Det svenska techbolaget Haale (namnet är inspirerat av det engelska ordet för inandning, inhale) har med sina smarta ringar snabbt etablerat sig på den nordiska marknaden, som ett billigare alternativ till jätten Oura.
Ringen mäter bland annat sömn, stress, rörelse och kroppstemperatur – till halva priset, jämfört med den stora konkurrenten.
Doun Petra Thoms och Olof Jakobsson grundade bolaget 2023 och den första ringen lanserades våren 2024. Enligt preliminära siffror för 2024 landade omsättningen på runt 2,5 miljoner kronor och resultatet på runt 100.000 kronor.
I slutet av januari lanserades den andra generationen av Haales smarta ring och sedan dess har försäljningen flerdubblats, enligt bolaget.
“Nu när vi ser att produkten flyger och att folk är nöjda kan vi gasa och vi har också lager nog att det är värt att trycka på knappen och nå ut”, säger Olof Jakobsson.
Såg möjlighet till “springande start”
Petra Thoms, som har en bakgrund som bland annat smyckesdesigner och Olof Jakobsson, som medgrundat e-handelsbolag som Ninepine och Sparnet, har känt varandra i flera år.
De fick idén om ett smartrings-bolag efter att de som gäster på ett bröllop diskuterat hur malplacerade smarta klockor känns vid mer formella tillställningar.
“Jag står mer för e-handelsbiten – marknadsföringsdelarna och logistiken – medan Petra ansvarar för designen och känslan”, säger Olof Jakobsson.
“Vi såg en möjlighet att få en springande start i och med våra bolagsresor i bagaget. Mycket kring strukturen för den här typen av bolag hade vi redan på plats i och med att vi har de kontakter som behövs.”
Billigare produktion i Kina
Den kanske mest kända smartringen, Oura, grundades i Finland 2013 och har blivit poppis bland kändisar och värderades i samband med senaste investeringsrundan till motsvarande 62 miljarder kronor.
En Oura-ring 4 kostar mellan drygt 4000 och 6000 kronor. De tillverkas i Finland och Estland.
Haales ringar kostar runt 2000 kronor och den tillhörande Haale-appen är gratis att använda.
“Vi vill positionera oss som det tillgängliga alternativet och vill göra hälsodata tillgänglig för alla, därav prissättningen”, säger Olof Jakobsson.
En av anledningarna till att priserna kunnat hållas ned är att Haale samarbetar med en partner i Kina.
“Vi har tagit fram vår produkt på ett ganska kostnadseffektivt sätt, gentemot hur man hade kunnat göra det, i och med att vi har ett partnerskap med en större fabrik i Asien – som tagit en stor del av utvecklingskostnaden”, säger Olof Jakobsson.
“De har funnits i ungefär 20 år och har tagit fram teknik till allt från Nokia till diverse smarta enheter sedan tidigare, de är väldigt tidiga på området.”
Inget externt kapital i uppstarten
Förutom samarbetet med den kinesiska partnern som också hjälper till med produktutveckling, har grundarna inte tagit in något externt kapital till bolaget.
Men det kan komma att ändras.
“Vi för en del dialoger. Det är väldigt många som hör av sig och vill allt från att investera, samarbeta och hitta partnerskap med andra appar. Storbolag hör av sig och vill använda ringen som en förmånsprodukt till anställda och liknande ”, säger Olof Jakobsson.
I dagsläget är det försäljningen i Norden som går starkast, men även Belgien och Tyskland går bra. Haale-ringarna säljs på den egna e-handeln men också på bland annat Apohem, Meds och Webhallen. Just nu finns det inte jättemånga konkurrenter som erbjuder smartringar, enligt Olof Jakobsson finns ett tiotal bolag som fokuserar på produkten i världen.
“Det positiva är att det är ganska komplext att få hårdvaran och mjukvaran att fungera ihop, att få det att funka kostar lite. Där försvinner en hel del opportunister", säger han.