Allabrf ville öka transparensen på bostadsmarknaden och skapade en digital plattform för att betygsätta bostadsrättsföreningar år 2015. Företaget bakom, ABRF Group, grundades av Hampus Dahlstedt och Rana Toubal.
Genom åren har verksamheten breddats till både förvaltning av bostadsrättsföreningar, fastighetsförsäkringar och BRF-lån.
Ägarbolaget ABRF Holding har sedan start tagit in nästan 40 miljoner kronor i riskkapital – bland annat från Stronghold Invest, Vitiamin Well-medgrundaren Martin Randel samt Bravura-medgrundarna Kristofer Ericson och Henrik Jakobson.
Största ägare i ABRF Holding är, enligt databasen Eivora, Hampus Dahlstedt (nästan 32 procent), Rana Toubal (nästan 16 procent), Kristofer Ericsons och Henrik Jakobsons bolag Hillclimber Holding (nästan 13 procent) och Stronghold Invest (runt 4,5 procent).
Samtidigt har bolaget aldrig gått med vinst och hösten 2023 ansökte Allabrf om att gå in i en rekonstruktion. Den avslutades i januari förra året.
Nu kan Breakit avslöja att bolaget bakom Allabrf, som nyligen bytte namn från ABRF Group till Vitling Bostadskonsult AB, ansökt om konkurs.
“Bolaget är på obestånd”, står det i ansökan till Stockholms tingsrätt.
10.000 BRF-ägare som användare
När Allabrf ansökte om rekonstruktion under hösten 2023 förvaltade företaget cirka 280 bostadsrättsföreningar med totalt 10.000 boenden. Anledningen till krisen var att man inte lyckats få in det kapital som bolaget behövde för att fortsätta driva verksamheten, enligt ansökan.
Vd:n Hampus Dahlstedt trodde då att Allabrf skulle kunna ta sig genom processen då flera av åtgärderna redan genomförts och att bolaget, enligt honom, hade en god dialog med långivare.
“Vi har gjort besparingar på sälj, marknad och ledning, samtidigt som vår förvaltning är intakt. Det är de som tar hand om kunderna och det är viktigt att vi behåller den leveransen”, sa han till Breakit då.
Fram till rekonstruktionen hade Allabrf genom åren gjort förluster på totalt nästan 38 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen för 2022 omsatte bolaget upp mot 14,7 miljoner kronor och gjorde en förlust på drygt 11 miljoner kronor.
Rekonstruktionstiden förlängdes inte
I slutet av 2023 bad Allabrf Stockholms tingsrätt om mer tid och skrev i sin begäran att kundstocken för försäkringsförmedling sålts för 9 miljoner kronor för att betala av skulder och att 2 miljoner kronor tagits in – från vem eller vilka framgick inte.
Skatteverket motsatte sig att rekonstruktionen skulle förlängas då Allabrf:s verksamhet, enligt myndigheten, i grunden inte var lönsam. Tingsrätten gick på Skatteverkets linje och beslutade att rekonstruktionen skulle upphöra.
Bland annat eftersom Allabrf inte presenterat någon preliminär rekonstruktionsplan “som hade kunnat ligga till grund för en säkrare bedömning i livskraftsfrågan”.
Allabrf försökte överklaga till Hovrätten, som inte gav prövningstillstånd. Rekonstruktionen upphörde i januari förra året.
I årsredovisningen för 2023 skriver Allabrf angående den fortsatta driften, bland annat, att proriterade borgenärer betalats fullt ut och att skatteskulden (uppskjuten skatt från pandemin) och Kammarkollegiet (lönegaranti) på totalt 8,8 miljoner ska betalas av.
“Styrelsen befarar att aktiekapitalet är förbrukat på det nya räkenskapsåret och har därför beslutat att ta fram en kontrollbalansräkning under 2024”, står det.
Omsättningen landade på knappt 19 miljoner kronor och förlusten blev drygt 1 miljoner.
Sålt verksamheten till nytt bolag
Strax innan jul 2024 ansökte alltså bolaget bakom Allabrf, Vitling Bostadskonsult AB, om konkurs. Någon vecka tidigare avgick grundarna Hampus Dahlstedt och Rana Toubal som styrelseordförande respektive styrelseledamot. Hampus Dahlstedt lämnade även som vd.
Allabrf:s hemsida ligger uppe och verksamheten rullar till synes på, men under en annan ägare: ABRF Technologies AB.
Företaget registrerades under våren 2024 och ägs till 100 procent av ägarbolaget ABRF Holding AB.
Konkursförvaltaren Jakob Callmander på Advokatfirman Fylgia ber att få återkomma med kommentarer kring konkursen när förvaltningen fått in "relevanta underlag”.
“Vi samlar nu in information men kan konstatera att verksamheten som tidigare bedrivits sålts till andra bolag. Vi utreder detta nu.”, skriver han till Breakit i ett mejl.
Breakit har kontaktat Hampus Dahlstedt för att ställa frågor om hur verksamheten påverkas av konkursen och vilket eller vilka bolag som bedriver den i dag.
Men Allabrf:s hemsida ligger uppe och verksamheten rullar till synes på, men under en annan ägare: ABRF Technologies AB.
“Det stämmer att verksamheten är köpt och att inga kunder har påverkats negativt. Mer än så kan jag tyvärr inte kommentera med hänsyn till den pågående konkursutredningen.”, skriver Hampus Dahlstedt i ett mejl till Breakit, efter att inledningsvis ha gått med på en intervju.
Övriga frågor hänvisar han till konkursförvaltaren.