Vi har alla varit där. Mötet där alla ramlar in som svarta rutor. I vissa fall är detta det förväntade formatet, men sedan när blev det okej att dölja ansiktet under en jobbintervju?
Med få förhoppningar bad jag konsulten som sökte jobb hos mig, att visa sig. Efter några minuters fifflande hittade personen rätt knapp och visade sitt mörka rum med säng i bakgrunden – obäddad. Suck.
Det slutade med att jag avbröt intervjun därför att jag varken hörde eller såg personen. Då blev konsulten irriterad: "Det är bara mina tekniska färdigheter som ska spela roll, inte hur det ser ut i kameran".
Jag höll inte med. Konsulten visade att han var oförberedd och löste inga problem – typ att tända lampan. Det passade inte för den viktiga position jag sökte.
Många starka reaktioner
Efter mötet skrev jag om min berättelse på Linkedin och tänkte inte mer på det. När jag tittade senare på kvällen hade inlägget gått viralt och väckt starka reaktioner.
Många vittnade om kollegor som kommer in på möten med fler deltagare och varken slår på kameran eller säger ett enda ord under hela mötet.
Någon nämnde: “Du skulle aldrig ha ett fysiskt möte med påse över huvudet”.
Ett motargument var: ”Ingår det i tjänsten att visa sig på kamera?” eller “Kan man anta att det är videomöte om det inte står beskrivet i inbjudan”.
Påslagen kamera förväntas
Jag tycker det är märkligt att förutsätta att man inte ska visa sitt ansikte i ett jobbmöte. Tanken med att ha möte distans var ju aldrig att arbetsgivaren ska få ännu en uppgift: att behöva säga till alla att kameran ska vara påslagen. Det borde vara en självklarhet.
Dagens teknik öppnar upp fantastiska möjligheter inom rekrytering och work life-balance med distansarbete, men allt färre vill ha team på distans. När jag hör att konsulter gjort det till standard att surfa in som en svart ruta på morgonmötet förstår jag det.
Det är den som söker distansjobb som ansvarar för att saker funkar lika bra som på kontoret. Så låt oss börja med att göra det minimala: sätt dig upp, bädda sängen och slå på kameran så att distansarbete kan få tillbaka sitt goda rykte.
CHARLOTTE HOLMEN, grundare och vd Wetal