Sök ikon

Regeringens nya förslag – vill reglera gråhandeln

Artikel bild
Finansmarknadsminister Niclas Wykman. Foto: TT

Regeringen föreslår nu en lagstiftning som ska göra det straffbart att bedriva finansiell verksamhet utan godkännande från Finansinspektionen (FI). 

Syftet är att skärpa kontrollen över handeln med onoterade aktier och komma åt aktörer som i dag verkar utan tillstånd.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Enligt det nya förslaget, som kan träda i kraft den 1 oktober, blir överträdelser av regelverket ett brott kallat olovlig finansiell verksamhet. Detta innebär att företag som tidigare bara riskerade FI:s ingripande nu också kan ställas inför straffrättsliga konsekvenser, rapporterar nu SvD.

Catrin Hådén, avdelningschef för marknadsområdet på FI, välkomnar en tydligare lagstiftning men ser fortsatt brister i dagens regler. Hon påpekar att olika typer av aktörer omfattas av olika lagar, vilket försvårar tillsynen och ökar risken för konsumenter.

“Det vore bättre om alla som sålde till allmänheten förhöll sig till regelverket för värdepapper. Då skulle konsumentskyddet stärkas”, säger hon till SvD.

Handel med publika onoterade aktier kräver redan i dag tillstånd, medan privata aktier faller utanför FI:s tillsyn. Här gäller i stället ett spridningsförbud, som begränsar marknadsföringen av aktierna till högst 200 personer.

Bland aktörerna som handlar med onoterade aktier finns flera utan tillstånd. En av dem är Tioex, vars verksamhet inte omfattar mäkleri och därmed inte är tillståndspliktig enligt vd:n Johan Hägglund

“Tioex är en medlemsbaserad verksamhet med en begränsad investerarkrets, samt att vi inte erbjuder någon handel. Därmed är bedömningen att vi varken är ett fondbolag eller ett värde­pappersbolag”, säger vd:n till SvD. 

Även plattformar som Secondry och Eqvor har olika tillvägagångssätt för att navigera regelverken. Eqvor har exempelvis samarbeten med licensierade värdepappersbolag för att bedriva handel med publika aktier.

Men det nya regelverket kan även komma att påverka de aktörer som idag inte har tillstånd.

”Dessa plattformar kan mycket väl komma att omfattas, även om just den verksam­hetstypen kanske inte varit i lagstiftarens huvudfokus”, skriver Pareto Securities regelefterlevnadschef  Sebastian Frizzo i ett mejl till SvD.

Han utvecklar med att investmentbanken välkomnar lagstiftningen, och förslag som kriminaliserar bedrivandet av finansiell verksamhet utan tillstånd. 

Läs mer