Ni som följer Breakit kanske minns mitt experiment Startup:Zero: att bygga en framgångsrik startup med er hjälp – utan att varken ha en färdig idé eller ett team på plats.
Det har nu gått snart två år sedan jag bad er skicka in problem som skulle omvandlas till affärsidéer och bolag. 450 problem skickades in vilket resulterade i två företag, varav det ena, Lawrence, nu sålts till Lexly och Roosgruppen. Här är historien om hur vi lyckades göra en exit efter bara 1,5 år – och varför vi tackade nej till riskkapital.
Fröet till idén
Min medgrundare, Alvaro Castro, suckade frustrerat vid sitt skrivbord på advokatbyrån Roschier. Trots fem år på juristlinjen och sena nätter bestod en orimligt stor del av hans arbetsdag av repetitiva, administrativa uppgifter. ”Det här måste gå att automatisera med AI”, tänkte han och skickade in problemet till mig.
Själv har jag drivit bolag i över 15 år och vet hur tråkigt och tidskrävande juridiken kan vara. Som företagare slipper du aldrig undan två saker: bokföringen och juridiken. För bokföring finns flera digitala verktyg som exempelvis Fortnox – men för juridiken? Antingen ringer du en jurist, googlar svaret eller ber ChatGPT skriva ett avtal du inte kan lita på.
Idén till Lawrence var född: en digital bolagsjurist som hjälper svenska företagare att sköta juridiken i bolaget till en fast månadskostnad.
Från prototyp till lansering
Med ett startkapital på 500.000 kronor, omkring 100 utvecklingstimmar som vi bytte mot aktier och ett partnerskap med VQ Legal, som levererar kvalitetssäkrade avtalsmallar, kunde vi snabbt bygga en prototyp. Vi bjöd in testkunder, itererade och förbättrade. I höstas släppte vi den publika versionen av Lawrence och började onboarda betalande kunder.
Då trodde vi att nästa steg var självklart: att ta in riskkapital och skala upp.
Att tacka nej till riskkapital
Vi vände oss till affärsänglar och family offices, eftersom vi var i en för tidig fas för traditionella VC-firmor. Efter att ha pratat med över 100 affärsänglar fick jag en tydlig bild av investeringsklimatet för startups i tidig fas: kylslaget. Många affärsänglar satt fast i tidigare innehav som krävde följdinvesteringar. Andra tyckte att börsen gav bättre avkastning än startups just nu.
Trots detta lyckades vi säkra närmare 4 miljoner kronor från ett tiotal affärsänglar. Men mitt i slutförhandlingarna ringde Lexlys ordförande Lotta Eek. Lexly, ett av Sveriges största bolag inom legaltech, planerade att bygga en plattform liknande Lawrence och undrade om vi var till salu.
Två vägar framåt
Plötsligt stod vi inför ett val:
-
Ta in riskkapital och behålla kontrollen, men samtidigt hamna i en ständig jakt på mer pengar och riskera konkurs om vi inte nådde våra tillväxtmål.
-
Sälja hela bolaget till Lexly och Roosgruppen, få kapitalet vi behövde, tillgång till ett distributionsnätverk och 45 jurister.
Vi valde det som var bäst för bolaget. Med Lexly, som ägs av Roosgruppen, får vi en långsiktig ägare som även kommer att stötta oss i tillväxt. Tillsammans är vi bättre rustade för att möta kommande konkurrens.
Deal done – besvikna investerare
Men vad skulle jag säga till affärsänglarna som trott på oss och lagt ner tid på att utvärdera caset? Som entreprenör måste du ibland fatta tuffa beslut, som du vet kommer att göra andra besvikna. Det var bara att bita i det sura äpplet och meddela investerarna att det inte blir något. Blev de arga? Ja, några. Besvikna? De flesta. Skämdes jag? Absolut. “Ett stort svek” och “förbrukat förtroende" var några kommentarer jag fick. Men jag hoppas att investerarna, med lite perspektiv, kan se att vi gjorde det som var bäst för bolaget – och att deras analys var rätt. De var redo att satsa på en häst som faktiskt kunde göra exit.
Lärdomen jag tar med mig är att det kan kosta mycket i relationer ifall du kör dual track. Givet reaktionerna från investerarna, är det nog ganska ovanligt att entreprenörerna tackar nej till pengar. Nu väntar nästa kapitel för Lawrence där det gäller att använda kapitalet vi fått in smart utan att tappa fokus och fotfäste. Kommer vi lyckas att bli “Fortnox – för juridiken i bolaget”? Jag återkommer i en ny krönika om några år.
Är du intresserad av exit-frågan? Den 29 april djupdyker vi för första gången i allt kopplat till företagsförsäljningar. Läs mer om Exit Forum här.