Sök ikon

Gör cirkulära mobilskal – nu tar Agood Company in 25 miljoner och satsar på USA

Artikel bild
Agood Companys vd Henrik Jonsson. Foto: press/montage

Agood Company vill bli störst inom mobilskal – och vara hållbara. Sedan vd-bytet förra året växer kärnverksamheten med nästan 30 procent och bolaget väntas nå break even under första kvartalet i år.

Samtidigt stängs nu en runda på 25 miljoner – för expansion till USA.

“Det har varit ett turbulent år, men också otroligt spännande”, säger vd:n Henrik Jonsson.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Webbredaktör och reporter

Agood Companys vision är att producera cirkulära produkter och har sedan starten 2018 tillverkat och sålt både strumpor, pennor och anteckningsböcker. 

Men framför allt har fokus legat på att tillverka och sälja växtbaserade mobilskal och transparenta skal gjorda av gamla godislådor. 

När Breakit skrev om bolaget för snart ett år sedan hade medgrundaren Anders Ankarlid valt att lämna Agood Company och den tidigare globala säljchefen Henrik Jonsson hade tagit över som vd efter Colin Woodward

“Det har varit ett turbulent år, men också otroligt spännande”, säger Henrik Jonsson till Breakit. 

“Vid den här tiden för ett år sedan tog styrelsen beslut om att vi, som många andra bolag, behöver komma in mot lönsamhet. Så den omställningen påbörjade vi då.” 

Prognosen är nu att Agood Company kommer att nå break even under första kvartalet 2025. 

Samtidigt expanderar bolaget till USA, utökar tillverkningen i Sverige och genomför just nu en emission om 25 miljoner kronor.

“Växer på en marknad utan tillväxt” 

Enligt preliminära siffror för 2024 omsatte Agood Company 26,1 miljoner kronor, vilket kan jämföras med runt 21 miljoner året före. Kärnverksamheten, mobiltillbehören, växer med omkring 28 procent. 

Den preliminära förlusten är 9 miljoner kronor, 2023 var den nästan 14 miljoner. Och enligt Henrik Jonsson är prognosen att nå break even enligt måttet ebitda (justerat rörelseresultat före avskrivningar) under första kvartalet i år. 

“Det går bra, peppar peppar. Jag är väldigt glad för det”, säger han. 

“Vi växer just nu på en marknad utan tillväxt”

I flera fall har Agood Company “tagit den långa vägen” i produktutvecklingen av varor, enligt honom. Exempelvis genom att förlägga tillverkningen i Sverige, vilket både är dyrare och svårare än i Asien där majoriteten av alla mobilskal blir till. 

“Det har varit en ganska lång resa, men sedan ett år tillbaka har vi också lyckats möta marknaden i form av pris”, säger Henrik Jonsson. 

Att konsumenter självmant kommer att välja att konsumera mindre och vara villiga att lägga mer pengar på varor som är bättre för klimatet tror han inte riktigt på. Att deltagare i undersökningar säger att de är villiga att betala mer för mer hållbara produkter är inget som återspeglas på massmarknaden, enligt vd:n. 

“Jag tror att vi behöver inse att vi konkurrerar på precis samma premisser som icke-cirkulära och icke-hållbara produkter. Konsumenterna vill inte betala mer men förväntar sig samtidigt att produkterna ska ha samma kvalitet och pris och kanske till och med vara bättre än vad en icke-hållbar produkt är”, säger Henrik Jonsson.  

Stänger runda på 25 miljoner

Det har hänt en hel del med Henrik Jonsson vid rodret. Organisationen och tillverkningen har genomgått omfattande effektiviseringar. Den tidigare säljchefen säger att han fokuserat mer på det kommersiella och satsat hårdare på kärnverksamheten snarare än att bredda till fler produkter. 

I Agood Companys ägarlista finns bland andra grundarna Jesper och Joakim Rahmqvist och Anders Ankarlid samt vd:n Henrik Jonsson – men också näringslivsprofilen Michael Storåkers och Ulrika Arver. Totalt har bolaget tagit in ungefär 33 miljoner kapital. 

Just nu genomför Agood Company en emission på ytterligare 25 miljoner kronor, varav hälften är garanterat av befintliga ägare. 

Pengarna ska bland annat användas i expansionen mot USA – där bolaget snart ska lansera och dra i gång tillverkning i Texas under andra kvartalet 2024.

“Just nu är vi inne i ett intensivt skede när det gäller lanseringen i USA och vi förväntar oss att det kommer att resultera i något som är enormt för oss”, säger Henrik Jonsson och fortsätter: 

“Vi ser två tydliga trender just nu. För det första har vi otroligt positivt momentum i Europa just nu, där jag förväntar mig att vår tillväxttakt kommer att vara mer än 100 procent mot föregående år. Och sedan inte minst, USA. De projekt som vi arbetar med just nu är värda kanske tio gånger mer än vad verksamheten var isolerad i Europa föregående år.”

Läs mer