Sök ikon

GÄSTKRÖNIKA

ANDREAS JOHANSSON: VC-bolagen vänder kappan efter vinden – ni måste sluta fega ur

Artikel bild
Andreas Johansson tycker att det gick lite väl snabbt för riskkapitalisterna att vända mångfald, jämställdhet och inkludering ryggen.

Det gick snabbt att vända från att prata om inkludering, mångfald och jämlikhet till att följa de nya vindarna som blåser.

Det skriver entreprenören Andreas Johansson i en gästkrönika – och uppmanar Sveriges riskkapitalister att visa mod.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

“Det kom inte så många kvinnor som vi hade hoppats på”.

Jag ser kommentaren från en högt uppsatt investerare på en svensk VC-firma under en bild från en AI-middag. Hon har precis fått frågan var alla kvinnor är. På Linkedin ser jag bild efter bild på hackathon och middagar som sponsrats eller arrangerats av VC-firmorna. Det är verkligen glädjande hur AI-vågen blåst nytt liv i folks vilja att bygga coola techprodukter tillsammans, men på bilderna från eventen lyser kvinnorna med sin frånvaro. I bästa fall ser jag ett par kvinnor och 20-30 män. 

Investeraren verkar däremot tycka att de försökt, eller de hade “hoppats” i alla fall. 

Ja men då så. Ni har hoppats. Mer kan man så klart inte begära. 

USA sätter tonen

“DEI must DIE”. Mångfald, jämlikhet och inkludering måste dö.

Orden är Elon Musks från i december, och han är inte ensam om den åsikten bland USAs techelit. Det kan knappast ha undgått någon att pendeln svängt i Silicon Valley i åsikter om mångfald och inkludering efter Trumps intåg i Vita Huset. Mark Zuckerberg har gått från att skriva “allt vårt arbete genomsyras av mångfald, jämlikhet och inkludering” på sin egna stiftelses hemsida, till att säga att arbetsplatser behöver mer “maskulin energi” samtidigt som han helt sonika nedmonterar Metas arbete med mångfald. I åratal har entreprenörer och investerare pratat om hur viktigt mångfald är, och nu verkar motreaktionen ha kommit.

Att avsaknad av maskulin energi skulle vara techbranschens största problem får stå för Mark. Jag behöver inte raljera över det. I flera fall handlar det nog mindre om vad techeliten faktiskt tycker och snarare om ett skifte utifrån vad som är politiskt fördelaktigt att tycka för tillfället.

Har vi slutat bry oss i Sverige? 

I åratal har VC-firmorna på hemmaplan pratat om sitt jämställdhetsarbete, hur de jobbar för att locka fler kvinnor till tech och för att investera i fler kvinnliga grundare. Men här verkar onekligen också pendeln svängt. När jag ser bilderna från eventen undrar jag vad som hände med VC-firmornas försök att få fler kvinnor till tech? De ser ut att ha gett upp.

Inom AI är det mestadels män bland de högprofilerade grundarna. Men vi pratar om middagar och hackathons. Du ska inte behöva ha rest hundratals miljoner kronor. Det ska räcka med lite driv, kreativitet och på sin höjd programmeringskunskap (eller behövs det ens med produkter som Lovable och Cursor?).

Om VC-firmorna fortfarande bryr sig om att investera i kvinnliga grundare, vore inte just denna typ av hackathons ett perfekt sätt att få in fler kvinnor i AI-sektorn?

Om jag sponsrade ett event med 90 procent män skulle jag skämmas ihjäl. Jag hade varit bekymrad över att ha bidragit till att förstärka “boys club”-kulturen, och funderat på vad jag borde göra annorlunda. Men den tanken verkar inte ha slagit någon annan. De har ju “hoppats”.

Det är fegt att vända kappan efter vinden som Zuckerberg och techeliten i USA gjort, att numera kritisera en fråga som de i åratal har stöttat. Men att i skymundan glömma bort frågan och helt sluta bry sig är ännu fegare.

ANDREAS JOHANSSON, entreprenör och tidigare vd SSE Business Lab 

Läs mer