Det är fortfarande en akut kris på den svenska batteritillverkaren Northvolt. Trots stora nedskärningar bränner bolaget fortfarande stora pengar och den lilla kapitalinjektion man fick in i samband med att bolaget gick in i amerikansk rekonstruktion tidigare i år väntas snart vara slut.
Nu slår anställda på fabriken i Skellefteå larm om arbetsmiljön på bolaget.
“Det är hur många som helst som sagt att de inte klarar av att stanna kvar”, säger Victoria Hart, skyddsombud och avdelningsombud på batterifabriken, till tidningen Arbetet.
“De känner sig så slitna och trötta.
I samband med nedskärningarna tidigare i år infördes ett nytt skiftschema som innebär att de anställda varvar dag-, eftermiddags- och nattarbete under tre veckors tid. För att produktionen ska gå ihop tvingas personalen jobba övertid, något facket gick med på grund av krisläget.
Victoria Hart berättar att det finns chefer på fabriken som inte följer kollektivavtalet och arbetstidslagen och att anställda inte får ta de raster de har rätt till. Dessutom ska chefer ha beordrat anställda att jobba övertid under jul och nyår, även fast de enligt avtalen inte får det.
“Småchefer har sagt att om de anställda vill behålla jobbet måste de komma in och jobba då”.
Hon beskriver också hur det fifflas med sjukskrivningar och att anmälningarna om psykosociala problem har skjutit i höjden. Speciellt oroar hon sig för de som jobbar med kemikalier i labbet.
“Det är livsfarligt, vi är jätterädda att det ska hända dem något.”
Hon är också kritisk till att att kommunikationen fungerar så dåligt.
“Det är ingen som vad som händer på företaget förrän någoting redan har hänt.”
Northvolt svarar i ett mejl till tidningen att bolaget har en nära dialog med facket om synpunkterna från medarbetarna och att de inte haft ett generellt behov av övertid under helgerna.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.