Mister Trump vill förändra historien och twittrar om att Ukraina attackerade Ryssland. Europa håller samtidigt på att bli ett museum. Det känns kianske lite tungt att sitta här i ett land i Europas utkant. Låt oss för en stund sluta upp med att dela det där Venn-diagrammet om att Europa är dåligt på allt utom regleringar, och istället försöka hitta vägen framåt.
För att komma igång, här är ett utkast till förslag till ett kort manifest i 10 punkter som syftar till att vitalisera Europas ekonomi genom minskade regulatoriska bördor, ökad innovation och förenklad migration för kvalificerade arbetare:
-
Minska byråkratisk krångel genom att revidera befintlig lagstiftning för att fokusera på resultat istället för processer. Förenkla efterlevnadskraven för företag, särskilt små och medelstora företag samt startups, för att uppmuntra entreprenörskap och innovation. Detta inkluderar att minska administrativa bördor och påskynda företagsgodkännanden.
-
Inför en enhetlig EU-regulatorisk sandlåda för techföretag, där de kan testa nya produkter och tjänster i en kontrollerad miljö med tillfälliga undantag från vissa regleringar. Detta skulle hjälpa till att snabbt utveckla tekniksektorer som AI, blockchain och bioteknik. Samma sak bör göras för fintech och krypto. Inspireras av vad Malta har gjort för att vinna i-gaming-sektorn. Alternativt – ta bort en del av reglerna som gör det snårigt med gränsöverskridanden innovation i dag.
-
Etablera och utöka finansieringsmekanismer för att mer effektivt stödja snabbväxande techföretag. Öka flexibiliteten i fördelningen av finansiering för att säkerställa att medel når innovativa projekt i tid, anpassat till den snabba tech-miljön. Ett gemensamt regulatoriskt ramverk för finansmarknaderna skulle hjälpa enormt här.
-
Fokusera på kärnteknologier som växer snabbt och är viktiga för utvecklingen inom Europa för att minska beroendet av utländska techjättar. Detta inkluderar att stimulera investeringar i strategiska sektorer som halvledare, AI, molntjänster och cybersäkerhet, med politik som uppmuntrar lokal forskning och utveckling samt produktion. Det är sent, senare än du tror, men det är inte för sent.
-
Harmonisera regleringar mellan medlemsstaterna för att skapa en verklig inre marknad för teknik och tjänster. Detta skulle innebära att standardisera dataskyddslagar, skattesystem och bolagsrätt för att underlätta för företag att expandera över EU:s gränser. Det är därför EU skapades, låt oss omfamna det! Läs vad Mark Zuckerberg och Daniel Ek skrev om detta i The Economist. Den bästa typen av harmonisering är avskaffade regler.
-
Förnya visum- och arbetstillståndssystem för att göra Europa mer attraktivt för global talang. Vi har en enorm möjlighet nu, med den senaste tidens motstånd i USA mot högkvalificerade arbetare. Inför en snabb, meritbaserad invandringspolitik för högkvalificerade arbetare, men med färre restriktioner och kortare handläggningstider. EU:s Blue Card på steroider!
-
Integrera entreprenörskap och innovation i utbildningsplanerna från tidig ålder, inklusive AI-utbildning och möjligen någon form av kodnings-/programmeringsfärdigheter, åtminstone någon typ av grundläggande datorkunskap i ett tidigt skede. Utveckla partnerskap mellan utbildningsinstitutioner och företag för att vårda startups och tech-talanger, och erbjuda verklig erfarenhet och mentorskap. Bygg, bygg, bygg!
-
Öka samarbetet mellan offentlig sektor och techföretag för forskning och utveckling. Använd offentlig upphandling för att driva innovation genom att prioritera kontrakt för innovativa småföretag, vilket också kan fungera som en testplats för nya teknologier. Använd triple-helix-modellen men utan att staten gör djärva riskkapitalinvesteringar, utan kanske mer agerar som en facilitator och potentiell kund.
-
Sänk inträdesbarriärerna för nya techföretag genom att förenkla upphandlingsprocessen och minska tiden från innovation till marknad. Uppmuntra konkurrens genom att säkerställa att regleringar inte oproportionerligt gynnar etablerade företag framför nya aktörer. Mindre efterlevnadsarbete och mer sandlåderegleringar.
-
Reformera skattepolitiken för att vara mer konkurrenskraftig globalt. Detta kan innebära skatteincitament för investeringar i forskning och utveckling samt förmånliga villkor för startups. Det skulle hjälpa till att behålla både företag och talanger inom Europa. Skapa också ett enhetligt warrant-/optionsprogram inom hela EU för startups och även större företag, med höga incitament för personal, tillväxt och innovation.
Vi kan äga vårt eget öde.
GÖR EUROPA STORSLAGET IGEN.
MIKAEL PAWLO, fristående krönikör på Breakit, VP Brand på automatiserade bokföringstjänsten Bokio