Sök ikon

Så var techåret 2024 – viktigaste trenderna, hetaste snackisarna (och peppiga vibes för 2025!)

Artikel bild

Kända grundare har bråkat, Northvolt-härvan, svenska techbolag sätter fart mot börsen, miljarder har hällts ned i AI-uppstickare och en riktigt tung investerare hamnade i blåsväder.

Nyhetshändelserna i det nya näringslivet har knappast varit få i år. Nu när 2025 står för dörren blickar vi tillbaka på trenderna – och snackisarna – som har präglat året vi snart lämnar bakom oss:

✔️ Värderingar och investeringar
✔️ Kris och konkurser
✔️ Börsens vinnare och förlorare 2024
✔️ Nanny-gate och att resa kapital som gravid
✔️ AI-boomen

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Året har helt plötsligt kommit in på sluttampen, och då är det på sin plats för Breakit Podcast att summera techåret 2024! I det senaste, och sista avsnittet för i år, sammanfattar reportrarna Martin Hävner och Åsa Johansson de årets viktigaste trender och de hetaste snackisarna. 

Hinner du mot förmodan inte lyssna? Lugn!

Här följer en sammanfattning av avsnittet. 

Värderingar och investeringar: "Tudelat – men skapat optimism”

Det finns inget index för värderingar i allmänhet, så det är en uppfattning baserat på magkänslan som gäller för att få en generell överblick, menar Martin Hävner. 

“Hos mig säger den att värderingarna på ett generellt plan – i Breakits värld – inte har gått ner ytterligare under 2024 jämfört med 2023. Det är snarare tvärtom. Under hösten har räntesänkningar blivit ett faktum såväl i Sverige som resten av Europa och i USA”, säger han. 

“Det har fött optimism om att 2025 och 2026 blir bättre än 2024, och det sätter ju avtryck såklart.” 

Samtidigt har det blivit svårare att prata om värderingar på ett generellt plan, för marknaden har blivit ännu mer tudelad, enligt Breakits reporter.

“Det finns pengar för en viss typ av bolag, men inte alls för andra.”

“Investerarna fokuserar i allmänhet mindre på tillväxt och mer på lönsamhet. Det har vi hört till leda nu under de senaste åren, men det har nog blivit ännu tydligare under 2024.”

Foodtech, last mile, mat på nätet, elfordon, företag som riktar in sig på baby- och barnprodukter samt second hand (i mindre skala) har tveklöst varit de minst eftertraktade bolagen på marknaden i år. 

Gaming, fintech och e-handel kan kategoriseras om halvvarma branscher, enligt Martin Hävner. 

Vilka har då varit de absolut hetaste områdena? AI, Defensetech och energi. 

Ännu ett krisår för tech – men det har funnits ljusglimtar (!!)

I takt med ökad inflation och rusande räntor, som plötsligt gjort att pengar inte längre är snudd på gratis, har techsfären (i alla fall stora delar av den) slungats in i en mer svårnavigerat tillvaro kantad av ovisshet. 

Men det är ju egentligen inte nytt för i år, utan snarare en följetong från fjolåret. Hur som haver har många fått slita även i år. Inte minst har konkurserna fortsatt att regna. (För dig som vill fräscha upp minnet om vilka bolag som tvingats kasta in handduken hittar du hela listan här.)

“Vi har snackat nog om siffror, men för att sammanfatta så sa Peter Frykblom, chefekonom på en myndighet som heter Tillväxtanalys, till mig under hösten att konkurserna har varit avsevärt högre under 2024, liksom antalet berörda anställda”, säger Åsa Johansson. 

“I den här takten som vi hittills har haft i år, sa han i september, så kommer vi troligtvis upp i nivå med de högsta historiska nivåer vi har sett under närmare 30 år.”

Låter det dystert? Deppa inte! 

“Något som är positivt i allt det här är ju ändå att en hel del bolag, eller tillgångarna som finns i konkursbona, köps upp efter själva konkursen, så verksamheterna drivs vidare, på ett eller annat sätt”, säger Åsa Johansson. 

“Sen så har vi ju de stora vinnarna: konkursförvaltare som täljer guld på krisande bolag.” 

Årets vinnare i kategorin kris måste ju ändå vara batteribolaget Northvolt, menar reporterduon. 

“Det var ju onekligen ett av Europas mest hajpade företag där ett tag, men så plötsligt tycktes mycket gå snett. Oavsett om man är intresserad eller inte, har nog ingen kunnat undgå att det här har varit ett extremt tufft år för den svenske batteritillverkaren”, säger Åsa Johansson.

Alla turer om bolaget går att läsa här, men det senaste från företaget är att det har ansökan om konkursskydd enligt Chapter 11 i USA och att vd:n, Peter Carlsson, slutligen blev petad. To be continued. 

“Northvolt och Peter Carlsson ville göra för mycket på kort tid – för många anläggningar på samma gång. Bolagets resurser blev för utspädda. Det är inte kriminellt men det är oskickligt”, säger Martin Hävner. 

“Om jag tror att Northvolt kommer att leva vidare? Ja, det tror jag, men i mindre skala, mycket mindre och med andra huvudmän än de befintliga.”

Börsens vinnare, förlorare och “förutsättningarna för ett roligt 2025”

Den stora post-pandemi-justeringen skedde egentligen förra hösten, sedan har börsen fortsatt upp under våren i år, när de första räntesänkningarna var ett faktum. 

