E-handelns kostsamma och ohållbara returer har resulterat i en mängd bolag som vill lösa problemet. En sådan lösning är digitala eller virtuella provrum. Många bolag har genom åren försökt, men inget har riktigt revolutionerat marknaden.
Men nu, i och med den rusande AI-utvecklingen, är tiden inne, menar bolaget Zaize.
Gänget bakom är Isabelle Persson (vd), Melody Fu (operativ chef), Tua Holmström (marknadschef). Trion drog i gång för bara ett halvår sedan, vid sidan av studierna.
Det är tidiga dagar, och egentligen är det kanske något av ett gränsfall för Breakit att lyfta, men ambitionerna är tydliga och i maj ska grundarna representera Sverige i den nordiska paviljongen under World Expo 2025 i Japan.
“Det ska bli jättespännande och vi hoppas ju dels på att hitta investerare, men också samarbetspartners och potentiella klädbolag”, säger Isabelle Persson.
“Vi vill inspirera unga kvinnor att våga förverkliga sina drömmar inom tech och entreprenörskap, vi är de enda kvinnliga entreprenörerna från Sverige som är med”, fyller Melody Fu i.
Se kläder på AI-kopia
Det finns en del konkurrenter på marknaden, uppger Isabelle Persson. Breakit har skrivit om en av dem här exempelvis och klädjätten Zalando lanserade för ett par år sedan ett eget pilotprojekt där kunder kunde prova kläder på en 3D-avatar i webbutiken.
“Det finns en del lösningar där användaren skriver in längd och vikt och får fram modeller där användaren kan välja den som är mest lik en själv för att sedan se kläderna på modellerna”, säger Isabelle Persson.
Zaizes affärsidé att ett Ai-baserat virtuellt provrum som kan integreras i klädbolagens e-handlar. Hos de e-handlare som använder bolagets plug-in ska kunderna kunna byta ut modellbilder mot AI-genererade bilder där kunden själv bär kläderna.
“Här ser vi en stor potential att bli först med en sådan typ av lösning där det faktiskt är slutkunden som provar kläderna och inte en modell som slutkunden inte kan identifiera sig med”, säger Isabelle Persson.
De vill lägga stor vikt vid att klädernas passform “visualiseras på ett realistiskt sätt”, enligt Melody Fu.
“Det finns ingen sådan etablerad lösning just nu, så vi tror att tajmingen är perfekt.”
På jakt efter kapital
De hungriga studenterna jagar nu kapital i sin första runda, där de hoppas få in 4 miljoner kronor till en värdering pre-money-värdering om 16 miljoner kronor.
“Många tycker väl kanske att vi är lite tidiga fortfarande, de vill gärna se att man har en helt färdig produkt egentligen innan de går in och investerar”, säger Isabelle Persson.
“Det eller att en annan investerare som gått före innan de vågar gå in”, tillägger Melody Fu.
När investeringen är säkrad siktar bolaget på att ha en första version klar inom sex månader – och en färdig lansering mot slutkund sex månader senare.
"Tanken är att vi ska expandera tech-teamet ytterligare och det är därför vi vill ta in kapital för att kunna snabba på utvecklingen”, säger vd:n.
LÄS MER: Weon vill fixa problemet med storlekar på klädsajter