få en högre lön. Enligt ny statistik från Sveriges Ingenjörer fick ingenjörerna i de yngre åldersgrupperna i snitt 12-13 procent högre lön när de bytte jobb, jämfört med endast 6-8 procents höjning för de som stannade kvar på sin arbetsplats. Du hör till en av landets mest eftertraktade yrkesgrupper, så om du är missnöjd med lönen kan det vara läge att testa något nytt!
LÄS MER: Sveriges Ingenjörer tipsar om hur du kan löneförhandla vid olika tillfällen
- Kan du jobba på distans? Så kan det gynna din lön
Pandemin lärde oss att även ingenjörer kan arbeta på distans, en möjlighet som många har utnyttjat sedan dess. Om du bor i Luleå men har möjlighet att jobba för ett företag baserat i Stockholm så får du plötsligt ett helt annat löneläge att utgå ifrån.
Svenska ingenjörer som är verksamma på andra sidan Öresund – i Köpenhamnsregionen – kan tjäna upp till 200 000 kronor mer per år än kollegorna som jobbar inom Sveriges gränser. Möjligheten till distansarbete kan bokstavligen talat ta din lönekarriär till en helt ny nivå.
”Utan konkurrensmässiga löner riskerar vi landets tekniska kompetens”
Hur bra koll du har på vilken lön du förtjänar kan hjälpa hela branschen. Att Sveriges ingenjörer kollektivt kämpar för en marknadsmässig lön – som även står sig väl i den internationella konkurrensen – är viktigt för hela landets utveckling, menar Johan Kreicbergs.
”Om inte de svenska ingenjörslönerna är konkurrensmässiga riskerar vi att tappa både inhemska ingenjörer och de som kommer hit via arbetskraftsinvandring. I förlängningen riskerar hela landets tekniska kompetens att sänkas”, säger han.
Så mycket tjänar Sveriges ingenjörer 2025 – få ett smakprov på lönestatistiken här!