I takt med att hälso- och longevity-trenden växer sig allt starkare inom techsfären vill fler och fler optimera sina liv för att försöka leva längre.
På Voi-medgrundaren Douglas Starks nya satsning Helsa kan du exempelvis scanna din hjärna för 18.000 kronor, på Kry-grundaren Johannes Schildts och Julia Elfs nya bolag Elfcare kan du skanna hela kroppen för 35.000 kronor och den svenska Oura-utmanaren Haale vill att fler ska få råd med smarta ringar.
En jättetrend är att mäta sömn med hjälp av olika typer av appar, smarta sängar, klockor och ringar.
Men vissa forskare menar att mätningen faktiskt kan få oss att sova sämre och leda till så kallad ortosomni – en “ohälsosam jakt på den perfekta sömnen”, rapporterar Dagens Nyheter.
“Att introducera ett verktyg som varje dag presenterar din sömn gör att du fokuserar mer på hur lite du sover. Men det kanske inte hjälper dig att sova mer. Problemet är att väldigt få kan agera på resultaten och risken är att det bara leder till sömnstress”, säger Kasper Karlgren, forskare på Institutionen för data- och systemvetenskap på Stockholms universitet.
Han har i en avhandling testat ett tiotal sömnspårare och upptäckte då även att de visade olika resultat. Användarna riskerar, enligt honom, att dra långtgående slutsatser om sin hälsa baserat på data som kan vara felaktig.
“Problemet är att det är svårt att utvärdera om och hur de verkligen fungerar. Många redovisar varken sin teknik eller sina modeller”, säger Kasper Karlgren.
Även Johan Axelsson, professor i experimentell sömnforskning vid Stockholms universitet, är skeptisk till sömn-apparnas förmåga att mäta rätt. Enligt honom kan de däremot fylla en funktion för personer som vill följa hur sömnen påverkas av en förändring av vanor, exempelvis om användaren börjar träna.
“Apparna funkar ganska bra för de 30-40 procent som är mest normala, men för de som har lite annorlunda sömn är datan oftast missvisande. Vi vet inte alltid hur apparna får fram sina mått och de går inte att utvärdera ordentligt. Om de säger att din sömnkvalitet är 75, låter det väldigt specifikt men det säger ju ingenting.”, säger han till DN.
LÄS MER: Kry-grundaren Johannes Schildts nya startup – ska sälja hälsotester för 35.000 kronor styck
LÄS MER: Svenska Oura-utmanaren Haale vill att fler ska få råd med smarta ringar