Longevity-trenden har bubblat, i synnerhet i techvärlden, ett tag nu. Och allt fler entreprenörer ansluter sig till rörelsen och siktar mot att leva så länge som möjligt.
Bland de svenska exemplen finns Spotify-grundaren Daniel Eks hälsosatsning Neko Health och Voi-medgrundaren Douglas Starks hjärnhälsobolag Helsa.
Breakit pratade även nyligen med poddaren och entreprenören Alexander Pärleros, som delade med sig av sina planer om att bli affärsängel. Även han har hoppat på tåget och funderar på att starta ett så kallat “longevity center”.
Den kanske mest uppmärksammade longevity-fantasten är den amerikanska techentreprenören, biohackaren och multimiljardären Bryan Johnson. I ett uppmärksammat Bloomberg-reportage berättade han förra året att han investerar 2 miljoner dollar, drygt 20 miljoner kronor, om året på att fysiskt försöka bli 18 år gammal igen – i dag är han 47, kronologiskt.
Det extrema projektet – där Bryan Johnson tagit hjälp av ett läkarteam på 30 personer – har döpts till Project Blueprint. Alla behandlingar och undersökningar kablas ut i miljardärens egna och projektets kanaler. Breakit har skrivit om detta här.
Nu kan den intresserade, i en ny Netflix-dokumentär, följa med under ett år av Bryan Johnsons egendomliga vardag, hans uppväxt i Mormonkyrkan, återuppbyggandet av relationen till sonen Talmage Johnson och drömmen om att “neutralisera åldrandet”.
“Don’t die är på allvar. Jag vill färdas med Talmage så länge det bara går. Jag vill verkligen ha flera livstider med Talmage och gå igenom alla olika faser, 100 år kommer inte att räcka”, säger Bryan Johnson i dokumentären.
Regissören bakom dokumentären, Chris Smith, har tidigare gjort uppmärksammade projekt som “Fyre”, om fiaskot Fyre Festival, och “Tiger King”.
Blodtransfusioner mellan tre generationer
Bland annat tas tittaren bakom kulisserna när Bryan Jonsson, hans pappa Richard och sonen Talmage genom blodtransfusioner delar blodplasma med varandra i ett försök att bli yngre fysiskt. Sonen Talmage donerade plasma som injicerades i Bryan Johnson och han donerade i sin tur plasma till fadern Richard.
“När man hänger sig så åt en annan människa att man till och med delar sin biologi… Att få känna den intimiteten med både Bryan och Talmage var ett sätt att försonas med dem”, säger fadern Richard efter blodtransfusionen.
Flera läkare och forskare som medverkar i dokumentären har svårt att se Project Blueprint och Bryan Johnsons roll som försökskanin för nya behandlingar som ett tillskott för forskningen. Lite förenklat går det, enligt dem, inte att fastställa från vilken av de många behandlingarna och livsstilsförändringarna som ger verklig effekt.
Bryan Johnson, som under inspelningen säger sig vara “lyckligare än någonsin”, jämför skämtsamt sig själv med Jesus och kallar ideologin bakom projektet för zeroism.
“Jag vill fortsätta existera och jag känner inget behov av att rättfärdiga det”, säger han i dokumentären.