Som aktiva ängelinvesterare har vi under de senaste åren mött allt fler grundare som fått rådet att undvika ett långt cap table med många små aktieägare. Argumentet sägs vara att det skulle försvåra framtida kapitalrundor och administration, samt göra bolaget mindre attraktivt för större investerare, oftast i form av en riskkapitalfond (VC). Vi menar att det här är en förenklad och felaktig bild - i själva verket kan en bred ägarbas vara en av startupens största tillgångar.
En bredare ägarbas skapar fler möjligheter
Flera investerare innebär fler ambassadörer som kan öppna dörrar till kunder, partners och kommande finansieringsrundor. Ängelinvesterare har ofta kompletterande expertis och nätverk inom olika branscher, vilket kan hjälpa en startup att accelerera sin tillväxt snabbare än om bolaget enbart förlitar sig på ett fåtal större investerare.
Engagerade och motiverade privatinvesterare kan också aktivt bidra med mentorskap, rådgivning och strategiska insikter som är ovärderliga i en startups tidiga faser.
Flexibilitet vid kapitalanskaffningen
Ett långt cap table skapar också flexibilitet vid kapitalanskaffning, framför allt när det är tuffare tider eller när bolaget inte utvecklas lika snabbt som man hade hoppats. Man blir mindre beroende av en enskild investerare – om en stor aktör tackar nej till en följdinvestering kan det ha en dramatisk effekt på bolaget. Däremot om ett antal av änglarna väljer att följa med ger det en signal till marknaden om att de nuvarande ägarna fortsatt tror på bolaget.
Stabila ägare
Ängelinvesterare tenderar att vara mer långsiktiga och tålmodiga än VC-fonder, som ofta har en begränsad tidshorisont och måste realisera sin investering genom en exit inom ett visst antal år. Som privatinvesterare är vi vana vid att stötta bolag under en lång tid, och många av oss är fd entreprenörer som vet att ett bolagsbygge ofta tar längre tid, har många utmaningar och går igenom flera faser. Det är ofta änglarna som stöttar när det blir bryggrunda efter bryggrunda, medan VC prioriterar vinnarna i sina portföljer, är låsta av sina investeringskriterier och inte kan/vill följa med.
Vad säger kritikerna – och varför har de fel?
Vissa investerare och rådgivare ser ett långt cap table som problematiskt, men låt oss bemöta några av de vanligaste argumenten:
- "Långt cap table gör framtida rundor svårare"
Motargument: En välstrukturerad ägarstruktur med tydliga aktieägaravtal och röstningspooler kan minimera eventuella problem vid framtida rundor. Dessutom kan en bred ägarbas signalera att bolaget har validerats av många kunniga individer.
- "Det är administrativt krångligt"
Motargument: Digitala aktieböcker och verktyg har minskat den administrativa bördan drastiskt.
- "Det är svårt att få alla små investerare att fatta beslut snabbt, och många små investerare kan bli ett problem vid exits"
Motargument: Genom att använda aktieägaravtal med röstningsrepresentanter eller andra strukturer kan man effektivisera beslutsprocesser.Ett genomtänkt aktieägaravtal kan hantera exits, till exempel genom drag-along-klausuler.
- "VC-fonder vill ha ett rent cap table"
Motargument: Det finns många exempel på bolag som har lyckats trots många små investerare. Vi känner inte till något enda exempel på att en VC tackat nej till en investering bara pga att ett bolag haft ett långt cap table. Däremot ska ditt cap table vara genomtänkt, oavsett längd. Ett kort cap table med passiva ägare kan vara större varningsflagg än ett längre cap table med högrelevanta affärsänglar. Viktigast är dock att grundarna och de som aktivt arbetar med bolaget har en bra ägarandel och ekonomiska incitament.
Slutsats
Den traditionella uppfattningen att ett långt cap table är negativt bygger ofta på feluppfattningar, subjektivitet och gamla föreställningar och administrativa problem som numera kan lösas tekniskt och juridiskt. I praktiken kan en bred ägarbas ge startups bättre nätverk, minskat beroende av enskilda investerare och större flexibilitet i finansieringsstrategin.
I en tid där entreprenörer behöver alla resurser de kan få, bör vi omvärdera rådet att undvika ett långt cap table. Istället borde vi se det som en möjlighet – en tillgång som kan stärka bolaget både på kort och lång sikt.
PIA ENGHOLM, entreprenör och affärsängel DHS Venture Partners
DOUGLAS STARK, grundare Helsa, medgrundare Voi
MATTIAS MIKSCHE, grundare Stardoll och affärsängel DHS Venture Partners
ERIC QUIDENUS-WAHLFORSS, grundare och vd Dance, grundare SoundCloud
SEBASTIAN KNUTSSON, grundare King och affärsängel