Sök ikon

GÄSTKRÖNIKA

DANIEL ERIKSSON: Influencers – dags att ta ledarskap på allvar

Artikel bild
Daniel Eriksson, tidigare influencer marketing expert, numera grundare av HR-techbolaget Wndy. Foto: Press

Listan på influencers som har breddat sitt personliga varumärke genom att även kränga produkter är lång. Och det har gått bra. I alla fall ekonomiskt. Att bygga en långsiktig och hållbar företagskultur, däremot, verkar inte vara alla influencernas grej.

Det skriver entreprenören Daniel Eriksson i en gästkrönika.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Tuppkammen växte snabbt och det nyfångade självförtroendet tog dem till företagandet. Sälja skönhetsprodukter, kläder och accessoarer under eget namn blev en naturlig följd av ha marknadsfört andras varumärken några år. Men till skillnad från det gamla gardet – kändisar som GW, Laila Bagge med flera som nöjde sig med att låna ut sina namn till kändisviner – ville nästa generations influencers starta riktiga företag. 

Sagt och gjort. Med megalomaniskt självförtroende, många följare, ett namn och produkter gav de sig ut på vägen mot mångmiljonomsättning.

Isabella Löwengrip, Bianca Ingrosso och Matilda Djerf är några exempel på personer som framgångsrikt gått från att blogga om kläder och lägga upp Instagram-inlägg till att skapa egna varumärken och produkter. Dessa entreprenörer har ofta byggt sina företag på kreativitet, personligt engagemang och starka sociala mediestrategier. Men steget från att driva ett personligt varumärke till att leda en organisation med många medarbetare är komplext och kräver helt andra färdigheter än som influencer – särskilt när det handlar om ledarskap och att bygga en vettig företagskultur.

Många av dessa influencers har aldrig haft ett traditionellt arbetsliv, vilket innebär att de saknar erfarenhet av att både arbeta under chefer och själva leda team. Detta kan skapa utmaningar, särskilt när företagen växer snabbt och kraven på struktur och ledarskap ökar.

Jag har själv en bakgrund inom influencer marketing och har sett flera unga influencers ta klivet in i företagandet. Det är en fascinerande resa med både imponerande framgångar och tydliga utmaningar. Bland dem som lyckas bäst med företagandet och allt vad det innebär enligt mig finns bland andra Petra Tungården, Michaela Forni, Elin Kling och Ida Warg

Matilda Djerf, som byggt sitt varumärke på värderingar som inkludering och respekt, står nu inför kritik som ifrågasätter dessa principer. I ett uttalande uttrycker hon att hon tar kritiken på stort allvar och att en trygg och respektfull arbetsmiljö är avgörande för henne. Uppenbarligen inte i praktiken. 

Övergången från influencer till företagsledare utan rimlig erfarenhet eller utbildning inom ledarskap och organisationsutveckling har visat sig mycket svår och nyckfull. Att driva ett företag kräver mer än kreativitet, självförtroende och entreprenörsanda; det kräver också kunskap om arbetsmiljölagar, personalhantering och etiskt ansvarstagande.

Fallet med Djerf Avenue är inte unikt. Många unga entreprenörer, särskilt de med bakgrund som influencers, kan underskatta komplexiteten i att leda en organisation. Utan rätt stöd och erfarenhet riskerar de att skapa arbetsmiljöer som inte lever upp till lagstadgade krav eller de värderingar som de själva förespråkar.

Vad är lösningen, då? Det är därför avgörande att unga företagsledare söker utbildning och rådgivning inom ledarskap och organisationsutveckling. Att omge sig med erfarna medarbetare och mentorer kan bidra till att bygga en sund företagskultur där alla medarbetare känner sig värderade och respekterade. Eller kanske ska de lyssna till det gamla talesättet; “bliv vid din läst”. Som influencer gör du kanske mer nytta som kreativt nav och ansikte utåt, snarare än som chef och arbetsledare?  

DANIEL ERIKSSON, tidigare influencer marketing expert, numera grundare av HR-techbolaget Wndy

LÄS MER: Djerf Avenue-vd:n efter kritikstormen: “Varumärket har såklart tagit skada”

LÄS MER: Investeraren Pernilla Nyrensten efter Djerf Avenue-granskningen: “För vinklad”

LÄS MER: MATILDA ANDERSSON: Toalett-incidenten sätter fingret på influencerbolagens största svaghet

Läs mer