I följetongen om de kinesiska billighetssajterna (som lyckats få en hel del svenskar på fall) så säger nu statsminister Ulf Kristersson att han är beredd att agera. Under en frågestund i riksdagen svarade moderatledaren på vad regeringen ska göra för att stoppa den osunda konkurrensen från de kinesiska aktörerna, skriver TT.
”Jag utesluter inte egen svensk lagstiftning, men eftersom det här är problem som gäller oss allihop i Europa, så vore det bra med ett gemensamt europeiskt agerande för att komma åt de företag som alldeles uppenbart missbrukar den fria konkurrensen på det här sättet.”
Enligt Ulf Kristersson så står Shein och Temu för ett ”systematiskt missbruk av reglerna”.
De nämnda sajterna gäckar de svenska e-handlarna och branschorganisationen Svensk Handel har flertalet gånger krävt att regeringen sätter ned foten. I går meddelade Ulf Kristersson att han ska möta Svensk Handel för att diskutera frågan.
Shein och Temu har trots larm om urusla arbetsförhållanden, gifter och farliga prylar nått fram till svenska konsumenter. I en enkät innan jul uppgav en av fem att att de planerade att köpa julklappar på sajterna, enligt Svensk Handel.
Ministern vill se förbud
Klimatministern Romina Pourmokhtari har tidigare gått längre i sitt angrepp mot fast fashion-plattformarna. Hon förespråkar bland annat säljförbud och stärkt tillsyn.
Förra våren anmäldes den kinesiska e-handelsjätten Temu, som rullades ut i Sverige förra året, av Sveriges konsumenter och 16 andra europeiska konsumentorganisationer för brott mot EU-lagen DSA (Digital Service Act).
”Vi tänker inte acceptera att den här typen av företag kombinerar låga priser med totalt ointresse för grundläggande produktsäkerhet och konsumentskydd”, sa Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, då.
I november inleddes även en formell granskning av EU-kommissionen och CPC-nätverket (Consumer Protection Cooperation Network) – där Konsumentverket ingår.
Temu har försvarat sig med att man vill arbeta nära europeiska myndigheter för att säkerställa att bolaget följer EU-lagstiftningen.
Det uppgav Michael Falk på byrån Agera PR som hanterar PR-frågor för Temu i Norden.
"Vi har på relativt kort tid blivit populära hos många konsumenter, men vi är fortfarande en mycket ung plattform – mindre än två år i EU – och vi håller fortfarande på att lära oss och anpassa oss efter lokala krav", skrev han.
LÄS ÄVEN: Hon syr kläder åt Shein – tvingas natta sitt barn i fabriken