Sök ikon

11 konkreta åtgärder – så har svenska e-handlare optimerat sina bolag

Artikel bild
Några av branschens främsta e-handlare delar med sig av sina bästa åtgärder kring hur de optimerat sina bolag. Foto: Press/Montage

Det har börjat ljusna för e-handlarna igen. Men hur kan du som ledare optimera just ditt bolag? Här delar ett gäng e-handelsprofiler med sig av sina bästa tips.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Efter ett gäng tuffa år börjar det ljusna igen för många svenska e-handlare – både på och utanför börsen (här rankar Breakits brörsexpert Martin Hävner börsens e-handlare). När vi i höstas gjorde vår stora e-handelsrapport tog vi ett nytt grepp om branschen – istället för att lista olika bolag bad vi några av Sveriges hetaste e-handlare att dela med sig av hur de optimerat sina bolag under de senaste turbulenta åren. Resultatet blev en tung premiumrapport med 53 konkreta tips. Här bjuder vi på 11 av profilernas åtgärder. Vill du ha hela rapporten? Här kan du som premiumläsare ladda ner den.

Produktutveckling och returer

  1. Sänkt returerna via produkternaHelena Karlinder-Östlundh, vd Nelly
    “De höga returerna inom e-handeln är inte bra för någon – inte för kunden, inte för oss som bolag och inte för miljön. Här har vi jobbat hårt. Numera har vi med returtänket redan när vi sätter sortimentet. Hur kan vi designa produkter så att de passar fler? Hur ger vi produkterna en lättare passform? Vi har fått en jättefin effekt på detta på vår returgrad, till exempel på våra jeans. Dessutom har vi fått fin kundrespons.”

  2. Mer träffsäkra köp genom returkostnaderAndreas Zandrén, vd Stiga
    “Man kan inte bjuda på all frakt om man ska vara en lönsam e-handlare. Det har verkligen blivit tydligt de senaste åren. Så vi har infört frakt- och returkostnader för våra kunder. Det är ju också bra med en fraktkostnad utifrån ett hållbarhetsperspektiv, så att människor inte bara klickar hem och sedan skickar tillbaka. Vi har sett lägre returer på grund av detta, att konsumenten allt mer läser in sig på rätt produkt och därmed ökar träffsäkerheten att det är en passande produkt.”

Prissättning och marginaler

  1. Prishöjning på vissa produkterLovisa Hahn Falkman, grundare Under Your Skin
    “Vi är ett företag som satsar på hållbarhet och kvalitet i alla ingredienser. För oss är det viktigt att det kunden betalar för är produkten och inte massa overheadkostnader. Men när råvarupriserna höjdes var vi också tvungna att höja priset på våra produkter, för att gå runt som företag. Vi har inte höjt priset på alla varor och de vi har höjt har vi inte höjt med en viss procent eller ett visst belopp, utan det beror helt på hur mycket mer råvarorna i produkterna kostar nu jämfört med tidigare. Vi kommunicerade ut det här till vårt community i ett nyhetsbrevsutskick, som togs emot väl.”

  2. Förhandlade bättre betalningsvillkorJoel Löwenberg, vd Gymkompaniet
    “Vi har lyckats förhandla oss till mycket bättre betalningsvillkor från leverantörer. Från att som standard ha betalat 30 procent vid produktionsstart och 70 procent när saker skeppas, så betalar vi idag 100 procent två veckor innan containrarna når Sverige. Det är en enorm betalningsfrist på flera månader och det gör såklart stor skillnad för oss.”

Marknadsföring och community

  1. Tydligare och mer konverterande hemsidaMaria Paulsson Rönnbäck, medgrundare Astrid Wild
    “Vi har uppdaterat företagets hemsida, där vi har tagit ett grepp för att förtydliga vår vision och vad vi står för. Vi har också uppdaterat andra delar av sajten för att göra shoppingupplevelsen tydligare och mer tilltalande för kunden. Det jobbade vi mycket med under våren, och det var ett arbete vi genomförde själva då vi idag har bra kompetens i företaget, vilket gjorde att vi inte behövde ta in en byrå och lägga mycket pengar på ett sådant projekt. Vi ser redan att vi har fått en förbättrad konvertering med ökad trafik som leder till fler köp vilket visar att vårt arbete haft effekt.”

  2. Ökat fokus på community och kundlojalitetLin Sällström, sälj- och marknadschef Hickap
    “Vi har intensifierat vårt arbete med vårt community, och den lojalitet och det engagemang våra kunder visar oss idag är ett kvitto på att vi prioriterat rätt. Vi har fortsatt lyssna på våra kunder och snabbt tagit action för att anpassa sortimentet efter deras efterfrågan. I vår nuvarande fas har det också varit avgörande att rekrytera kompetens inom retail för att stärka vår tillväxt och öka tillgängligheten av våra produkter. Parallellt har vi bedrivit ett viktigt internt arbete för att skapa ett sammansvetsat team som arbetar mer synkroniserat i fråga om hur vi för fram och kommunicerar vårt varumärke.”

  3. Omfördelning av marknadsföringsbudgetMartin Benckert, vd Madhat
    “Jag tror att marknadssidan har växt för många e-handlare när fokus bara låg på tillväxt. Men har det gett utväxling? Jag menar en lönsam utväxling. Många är verksamma på sociala medier men frågan är om man får igen de pengarna i form av intäkter. Vad är faktiskt försäljningsdrivande och vad är allmän brandbuilding på sikt? Här kan många göra förändringar, misstänker jag.”

Logistik och effektivisering

  1. Lagerflytt för bättre logistik och kostnadseffektivitetAndreas Palm, vd CDLP
    “Vi håller just nu på att flytta vårt lager och byta 3PL-partner (tredjepartslogistik) för att få bättre internationella shippingpriser. Vi har haft en svensk partner men kommer att flytta till en tysk partner istället. Sverige står bara för 10 procent av vår omsättning. USA, Storbritannien och Tyskland står tillsammans för 60 procent där USA har störst andel på 40 procent av total online försäljning. När flytten är klar kommer vi att få ned de internationella fraktpriserna med minst 30-40 procent.”

  2. Infört AI och digitala kundtjänstlösningarMathilda Wibom Westerberg, grundare Juniper
    “Eftersom vi är ett litet team är vår tid oerhört dyrbar och det krävs att vi ständigt prioriterar våra uppgifter. Detta har bland annat lett till att vi de senaste åren investerat i en snabbare, enklare och stabilare hemsida och ett nytt kundtjänstsystem som har bättre AI-stöd, även om vi fortfarande hanterar alla ärenden manuellt i slutändan.”

Sortimentsstrategi

  1. Minskat antalet lågvärdiga produkterJoel Svensson, vd Partykungen
    “För att höja vår snittorder har vi aktivt arbetat med att reducera antalet lågvärdiga artiklar (under 50 kr) och istället packat om vissa artiklar från 1-pack till flerpack. Vi har också minskat antalet artiklar i vårt sortiment för att binda mindre kapital i lager och effektivisera lagerhanteringen.”

Socialt community och Engagemang

  1. Byggt ett starkt socialt communityTobias Ericson, vd Tershine
    “Med ett starkt community kommer man långt, speciellt i tuffare tider. Vi har byggt ett ruggigt starkt community och vinner mycket på det då större delen av vår trafik drivs från våra sociala medier. Vi har bland annat gjort snabba rörliga videos där någon av oss förklarar produkten på ett snabbt och enkelt sätt.”

Nyfiken på fler åtgärder kring hur du kan optimera ditt e-handelsbolag? Här hittar du hela rapporten.

Läs mer