Tidpunkten för Klarnas börsnotering rycker närmare – någon gång i april ska den ske enligt planerna. Därmed skruvas temperaturen upp även i utländsk media.
I en kritiskt hållen artikel i Financial Times sätts ljuset till exempel på vissa av de avtal som det svenska betalningsbolaget har presenterat under de senaste veckorna, inte minst det med Walmart som Klarna fått mycket positiv uppmärksamhet för.
“Klarnas fjäder i hatten”, var till exempel Breakits rubrik om avtalet med den gigantiska dagligvarukedjan som även innebar att Klarnas konkurrent Affirm slängdes ut.
Men avtalet var ett “reklamtrick” för att sätta Klarna i positiv dager inför notering, enligt vad Dan Dolev, analytiker på banken Mizuho, uppger för Financial Times.
Bakgrunden är även att Klarna ställde ut 15,3 miljoner optioner för att få avtalet i hamn, något som skulle kunna ge en utspädningseffekt för aktieägarna. Optionerna kan av One Pay (ett bolag som delägs av Walmart och som också hade en del av affären) omvandlas till Klarna-aktier för 34 dollar styck. Därmed skulle hela posten vara värd drygt 500 miljoner dollar, eller lite mer än 5 miljarder kronor.
“Verkligen en mycket dyr pressrelease”, menar Dan Dolev.
I Financial Times artikel uppmärksammas även ett färskt avtal mellan Klarna och matleveransbolaget Doordash. Den här överenskommelsen utlöste, skriver FT, en våg av skämt på sociala medier. Skämten anspelade på att konsumenterna tar krediter för att köpa snabbmat och det har gjort paralleller till de lån, “subprime”, som utlöste finanskrisen i USA 2008. Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski gick till och med ut på X och försvarade samarbetet med Doordash och pekade bland annat på att det amerikanska bolaget säljer mer än mat.