Sök ikon

Rekryterare larmar – föräldrar söker jobb åt sina vuxna barn (och följer med på med arbetsintervjuer)

Artikel bild
Tim Pettersson, grundare av Talent Bureau och Elia Psouni, professor i utvecklingspsykologi. Foto: Press/Istockphoto/Montage.

Tim Pettersson, vd och grundare av rekryteringsbolaget Talent Bureau, blev chockad när en 20-årig kandidat dök upp till intervjun med sin mamma.

En halvår senare tycker han att utvecklingen har eskalerat – och såväl hans bolag som andra aktörer vittnar om att det blivit vanligare att föräldrar hjälper sina myndiga barn att söka jobb.

“Det är negativt om det är föräldern som är motorn i jobbsökandet. Det skulle kunna innebära att föräldern i sin iver att hjälpa till går för långt", säger Elia Psouni, professor i utvecklingspsykologi, till Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Att ge sig ut på arbetsmarknaden kan både vara nervöst och spännande, men någon gång måste man ta det där första klivet, som vi alla vet. Men var ska man egentligen börja? 

Tim Pettersson, grundare och vd på Talent Bureau, vittnar om att föräldrar allt oftare tar kontakt med rekryteringsbolaget på sina myndiga barns vägnar.

“Föräldrar ringer för att se vilka möjligheter som finns för deras barn och de säljer in barnens kompetenser till oss. Till exempel berättar de om att barnen studerar på ett visst program på universitetet, snart tar examen och söker heltidsjobb”, säger Tim Pettersson, som grundade rekryteringsbolaget 2022 och som riktar in sig på rekrytering inom IT, ekonomi och chefspositioner. 

“De ringer både för annonser som finns ute men också proaktivt. Det händer åtminstone någon gång per vecka för oss”, berättar han och säger att det blivit vanligare sedan ungefär ett halvår tillbaka. 

Exakt hur gamla kandidaterna i fråga är kan han inte svara på, men säger att samtidigt har varit över 18 år gamla. 

“Jag hör flera andra rekryterare som också pratar om det här, att de upplever samma sak.”

“Jag tycker att det är en märklig utveckling, kandidater och unga vuxna måste kunna ta eget ansvar. De kandidater vi träffar är oftast riktigt duktiga, så det handlar inte om att de inte är kapabla.”

Han är inte ensam om att observera utvecklingen.

Flera aktörer vittnar 

Tidigare under hösten rapporterade SVT om att det har blivit vanligare att föräldrar hjälper barnen ut i arbetslivet. Bland annat handlar det om att följa med på arbetsintervjuer, trots att barnen är över 18 år gamla. I vissa fall tar 25-åringar med föräldrarna när de ska träffa potentiella arbetsgivare. Även TV4 har rapporterat om att föräldrar söker jobb åt sina vuxna barn vilket Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, vittnar om. 

“Vi ser det här också hos oss. Föräldrar försöker hjälpa sina unga, men det är inte okej att söka jobb åt dem”, säger hon till nyhetskanalen. 

Tillbaka till Tim Pettersson, som också har varit med om att föräldrar vill vara med under de vuxna barnens arbetsintervjuer. Första gången var i början av året.

“Jag blev chockad. Jag skulle göra en intervju med en 20-årig kandidat som hade med sig sin mamma, som skulle sitta med under samtalet.”

Fick mamman vara med under intervjun eller ombads hon att vänta utanför?

“Efter att ha frågat kandidaten om anledning till att föräldern var med så har de alltid fått vänta utanför”, säger han och tillägger att det är vanligare att föräldrar ringer upp rekryteringsbolaget å sina barns vägnar, än att de följer med på intervjuer.  

Vad tycker du själv om det här?

“Jag tycker att det är märkligt och jag tycker synd om kandidaterna, särskilt när föräldrar följer med till intervjuer. Hade det funnits en bakomliggande anledning, exempelvis att kandidaterna hade en diagnos och ville ha med sig en person som stöd, så hade det inte varit några konstigheter med det. Men så har inte varit fallet en enda gång.”

Varför tror du att ni ser den här utvecklingen nu?

“Jag kan bara gissa, men det handlar säkert om att föräldrar vill sina barn väl, men att de inte fokuserar på vad som är bäst både här och vad som är bäst för deras utveckling och framtid.”

Så tycker psykologen 

Elia Psouni är professor i utvecklingspsykologi vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet. Hon konstaterar att medan det är helt normalt att människor som står varandra nära hjälper varandra med stora saker, så som steg i karriären, är frågan hur man gör det. 

“Som förälder behöver man prata med sitt barn och komma överens om barnet vill ha hjälp och i sådana fall hur.”

Kan föräldrar hjälpa till med att förbereda en ansökan? Eller behöver barnet hjälp att söka information? 

“Om ett barn studerar eller redan har ett annat arbete kanske det inte finns så mycket tid över. Då är det inte konstigt om föräldrarna erbjuder att avlasta", säger Elia Psouni.

“Men det är negativt om det är föräldern som är motorn i jobbsökandet. Det skulle kunna innebära att föräldern i sin iver att hjälpa till går för långt, att man tränger sig in i barnets liv.”

Gällande att föräldrar följer med sina vuxna barn på arbetsintervjuer är svårt att kommentera, menar hon, och säger att man behöver titta från fall till fall. Hon understryker samtidigt att alla människor i vissa delar av livet behöver mer stöd av sin omgivning.

“Det kan handla om en rehabiliteringsperiod efter en sjukdom, en olycka, något mycket tärande helt enkelt. Vem som helst kan drabbas av saker som gör att man behöver lite hjälp ibland", säger Elia Psouni.

Elia Psouni pekar även på att klimatet på arbetsmarknaden blivit hårdare den senaste tiden, och att rekryteringsprocesser inte är lika transparenta som tidigare. 

“I takt med att samhället och arbetsmarknaden blir tuffare handlar mycket om vem man känner och vad man har för nätverk. Som allmänt fenomen tänker jag att det egentligen inte är så överraskande. Familjemedlemmar hjälps åt och kanske delar med sig utav tankar och information", säger hon.

Talent Bureau grundades av Tim Pettersson 2022. Under 2023 omsatte bolaget drygt 1 miljoner kronor med ett resultat på 75.000 kronor. Hur mycket omsättningen och resultatet kommer att landa på i år vill vd:n inte uttryck i detalj, men säger att “2024 ser ut att vara ett tillväxtår.” 

Läs mer