Sök ikon

Womni vill förbättra kvinnohälsa med sin digitala plattform: “Vill nå kvinnor i hela landet”

Artikel bild
Elin Emanuelsson och Naomi Flamholc, grundare av Womni. Foto: Margareta Studdert.

För några år sedan tog Womni sig an femtech-scenen – och har hittills lyckats växa helt utan riskkapital.

Nu kan Breakit berätta att bolaget dubblar omsättningen och går med vinst.

“Dagens kvinnor accepterar inte att gå runt och må dåligt”, säger vd:n och grundaren Elin Emanuelsson i en intervju med Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

En annan typ av vård för kvinnor. 

Det var idén när Elin Emanuelsson och Naomi Flamholc startade Womni för närmare fyra år sedan. Resultatet blev en digital vårdgivare som specialiserar sig på hormonell hälsa, som klimakteriet, PMS och fertilitet. 

“Både jag och Naomi, som är läkare i grunden, såg en enorm brist i vården när det gäller kvinnohälsa, både sett till resurser och kunskap. För att skapa en förändring insåg vi ganska snabbt att vi var tvungna att skapa en egen vårdplattform och nu bedriver vi vård med läkare som verkligen brinner för kvinnors hälsa”, säger Elin Emanuelsson. 

Affärsmodellen är enkel, menar hon. Patienten bokar ett digitalt möte via plattformen till ett fast pris beroende på om personen önskar prata med en läkare, barnmorska eller sexolog.

Exempelvis kostar ett 25 minuter långt digitalt läkarbesök 950 kronor, medan ett digitalt möte med en barnmorska kostar 550 kronor.

Varför har ni valt den här modellen och att inte använda frikort?

“Dagens vårdmodell är en del av problemet. Det är den modellen som har funnits i alla dessa år och kvinnorna upplever att de inte får den hjälp som behövs. Vi hade önskat att våra patienter kunde betala regionstaxa, men då skulle mötena vara mycket kortare och då kompromissar vi med vår kvalitet. Vården måste vara mer än en snabbfix.”

“Bland företagen som vi känner till inom kvinnohälsa så finns det inget som är knutet till regionerna och är i närheten av lönsamhet. Ersättningen från regionerna är helt enkelt inte tillräcklig.”

Är ni inte oroliga för att patienter ska vända sig till verksamheter som liknar er, men som endast tar en patientavgift?

“En del patienter kommer såklart att göra det. Men det finns väldigt många kvinnor i landet och hittills har vården vi erbjuder varit enormt uppskattad. Så nej, vi är inte oroliga.”

Dubblar omsättningen

Tjänsten är nästan helt digital. Bolaget har endast en liten klinik i Stockholm för patienter som behöver få hjälp fysiskt. 

“Vi vill nå kvinnor i hela landet. Tittar vi på Norrland eller Skåne så är det nästan två års kötid för icke akuta gynproblem, vilket klimakteriebesvär klassas som. Det finns inte tillräckligt med gynekologer ute i landet och det finns inte tillräckligt med kunskap på vårdcentralerna. Digitaliseringen gör det möjligt att ge en mer jämlik vård.”

Tycker du att det är en jämlik vård om patienterna måste bekosta den själv?

“I dagens Sverige så finns det ingen jämlik vård, det försöker vi ändra på. Och vi har kommit en bit på vägen.”

Vad händer om en patient som inte bor i Stockholm behöver en fysisk undersökning?

“Då kan vi skicka en remiss till en regional vårdgivare. Vi har även samarbeten med andra privata aktörer. Men det är endast omkring 4 procent av kvinnorna som kommer till oss som behöver fysisk vård. Väldigt mycket går att göra digitalt.” 

2023, alltså ett par år efter att bolaget registrerades, landade omsättningen på 4,5 miljoner kronor med ett resultat efter finansiella poster på 10.000 kronor. Bokslutet för 2024 är ännu inte klart, men enligt vd:n dubblades omsättningen och uppgick till 9 miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster väntas landa på närmare en halv miljon kronor. 

“I år är det fortsatt fokus på tillväxt och nya intäktsmodeller, däribland inom försäkringar. Vi siktar på att dubbla omsättningen”, säger Elin Emanuelsson.

Förutom att rikta sig direkt till patienter har bolaget en B2B-verksamhet och har idag flera kommuner och företag som kunder.

“Kommunerna tar in oss för att utbilda och föreläsa om kvinnohälsa samtidigt som vi är deras vårdaktörer inom det här segmentet. I år har vi även startat upp samarbeten med försäkringsbolag för att kunna hjälpa kvinnor med besvär genom sin sjukvårdförsäkring.”

En bransch som bubblar 

Hittills har Womni finansierats med egna medel.

“Vår IT-chef Julian Duniec och jag startade 2014 ett fintechbolag, Kortio, en verksamhet som vi sålde för några år sedan. En del av pengarna från den affären gick till att starta Womni.”

“Vi har försökt bygga en hållbar affär från början och vill bevisa affärsmodellen innan vi överväger att ta i riskkapital. Dessutom ville vi bygga den här plattformen och vården så som vi anser att det ska se ut, utan att behöva anpassa oss efter krav från investerare.”

En annan aktör som riktar in sig på kvinnohälsa är Ester Care, som bland annat har backats av tungviktare som Annika Sten Pärson och Pär Jörgen Pärson. Mewe&you, med grundaren Helene Strandkvist i spetsen, startades ungefär i samma veva.

Varför tror du att flera bolag inom den här nischen har grundats de senaste åren?

“Dagens kvinnor accepterar inte att gå runt och må dåligt. Samtidigt som vi gör karriär tar vi fortfarande i större utsträckning ett större ansvar i hemmet. Det går inte att bita ihop när vi mår dåligt länge. Det är inte hållbart”, säger Elin Emanuelsson. 

När fler kvinnor når högre positioner ökar även medvetenheten om klimakteriet inom näringslivet, menar hon.  

“Vi märker att när vi pratar med investerare och chefer på bolag så är det två helt olika möten om det är med en man eller med en kvinna: för en man måste vi förklara vad problemet är och varför det är viktigt för hela samhället att det blir lättare att hantera klimakteriebesvär, medan en kvinna förstår direkt vad vi pratar om.”

Läs mer