Sök ikon

Intresset växer för svenska defense tech-bolag – efter USA:s chockbesked

Artikel bild
USAs vicepresident JD Vance och Karl Rosander, vd Nordic air defense

Efter den amerikanske vicepresidenten JD Vance tal på säkerhetskonferensen i München rusade försvarsaktier på de europeiska börserna. 

Nu kommer tecken på att rörelsen kommer att spilla över på den växande defense tech-sektorn.

“Skulle bli förvånad om det inte restes nya fonder”, säger entreprenören Karl Rosander.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det var en omtumlande helg för Europa. Efter att den amerikanske vice-presidenten JD Vance läxat upp den politiska eliten vid säkerhetskonferensen i München spred sig paniken över Europa.
Budskapet handlade i korthet om att Europa måste kunna försvara sig självt och inte kan räkna med att USA alltid kommer att backa dem.

Paniken verkade sprida sig genom kontinenten. Den svenska utrikesministern Maria Malmer Stenergard kallade till sig riksdagspartierna, den franske presidenten Macron höll ett extra toppmöte med europeiska ledare och aktier i försvarsbolag som Saab och Mildef rusade på börsen.

Det ändrade fokuset i Europa innebär också att svenska startups inom militärsektorn får ännu mer luft under vingarna.

Karl Rosander, som tidigare bland annat varit med och grundat Acast, är numera vd på Nordic air defense. Bolaget har utvecklat ett försvarssystem mot drönarattacker och var ett av bolagen som vi förra året uppmärksammade i en stor kartläggning av defense tech.

Han var på plats vid JD Vances tal i München och menar att “Europa har sovit bakom ratten” och förlitat sig för mycket på USA. 

“För Europa innebär uppvaknandet i München ett större fokus på att själva kunna försvara oss”, säger han till Breakit.

“För Nordic air defense innebär det givetvis fler och snabbare europeiska kunder, och för VC-branschen i stort skulle jag bli förvånad om det inte restes nya fonder, eller att existerande fonder ändrar sina regler så att de kan investera i defense tech.”

Han tror att det kommer att ruckas på de så kallade ESG-reglerna, alltså de regler som en del investerare måste hålla sig till vad gäller miljö och social hållbarhet.

“Att kunna försvara sitt land borde inte vara ett ESG-problem”, säger Karl Rosander.

“Det är helt sjukt, kan man inte försvara sitt land, har man inget land.”

Vill du veta mer om defense tech? Kolla in Breakits nya event Resilience Summit, där vi djupdyker i säkert- och försvarsteknik. Fixa dina biljetter här!

Läs mer