Hemma hos Breakits medgrundare Olle Aronsson damp en klargul folder med “viktig information till Sveriges husägare” ned på hallmattan förra veckan.
“Om tjuven eller hackern kommer”, står det med stor text under en illustration.
Det hade kunnat vara en ny version av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) “Om krisen eller kriget kommer”. Men det är det inte.
Avsändaren är det nystartade säkerhetsföretaget Hemla.
Vill utmana “dinosaurierna”
I april förra året kunde Breakit rapportera att Budbee-grundarna (numera ihopslaget med Instabox under namnet Instabee) Fredrik Hamilton och Axel Möller dragit i gång en ny säkerhetsstartup.
“Ambitionen är att fortsätta utmana monopol och skapa bättre tjänster för konsumenterna”, sa Fredrik Hamilton till Breakit några månader senare.
Under våren 2025 väntas bolaget Hemla Group lansera. "Dinosaurierna inom hemsäkerhet; möt er meteorit”, står det på hemsidan – där det går att skriva upp sig på en väntelista.
I den gula reklambroschyren, som nämnts ovan, erbjuds mottagaren att skriva upp sig på listan och på så sätt säkra sitt “hem och digitala liv”.
Utöver det fylls de runt 20 sidorna med tips kring hur privatpersoner kan skydda sitt hus när de reser bort, säkra sin identitet och sitt barn online. Och avslutas med information om Hemlas erbjudande om “nästa generations säkerhetslösningar”.
Broschyr till stockholmarna
I ett sms till Breakit bekräftar Hemlas vd Jakob Lyckenvik att reklambroschyren skickats ut till “några tusen” hushåll i Stockholm.
“Framför allt i områden där vi på vår väntelista sett ett särskilt stort intresse för vår kommande produkt”, skriver Jakob Lyckenvik och fortsätter:
“Vi har under en tid insett att det finns ett stort säkerhetsintresse men också en informationslucka bland svenska hushåll, särskilt i fråga om cybersäkerhet i hemmet.”
Hemlas reklambroschyr är, skriver vd:n, bolagets “tolkning på MSB:s klassiska version”.
“Vår ambition är att hjälpa hushåll stärka sin hemsäkerhet genom att skapa ökad kunskap och engagemang kring dessa viktiga frågor. Responsen hittills har varit bra. Många har hört av sig och berättat att de uppskattat innehållet – något som stärker oss i vår övertygelse om att fler vill ha verktyg för att skydda sig mot alltmer komplexa sårbarheter i hemmet”, skriver Jakob Lyckenvik.
Resonerade ni något kring etik inför kampanjen, med tanke på säkerhetsläget?
“Svaret på din fråga är väl egentligen snarlikt svaret ovan, att vi vill bidra med att fylla den informationslucka som finns kring hemsäkerhet, särskilt i fråga om att förebygga och hantera cyberattacker. Vi har agerat med intentionen att väcka en medvetenhet och även ge nyttig information”.
Utöver kampanjen med de gula broschyrerna arbetar Hemla just nu med lanseringen av bolagets produkt, uppger Jakob Lyckenvik utan att avslöja några detaljer. Lanseringen ligger, enligt honom, någon månad bort.
MSB: “Önskvärt” att samhällsviktig information är unik
MSB:s pressekreterare Elin Bohman uppger för Breakit att myndigheten sett att flera företag, bland annat Hemla, försökt efterlikna broschyren “om krisen eller kriget kommer” i sin marknadsföring.
“Vi förstår att man som mottagare blir förvirrad och det bekräftar även de flertalet samtal vi fått in till vår kundtjänst gällande detta”, skriver hon i ett mejl.
Det finns även, utöver denna typ av marknadsföring, exempel på företag som marknadsför egna krisprodukter genom att använda sig av MSB:s broschyr och beredskapsråd, enligt Elin Bohman. Ett exempel på en sådan produkt är, enligt myndigheten, nödradios.
“Vi vill vara tydliga med att MSB aldrig går ut och rekommenderar särskilda företag när vi tipsar om hur man bygger en god hemberedskap.”
Ser MSB några risker med att företag använder sig av broschyren och myndighetens beredskapsråd i sin marknadsföring?
“Generellt anser MSB att det är önskvärt att den här typen av samhällsviktig information, som broschyren Om krisen eller kriget kommer, får vara unik i sitt uttryck så att den omedelbart går att känna igen och urskilja bland annat informationsmaterial.”
LÄS MER: Ny vd, styrelse, namn och nyemission – nu rör det på sig i Budbee-grundarens hemliga startup Hemla