Det konstaterar Martin Hävner, som även menar att börsen sedan dess har utvecklats sidledes (förutom skrämselhicka i form av att den japanska börsen föll under sommaren och tullhot från Donald Trump, men sedan studsat upp igen). 

“OMXS30 är upp 8 procent – och det är inget bra börsår.”

Så vad krävs för ett “bra börsår” då?

Minst det dubbla, enligt Martin Hävner. 

Så klart finns det vinnare och förlorare på börsen även i år. Tittar vi på börsbolagen som Breakit bevakar finns det några tydliga kandidater i respektive kategori. 

Spotify, Yubico, Nelly, Storytel och Truecaller koras vinnare, medan Viaplay, Revolutionrace och Kinnevik är tydliga förlorare, menar han. 

Apotea klev nyligen in i finrummet, och både Klarna och Mentimeter är på väg mot börsen. 

“Det hade ju varit roligt med ett AI-bolag också. Det är kanske för tidigt, att vi inte har något här Sverige som är tillräckligt stort. Samtidigt driver AI- och techbolag på i USA och driver marknaderna högre där, fler och fler talar om bubbla, men den kan nog blåsas upp några år till.”

“Det finns alla förutsättningar för att det kan bli ett roligt börsår nästa år!” 

Gott och blandat – några av årets hetaste snackisar 

Vi kan såklart inte nämna allt nämnvärt som har hänt i år, men några saker kanske har varit lite viktigare (och hetare) än andra. 

***

Elon Musk behöver knappast någon introduktion. Superentreprenören har ju varit rik, mäktig och inflytelserik ett bra tag, men i år har Tesla-vd:n, Space X-grundaren och och X-ägaren överträffat sig själv. Han har hällt ned miljardbelopp i Donald Trumps presidentkampanj, och efter att Trump stod som segrare tågar techprofilen tillsammans med den blivande presidenten till Vita Huset. Det vi vet så här långt är att han kommer att chefa över ett helt nytt inofficiellt departement: DOGE, som står för Department of government efficiency. Kort summerat ska han skära ner ordentligt i staten och sparka offentliganställda.

“Om vi blickar framåt gällande den här mannen så blir det mest intressanta att se om han och Trumps kärleksaffär håller hela 2025”, säger Martin Hävner.

***

Något som verkligen blossade upp till en eldig debatt var vad som har kommit att kallas för Nanny-gate. Det hela tog fart efter att  Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson, en riktig tungviktare i investerarsvängen, gav ett råd till kvinnor, på ett Breakit-event. 

Det heta tipset var att om du är kvinna och vill bygga en unicorn, så kan det vara läge att skaffa en nanny. Han sa även att vara entreprenör på den nivån är ingen dans på rosor. “Det är många äktenskap som går åt helvete, det är barn som inte får se sina föräldrar förrän sent på kvällarna eller tidigt på morgnarna.”

Det här blev en het debatt, inte minst på Linkedin, och det skrevs debattartiklar. “Kvinnliga entreprenörer behöver inte nannys – de behöver likvärdiga villkor”, var ett av budskapen som gick emot investerarens ord. 

Lite på samma tema blev Breakits granskning om hur det kan vara att söka och ta in kapital som gravid en stor snackis. I flera djupintervjuer berättade tunga, kvinnliga entreprenörer och riskkapitalister om egna erfarenheter – som både slog hål på myter och bekräftade farhågor. 

“I och med att det blev sån debatt och respons runt både den här granskningen men också kring Nanny-gate är det tydligt att sådana här ämnen, fortfarande 2024, är känsliga ämnen. Jag tror att det skulle gynna hela näringslivet att prata mer sånt här”, säger Åsa Johansson. 

***

Svenskar handlar mer och mer på nätet. Men! Det är inte svenska bolag som tjänar extra på det här. Fler konsumenter än tidigare år uppger nämligen att de handlar från utlandet och i synnerhet då lågprisaktörer – de kritiserade aktörerna Shein och Temu som har tagit världen, och svenskarna, med storm. Svensk Handel ser allvarligt på det här och kallar det för direkt skadligt för den svenska e-handeln.

***

AI, AI och åter AI. Hela två år har passerat sedan Open AI gav världen ChatGPT och sedan dess har AI-racet mellan techjättarna tagit fart ordentligt – och fortsatt även i år. 

Men så sent som i veckan varnade Googles vd Sundar Pichai för att loppet inte väntas vara så spännande den närmsta tiden. Han räknar med få – om några AI-genombrott – det kommande året. 

Så kanske kommer just AI som snackis att svalna lite fram till nästa stordåd. 

Martin Hävner håller inte med. 

“Min take är att det är möjligt att AI kommer att svalna som snackis men kommer som fenomen att slå igenom på en mycket bredare front, alltså i själva användandet.”

“Det bygger jag på två saker: dels att mina föräldrar har börjat prata om det här. De vet vad Chat GPT är, något de inte visste för ett halvår sedan. Dels att Google, Apple, Meta och alla de andra kommer att släppa AI-agenter till oss inom kort.”

Om vi återvänder till techjättarna så tillkännagav Microsoft i somras sin största investering någonsin i Sverige – närmare 34 miljarder kronor plöjs ned i infrastruktur i landet. Av någon anledning var ingen mindre än statsminister Ulf Kristersson med på pressträffen där investeringen meddelades om. Varför han var med är fortfarande oklart. 

Läs mer