Skönhetsföretaget Rapide, som startades av mor- och dotter-duon Susanne Lundqvist och Tilda Nordh 2013, tvingades i mitten av januari ansöka om rekonstruktion.
Bolaget, som fixar bryn och fransar “on the go” hade då skulder på nästan 9 miljoner kronor. Bland annat pekade bolaget på hög sjukfrånvaro bland personal på salongerna som ett stort problem.
Ett par veckor senare rapporterade Expressen att flera som arbetat och arbetar på Rapides salonger vittnar om en undermålig och hård arbetsmiljö där anställda skräms och en ledning som vill att toalettbesök planeras långt i förväg.
Nu kommer fler vittnesmål från ett 20-tal nu och tidigare anställda, som pratat med Aftonbladet.
Hot om bot på 50.000
Bland annat vittnar de om att Rapide-salonger som ligger i gallerior får betala böter om 50.000 kronor om de öppnar för sent på morgonen. Denna bot har chefer uppmanats att hota med att dra av på anställdas lön.
“Jag har själv sagt det till folk för att pressa dem till att komma i tid. Jag är osäker på om det ens är lagligt att skicka vidare köpcentrumets bot till en anställd”, säger en butikschef till tidningen.
Aftonbladet rapporterar även om att anställda bland annat tvingats använda smutsiga verktyg på salongerna och jobba när de är sjuka.
Tidningen har också tagit del av ett brev som ett 30-tal anställda skrivit under och skickat till ledningen på Rapide. Brevet innehöll en mängd vittnesmål och krav på bättre arbetsförhållanden och högre löner.
“Vi fick inget gehör”, säger en anställd till tidningen.
Rapide: “Brustit i vårt ansvar ”
Efter Expressens granskning bad Rapide i ett mejlsvar till tidningen om ursäkt till anställda som har upplevt mobbning men tillbakavisade uppgifterna om att det ska ha funnits ett toalettförbud för anställda.
Till Aftonbladet skriver Rapide i ett mejl att bolaget befinner sig “mitt i processen att granska oss själva, rätta till fel och utvecklas”.
”Vi har helt enkelt brustit i vårt ansvar som arbetsgivare på många punkter och det är vi otroligt ledsna över”, skriver bolaget till tidningen och uppger att ingen anställd fått betala böter vid sen ankomst och att hot om det inte tolereras.
Förra året omsatte Rapide cirka 40 miljoner kronor och gjorde då en förlust på drygt 800.000 kronor. Bolaget driver 19 salonger och har totalt 100 anställda.
LÄS MER: Tvärstopp för snabbväxaren Rapide – skönhetsbolaget sätts i rekonstruktion