Sök ikon

Qasa tar krafttag mot våld i nära relationer – vill sätta “ny standard” för näringslivet

Artikel bild
Isabelle Purits, kommunikationschef på bostadssajten Qasa. Foto: Press

Nästan varannan anställd har erfarenhet av våld i nära relationer, antingen indirekt eller via en kollega. Det visar en undersökning från Jämställdhetsmyndigheten som publicerades förra året.
Bostadssajten Qasa väljer nu att utbilda chefer och personal i hur de kan prata om våld med medarbetare.

“Vi vill vara ett samhällsengagerat bolag som sätter standarden för nästa generations näringsliv”, säger Qasas kommunikationschef Isabelle Purits.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Den Schibstedägda bostadssajten Qasa vill sätta press på det svenska näringslivet gällande arbetet kring våld i nära relationer.

Förra våren drog bolaget igång Husfrid för att hjälpa våldsutsatta kvinnor i Stockholm att snabbare hitta en ny bostad. Initiativet är ett samarbete med kvinnojourer och advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Och i november uppmanade Qasa det svenska näringslivet till ett större engagemang kring frågan, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Nu har bolaget valt att utbilda chefer och personal genom Jämställdhetsmyndighetens skattefinansierade projekt “Gör det pratbart” om hur arbetsgivare kan hjälpa medarbetare som utsätts för våld, och uppmanar andra techbolag att göra detsamma.

“Vi vill vara ett samhällsengagerat bolag som sätter standarden för nästa generations näringsliv”, säger Qasas kommunikationschef Isabelle Purits och fortsätter:

“Vi hoppas kunna inspirera andra till att gå utbildningen, men också skapa en debatt. Vi tycker att den här typen av frågor ska bli obligatoriska, precis som man jobbar med skyddsombud.”

"Fruktansvärda siffror"

Över 40 procent av de anställda i Sverige har påverkats av våld i nära relationer, antingen själva eller via en kollega. Det visar en undersökning som Jämställdhetsmyndigheten låtit forskare vid Western University i Kanada utföra. Syftet var att ta reda på hur våld i nära relationer påverkar arbetet, arbetsgivaren och arbetsplatsen.

“Vi reagerade starkt på de här siffrorna som Jämställdhetsmyndigheten tog fram i sin rapport. Det är fruktansvärda siffror”, säger Isabelle Purits.

Det är som arbetsgivare viktigt att jobba med jämställdhet för att öka tryggheten på arbetsplatsen, påpekar kommunikationschefen. Syftet med utbildningen är att få verktyg för att byta normer och tabun för att våga ställa frågor om våld.

“Det är uppenbart att det också blir en arbetsgivarfråga eftersom det påverkar arbetsförmågan. Det är ett problem som inte förbättras om inte även arbetsgivare och kollegor ser att de har en viktig roll att spela”, säger Isabelle Purits.

Qasa: Satsningen bör fortsätta

På ett generellt plan anser Isabelle Purits att näringslivet saknar strategier för hur det ska stötta anställda som utsätts för våld i hemmet. Därför uppskattar hon att det finns hjälp att få genom Jämställdhetsmyndighetens program.

Däremot är utbildningarna en tillfällig satsning på myndigheten. Enligt Isabelle Purits borde projektet förlängas, eller göras permanent.

“Det finns ju material online som man kan gå igenom på egen hand. Men det är just stöttningen och läxan man får – att man ska skriva en handlingsplan och att någon på myndigheten granskar arbetet – som är bra”, säger hon.

Läs mer