Sök ikon

Hobbyprojektet Geoguessr blev en pengamaskin – gör vinst på nästan 140 miljoner

Artikel bild
Geoguessr:s vd Daniel Antell. Foto: Tobias Blixt

Geoguessr fortsätter växa kraftigt – omsättningen rusade till över 310 miljoner kronor och vinsten förbättrades till nästan 140 miljoner kronor under 2024. Och de har ingen plan på att stanna där.

“Vi kommer självklart att fortsätta satsa på det vi redan gör – investera i produkten och arbeta nära vårt community”, uppger vd:n Daniel Antell till Breakit.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Från hobbyprojekt till global succé – det svenska spelbolaget Geoguessr har de senaste åren tagit världen med storm.

Spelet utmanar användarnas geografikunskaper genom att placera dem på en slumpmässig plats i världen via Google Street View, där de ska lista ut var de befinner sig. Spelare kan tävla mot sig själva eller i direkta dueller med andra. 

Bolaget lanserades först 2013, men det var efter att Google ändrade villkoren för sin karttjänst Maps 2019 som grundarna Anton Wallén, Daniel Antell och Erland Ranvinge började ta betalt för att täcka de nya kostnaderna. 

Den förändringen visade sig bli startskottet för en snabb tillväxtresa – som nu fortsätter. 

2024 landade Geoguessrs nettoomsättning på drygt 310,9 miljoner kronor, en rejäl ökning från cirka 234,6 miljoner året innan. Kunderna betalar via en prenumerationsmodell för att få tillgång till fler funktioner och spellägen.

Resultatet efter finansiella poster förbättrades också kraftigt och nådde 137,9 miljoner kronor, upp från 118,5 miljoner kronor föregående år.

Bolaget menar att de förbättrade siffrorna beror på det växande globala intresset för Geoguessr, i kombination med lyckade uppdateringar av spelet och en förbättrad spelupplevelse.

“Vi har fortsatt att förbättra spelet, både i browsern och mobilen, vilket har bidragit till vår tillväxt”, skriver Geoguessr-vd:n Daniel Antell i en kommentar till Breakit. 

Året präglades också av stora satsningar inom e-sport. Bolaget arrangerade sitt andra världsmästerskap i den ikoniska Blå hallen i Stockholms Stadshus, där livesändningarna "lockade miljontals tittare globalt", enligt rapporten.

“Vi satsar vidare på Geoguessr som en e-sport och har nyligen lanserat en liga som spelas varje söndag fram till våra ‘majors’, som i vår kommer att hållas på plats i Tokyo, Dallas och Sverige. De bästa spelarna i dessa turneringar kommer sedan att göra upp om världsmästartiteln i Köpenhamn i slutet av augusti”, uppger Daniel Antell.

Trots framgångarna pekar Geoguessr ut beroendet av Google Maps som en fortsatt betydande risk i rapporten.

Hur tänker ni på beroendet av Google Maps?
“Google Maps har den bästa täckningen av Street View-innehåll, vilket gör att vi fortsatt använder deras tjänst. Dock ser vi att fler aktörer, som exempelvis Apple, ständigt förbättrar både täckning och kvalitet. Tekniskt sett kan vi använda vilken innehållsleverantör som helst – tidigare har vi exempelvis använt Mapillary (Meta). Men vi är väldigt nöjda med Google och vårt samarbete”, skriver Daniel Antell.

Styrelsen föreslår trots resultatet ingen utdelning för 2024 – I stället vill man att vinsten på drygt 113 miljoner kronor ska balanseras i ny räkning. 

Läs mer