Jens Nylanders liv som entreprenör innehåller tre avslutade kapitel: Jens of Sweden, Jays och Automile. Nu håller det fjärde på att skrivas och det inleddes med att Jens Nylander med hjälp av AI kunde påvisa stora brister, slöseri och rena olagligheter i och kring myndigheter och kommuner och deras leverantörer. Verktyget och avslöjandena gav honom till och med en nominering till Stora Journalistpriset tidigare under hösten.
Den underliggande tekniken blev basen till affärsinformationsbolaget The Intelligence Company som såg dagens ljus i somras och för några veckor sedan fick bolaget det nödvändiga tillståndet för att syssla med kreditupplysningar.
Nu tar bolaget in 25 miljoner kronor för att kunna sätta igång på allvar.
“Jag är så glad att så många vill stödja den informationsrevolution som nu kommer att starta med The Intelligence Company”, säger Jens Nylander.
Intresset från investerarhåll har varit mycket starkt och rundan övertecknades tre gånger. Jens Nylander blev enligt egen utsago “överöst” med erbjudanden. Det gjorde att han kunde välja och vraka bland de aktörer som stod redo att skjuta till pengar.
“Det har varit svårt att välja bland tunga namn men jag landade i att bolaget behöver arbeta med starka entreprenörer med varierande bakgrund. Det gjorde att jag valde Patrick Söderlund, Jacob de Geer och Hjalmar Winbladh – tre entreprenörer som gjort tydliga avtryck både i Sverige och internationellt”, säger Jens Nylander till Breakit.
De tre nämnda profilerna har varit med att starta Embark Studios (Patrick Söderlund), Zettle (Jacob de Geer) och EQT Ventures, Epidemic Sound, Rebtel (Hjalmar Winbladh) – för att nämna några skapelser.
Den nu aktuella investeringsrundan leddes av trions gemensamma bolag Cofounded Kapital med vd:n Helene Mörtberg i spetsen. Resten av pengarna kommer från bland andra Johannes Schildt, en av vårdbolaget Krys grundare och Andreas Ehn, anställd nummer 1 på Spotify och ofta beskriven som hjärnan bakom streamingbolagets teknik.
Bahnhofs vd och storägare Jon Karlung deltog också, likaså SaaS-profilen Johan Crona som är styrelseordförande i The Intelligence Company. Karl Skarman, en av hjärna bakom Montrose by Carnegie, har också tecknat. Många andra fick ett tack men inte några aktier.
Sam Nurmi, serieentreprenör som grundat webbhotellet Loopia och bokföringsbolaget Dooer och Ulf Bokelund Svensson, skatte- och momsexpert och vd på bokföringsmjukvarubolaget Björn Lundén AB, finns också med i ägarbilden.
Så mycket är Jens Nylanders bolag värt
Det nya AI- och informationsbolaget värderades till 80 miljoner kronor exklusive de nya pengarna i emissionen. Jens Nylander kommer med cirka 54 procent av aktierna fortfarande sitta på majoriteten. Näst största ägare är Cofounded med drygt 16 procent.
De nya pengarna ska i första hand gå till det Jens Nylander kallar “omfattande inköp” av data från olika källor och myndigheter. Datan kommer att utgöra underlag för de tjänster som The Intelligence Company kommer att erbjuda andra bolag med syftet att de ska kunna ta smartare affärsbeslut.
Samtidigt vill Jens Nylander att den här informationen sprids brett och blir tillgänglig för många fler. Nya verktyg utlovas.
“Vi dammsuger marknaden på offentliga register och handlingar för att demokratisera tillgången på information och ge tillbaka öppna data för allmänheten och media samt tjänster för det privata”, säger han och konstaterar att "uråldriga avgifter” hos myndigheterna kommer innebära flera miljoner i årliga kostnader för det nya bolaget.
Jens Nylander tillägger att bolaget tack vare det färska kreditupplysningstillståndet fått tillgång till en mängd nya system och register. Han kan efter bara några veckor med denna data utlova många nya avslöjanden om slöseri och kontrollbrister.
Ett svenskt DOGE
I planen ingår även att erbjuda utbildning för företag och aktörer inom den offentliga sektorn. Fokus kommer att ligga på kontrollsystemen och The Intelligence Company och vd:n Jens Nylander vill ge tips på hur man kan göra verksamheterna mer effektiva.
Jens Nylander nämner inte uttryckligen Elon Musk men drar paralleller mellan The Intelligence Company och det departement som den kontroversielle superentreprenören snart ska inrätta i USA med målet att slimma den amerikanska statsapparaten.
“Jag kommer även fortsätta investera med vår plattform i att städa det offentliga, en sorts DOGE (Department of Government Efficiency), där vi utmanar till att höja effektiviteten och transparensen i det offentliga”, säger Jens Nylander till Breakit och fortsätter:
“Jag hoppas personligen det leder till en förståelse att det offentliga behöver en stark koppling till entreprenörer som kan hjälpa till att stoppa slöseriet och få ordning på hur enkelt det är att lura sig förbi kontroller i det offentliga”.
Han pekar på att slopandet av revisionsplikten och lägre krav vad gäller aktiekapital när man ska bilda bolag har gjort det mycket lättare för fifflarna.
“Nu ska vi sätta stopp för det”, säger Jens Nylander.
LÄS MER: Kraschen brännmärkte Jens Nylander i 10 år – “I Sverige är en konkurs nästan något kriminellt”