Sök ikon

Longevity-profilen Bryan Johnson anklagas för tystnadskultur och lögner om hälsodata

Artikel bild
Bryan Johnson vill leva i 200 år. Foto: Press

Bryan Johnson har gjort sig känd som mannen som vill besegra döden och styr sin image med järnhand. Nu anklagar minst tre tidigare anställda på bolag Blueprint longevity-profilen för att bryta mot lagen med sina sekretessavtal.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Webbredaktör och reporter

Anställda vid bolaget Blueprint, partners, leverantörer och andra personer nära techentreprenören och Longevity-profilen Bryan Johnson har fått skriva under sekretessavtal som förbjuder dem att berätta om affärsplaner och Johnsons privatliv. 

Bryan Johnson fick tidigare i år stor uppmärksamhet i samband med att dokumentären “Dö inte: Mannen som vill leva för alltid” släpptes på Netflix. 

Nu rapporterar The New York Times att minst tre anställda och en ex-flickvän har lämnat in klagomål till tillsynsmyndigheten NLRB (National Labor Relations Board) där de menar att avtalen är för breda och bryter mot lagen. Tidningen har granskat dokumenten, kopior av avtalen och intervjuat ett 30-tal personer med koppling till Bryan Johnson och hans startups. 

Anställda på bolaget Blueprint, där Bryan Johnson bland annat säljer hälsotillskott och utrustning för blodprover, har fått skriva flera separata avtal. Enligt Times började en frustration kring avtalen breda ut sig för ungefär ett år sedan, i samband med en intern studie kring Blueprints kosttillskott. 

Enligt studien upplevde omkring 60 procent av deltagarna upplevt biverkningar, bland annat sänkta testosteronnivåer, illamående och halsbränna. Det är, enligt tidningen, oklart hur allvarliga biverkningarna var men studien publicerades aldrig i sin helhet (vilket Bryan Johnson sagt att den skulle). 

Läkaren Oliver Zolman, som medverkade i Netflix-dokumentären om Johnson, valde att lämna bolaget förra sommaren – efter att ha uttryckt oro över studieresultaten, skriver Times. 

I ett mejl till Times hävdar Johnson att Zolman lämnade på grund av “allvarliga psykiska problem”. Detta tillbakavisas av andra källor med insyn, skriver tidningen. 

Times källor anklagar även Bryan Johnson för att även andra sammanhang valt att endast presentera positiva resultat för sina följare. Bland annat har han hävdat att han minskat sin biologiska ålder med 5,1 år. 

Enligt andra interna hälsostudier ska Bryan Johnson snarare ha ökat sin biologiska ålder med 10 år mellan åren 2022 och 2024. 

I ett mejl till Times skriver Bryan Johnson att det var produktionsteamet på Netflix som fattat beslut om att lyfta fram siffran 5,1 och att resultat kring biologisk ålder kan variera beroende på bland annat testmetod. 

LÄS MER: Startup-profilen Ash Pournouri ordnar longevity-event tillsammans med Bryan Johnson: "Hälsa borde vara top of mind hos alla"

Läs mer