Sök ikon

Hoppsan! Joel Hellermarks brev till personalen – en nästan exakt kopia av Google-grundarens

Artikel bild
Google-grundaren Sergey Brin och Sana-grundaren Joel Hellermark. Foto: TT/Press

Joel Hellermarks interna brev med riktlinjer om arbetstiderna på AI-bolaget Sana har väckt uppmärksamhet. Men frågan är i vilken utsträckning de bakomliggande tankarna var hans egna från första början.  

Några veckor tidigare skickade nämligen Google-grundaren Sergey Brin också ett meddelande till personalen – med ungefär samma resonemang och uppmaningar. 

Vi lät ett AI-verktyg jämföra de båda breven.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

I tisdags kunde Breakit avslöja att Sanas vd och grundare Joel Hellermark i ett internt mejl uppmanar sin personal att fortsätta pressa sig så att bolaget kan hävda sig i den intensiva konkurrensen.

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer kritserade budskapet, och då inte minst Joel Hellermarks indirekta rekommendationer om att jobba 60, kanske till och med uppemot 70, timmar i veckan.

“Det är under all kritik och något som Arbetsmiljöverket skulle kunna slå ned på eftersom det ju faktiskt är ett lagbrott”, sa Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Kritiken nådde eventuellt inte den ursprungliga upphovsmannen.

Den 27 februari rapporterade nämligen New York Times att Google-grundaren Sergey Brin skickat ett internt meddelande till medarbetarna på Gemini som är det amerikanska jättebolagets särskilda AI-satsning.

Det finns flera iögonfallande likheter mellan det här meddelandet och den svenske AI-stjärnans. 

För det första använder båda omdömet “sweet spot” om arbetsveckor på 60 timmar. 

För det andra skriver Joel Hellermark precis som Google-grundaren att det är “demoraliserande” för alla andra när vissa inte jobbar tillräckligt mycket och inte anstränger sig nog.

För det tredje betonas det i breven att konkurrensen på AI-området “accelererar” respektive “har accelererat”. 

För det fjärde skriver såväl Sergey Brin som Sana-grundaren att kapplöpningen mot AGI (artificiell allmän intelligens) nu verkligen är igång. 

För det femte framhåller de båda vikten av att vara fysiskt närvarande på kontoret eftersom det främjar “samarbete” respektive “kommunikation”, och de ser helst att de anställda är inne på kontoret den absoluta merparten av veckodagarna. 

AI ger sin syn 

Det var de mest uppenbara likheterna. Andra delar påminner inte alls om varandra. Till exempel varnar Sergey Brin för att personer som jobbar mer än 60 timmar i veckan kan bränna ut sig eller förlora i kreativitet. Det gör inte Joel Hellermark i sin version. 

Men samtidigt ligger det underliggande budskapet i Joel Hellermarks brev väldigt nära Sergey Brins: Det gäller att jobba väldigt hårt och snabbt, och vara fysiskt närvarande på kontoret, för att bolaget ska lyckas i den hårda konkurrensen.

Breakit har frågat Joel Hellermark hur allt detta kan komma sig. 

"Tyvärr inte möjlighet att kommentera. Jag brukar alltid försöka vara så behjälplig jag kan till er rapportering men denna gång har jag inte möjlighet. Hoppas det är ok!", skriver han i ett sms med tillägget att han alltid är tillgänglig om ämnet är något annat, till exempel "Project Europe". 

En tes skulle kunna vara att Joel Hellermark helt enkelt tyckte att innehållet i Sergey Brins “memo” var så klokt att han lät sig inspireras. Och kanske lät han sedan något AI-verktyg skriva en ny variant som han sedan mejlade ut till sin personal.

Eftersom Joel Hellermark inte vill svara på frågor vände vi oss till Chat GPT. Vi frågade hur sannolikt det är att brev 2 (Joel Hellermarks) har skrivits med ett AI-verktyg baserat på brev 1 (Sergey Brins) och bad sedan att få svaret graderat på en skala från 1 till 10. 

Svaret: 

“Jag skulle sätta sannolikheten till runt 7 av 10. Båda breven behandlar samma teman (arbetsintensitet, kontorsnärvaro, AGI-kapplöpning) med liknande stil och argument. Språkbruket skiljer sig något men strukturen och budskapet är så pass likartade att det tyder på ett AI-genererat omarbetande”.

Sana, som tagit in cirka 1,3 miljarder kronor i aktiekapital, har tagit fram en AI-baserad plattform som kan hjälpa kundföretagen samla in all kunskap som finns inom ett bolag och sprida denna till de anställda.

Joel Hellermark är bolagets största ägare med nästan 22 procent av aktierna, enligt ägartjänsten Eivora. I ägarlistan hittas bland andra även EQT, Katarina Martinson och Sven Hagströmer.

Sana har något fler än 150 anställda enligt uppgifter på bolagets hemsida.

Google-koncernen, vars moderbolag formellt heter Alphabet, hade för något år sedan cirka 180.000 anställda. Hur många som jobbar med just Gemini är inte känt. 

Läs mer