Att AI är det hetaste fältet att investera i just nu är knappast någon överdrift. Hela 37 procent av allt kapital som rests globalt det senaste året har gått till AI-relaterade bolag. Trenden ser ut att fortsätta, med nya AI-bolag som får miljardvärderingar innan de ens har lanserat en produkt.
Men hur vet investerarna vilka som är rätt hästar att satsa på i AI-loppet, där affärsmodellerna fortfarande är på ett grundläggande stadie? Det var ett återkommande ämne under Breakit AI Day som gick av stapeln den 4 mars på Epicenter Stockholm.
”Vad är det som faktiskt utgör ett AI-bolag?”
Under eventets AI-frukost fick besökarna ta del av en paneldiskussion – ledd av Epicenter-profilerna Edgar Luczak (Ordförande & Innovationschef), Jack Melcher-Claësson (Ansvarig för Acceleratorprogrammen) samt Adrian McDonald (CEO, Epicenter Group) och Ingrid af Sandeberg (klusterkapten, AI Cockpit).
Under diskussionen grottade man ner sig i frågorna som många AI-investerare ställer sig idag.
Hit kan de komma för att diskutera konkreta applikationer och dela praktisk erfarenhet.
”Diskussionen inleddes med frågan om vad som faktiskt utgör ett AI-bolag. Medan vissa företag bygger AI från grunden, är det idag allt vanligare att bolag integrerar AI-teknik i sina befintliga affärskoncept. Denna förändring har drivits av den ökade allmänna medvetenheten om AI efter Chat GPT:s genombrott. Investerare måste därför vara uppmärksamma på om ett bolag verkligen har AI som kärnkompetens eller om det endast är en del av ett bredare teknologiskt ekosystem”, berättar Edgar Luczak.
LÄS MER: Dags att accelerera din affär? Genom stöttning av Jack Melcher-Claësson och Edgar Luczak får du konkreta verktyg och coachning. Utforska erbjudandet här!
AI kommer potentiellt att revolutionera affärsmodeller i många branscher. Men eftersom teknologin på många sätt fortfarande är i sin vagga finns det också risker som investerare måste vara medvetna om.
”En sådan risk ligger i demokratiseringen av AI. Eftersom tillgången till generativa AI-modeller ökar så kan konkurrensfördelar urvattnas om teknologierna blir tillgängliga för fler. En annan risk är AI-regleringarna som är på väg att tas fram. De kan påverka både investeringsklimatet och affärsmodeller på oväntade sätt”, menar Jack Melcher-Claësson.
Punkterna som får investerarna att nappa
Under diskussionens gång slog man fast sju punkter som är avgörande när det gällervilka bolag som investerarna kommer att lägga sina pengar i:
- Tillväxt – Hur snabbt kan ett lovande bolag skala upp sin affärsverksamhet och ta nya marknadsandelar?
- Väg till lönsamhet – Tiden då bolag kunde leva på riskkapital år efter år är förbi. I dag måste man kunna visa upp en tydlig plan för när verksamheten är lönsam, innan investerarnas nyfikenhet väcks.
- Operationell effektivitet – Om bolaget plötsligt får slut på kapital, kan det ändå överleva? Där krävs en stor effektivitet i leveransen av produkten.
- Team och organisation – Hur väl fungerar teamet tillsammans, och har man rätt nyckelkompetens i verksamheten? Investerare är livrädda för att kliva in i bolag som riskerar att falla sönder om det uppstår meningsskiljaktigheter.
- Tidigare erfarenhet – Har bolaget nyckelpersoner som har gjort liknande resor förut och vet vad som krävs för att lyckas?
- Förmåga att hålla löften och leverera – Bolag där det är mycket snack men liten verkstad kommer knappast att bli nästa stora AI-stjärna på himlen.
- Vallgravar – Kan bolaget bygga en produkt som är unik nog och svår att kopiera? På så sätt kan de skapa en vallgrav gentemot konkurrenterna. En attraktiv produkt med bra grundläggande teknologi som sticker ut från mängden kommer alltid att ha fördelar.
En plattform för kunskapsutbyte
Paneldiskussionen var bara en av de aktiviteter som sker regelbundet på Epicenter. För entreprenörer som vill fördjupa sig i alla möjligheter som finns i AI-sfären erbjuder Epicenter Stockholm här en plattform för kunskapsutbyte mellan företagare, investerare och AI-specialister.
”Hit kan de komma för att diskutera konkreta applikationer och dela praktisk erfarenhet. I stället för att enbart fokusera på teoretiska diskussioner ligger fokus på utveckling av MVP:s (minsta livskraftiga produkter), och hur AI bäst kan implementeras i verkliga affärscase”, säger Ingrid af Sandeberg.
LÄS MER: Välkommen till Epicenters AI-kluster, AI COCKPIT, där klusterkapten Ingrid af Sandeberg leder arbetet med att samla några av de skarpaste hjärnorna inom AI och dess praktiska användning, för interaktiva diskussioner med ledare som kan ha användning av teknologin. AI COCKPIT kretsar kring regelbundna fysiska event där ledare möts för att driva utvecklingen framåt. Lär dig mer och kom i kontakt här!
ACCELERERA DIN AFFÄR: Innovation support eller coachning? Genom stöttning av Jack Melcher-Claësson och Edgar Luczak får du konkreta verktyg. Utforska erbjudandet här!