Hon är professor i bakteriologi och en profil som ofta hörs i debatten, vare sig det gäller handtvättning, barnuppfostran eller könsidentitet.
Nu har Agnes Wold intervjuats av Anna Hedenmo i den tidigare SVT-programledarens nya program på EFN, “Exklusivt med Hedenmo”, och där är hon minst sagt kritisk mot Kronofogden. Det handlar om unga kvinnors växande skuldberg (medianskulden har fördubblats på tio år) och snabblånebolag som tar skyhöga räntor.
”Varför ska Kronofogden hjälpa till med att driva in de skulderna när de lagt sig på en nivå att de medvetet lånar ut pengar till folk varav en viss procent inte kommer att kunna betala tillbaka?”, säger Agnes Wold.
Hon är kritisk mot att Kronofogden ställer upp och, som hon menar det, genom indrivning aktivt godkänner lånebolagens affärsupplägg.
”Ja, jag tycker de är förfärliga. Usch, tänk en ung människa som fastnar i det här och sen blir fast i det hela livet.”
Snabblånen kommer snart kunna vara ett minne blott. Ett lagförslag från finansdepartementet som kom tidigare i år innebär att låneaktörernas tillstånd skrotas.
För de dryga 60 fintechbolag som agerat på lånemarknaden, bland andra jättar som Lendify, Compricer och EQT-backade Anyfin som fått in över 1 miljard kronor i riskkapital, beskrevs beskedet som en total överraskning.
LÄS ÄVEN: Niklas Wykman rasar mot fintech-bolag: “Utsatta hushåll far illa”