Har du lyckats rekrytera framåtlutade medarbetare med rätt attityd och kompetens – och god potential för att bidra till att driva företaget i rätt riktning? Toppen! Då gäller det att hålla deras gnista vid liv.
“Det finns många starka anledningar att måna om sina medarbetare”, konstaterar Helena Hoffborn, hälsostrateg på SEB.
Hon förklarar vidare att det i grunden handlar om att få alla att känna en så stor delaktighet som möjligt, vilket är viktigt om man vill främja lojala medarbetare med en vilja att ta ansvar.
“Då ökar produktivitet, engagemang och innovationsförmåga, vilket såklart har stor betydelse, inte minst om ni är ett snabbfotat techbolag.”
Ännu en anledning att arbeta aktivt med dessa frågor är ansvaret från bolagets sida kopplat till arbetsmiljölagen.
”Man behöver känna till vad som gäller där”, säger Helena Hoffborn.
Viktiga friskfaktorer
Något av det mest grundläggande för att lyckas är att fokusera på så kallade friskfaktorer. Och här har cheferna på företaget nyckelroller i arbetet då de sätter tonen för prioriteringarna, enligt Helena Hoffborn.
“Cheferna är faktiskt också en av de viktigaste friskfaktorerna i sig. Det är av stor vikt att de har ett närvarande, engagerat och tillitsfullt ledarskap.”
Tydligt samband mellan en högt skattad psykosocial arbetsmiljö och högt skattad nivå av energi och motivation
Därutöver är en god psykosocial arbetsmiljö en relevant friskfaktor. Att vi exempelvis har möjlighet till personlig utveckling, att arbetet känns meningsfullt, att vi har inflytande över vår arbetssituation och att samarbetet med kollegorna fungerar bra och är givande.
“Jag har sett en hel del intressanta studier på senaste som visar ett tydligt samband mellan en högt skattad psykosocial arbetsmiljö och högt skattad nivå av energi och motivation. Och där gäller även det omvända – det går hand i hand åt båda hållen.”
Ytterligare en viktig friskfaktor är transparens. Bolag med en välkänd vision och värdegrund, samt policys och rutiner – som också efterföljs – leder ofta till medarbetare som känner sig säkra på vad de ska göra, vilket gör att de kan hålla en högre produktivitet.
“Om de här bitarna finns på plats tillsammans med en tydlighet gällande ansvar, roller, mandat och mål, ger det också en större trygghet och följaktligen en minskad stress.”
Som en hybridbil
Helena Hoffborn liknar människan vid en hybridbil – där batteriet laddas medan man kör.
“Om du kör bilen optimalt så laddar den sig också maximalt under resans gång. Detsamma gäller med människan. Om vi tar oss framåt på ett smart sätt kan vi hålla en rätt hög arbetstakt. Men då kan vi inte bara gasa hela tiden, vi behöver också rulla lite i nedförsbacke, ta mikropauser och göra sådant som just var och en mår bra av och som bidrar till återhämtning. Då kommer vi att orka längre.”
Lär känna dina medarbetare
Enligt Helena Hoffborn finns det mycket att vinna på att utbilda chefer i ledarskap och arbetsmiljöansvar.
“Sedan gäller det att du som chef håller dig nära medarbetarna och lär känna dem så att du i så stor utsträckning som möjligt kan anpassa förutsättningar och kommunikation för att främja att alla kommer till sin rätt på bästa sätt utifrån deras olika behov.”
Minst lika viktigt är att i ett tidigt skede uppmärksamma när en medarbetare börjar visa subtila tecken på ohälsa. Här är det viktigt att våga ta dialog om detta för att snabbt kunna hitta åtgärder och lösningar och undvika eventuella onödiga sjukskrivningar.
“Du som ledare behöver ha regelbundna avstämningssamtal med dina medarbetare för att ha chans att snappa upp sådant som behöver komma upp till ytan. Du behöver fråga hur medarbetaren mår och vad du kan hjälpa till med. Ibland behövs bara ett coachande samtal, en annan gång stöttning i form av andra insatser.”
Viktiga trygghetslösningar
Ibland krävs dock åtgärder på flera plan, och då kan olika typer av försäkringslösningar vara guld värda, enligt Helena Hoffborn.
“Det kan handla om en förebyggande hälsoförsäkring eller om vårdförsäkringar som innehåller de insatser som behövs vid tidiga tecken på ohälsa eller om man redan har blivit sjuk. Man kan då få hjälp med allt från terapi och förebyggande rehabiliteringsinsatser till specialistsjukvård, vilket utgör en stor trygghet för både arbetsgivare och arbetstagare samt minskar risken för långtidssjukskrivningar. Det är inte heller så dumt att ha en sjukförsäkring som ger ekonomisk kompensation vid sjukskrivning.”
Hos SEB har man – som en del i sitt företagserbjudande – flera olika försäkringslösningar som ger trygghet i livet.
“Vi har stort fokus på att stötta företagare och hållbart företagande och vara en god arbetspartner i detta. Därför har vi skapat försäkringar som anpassats för att hjälpa företagare och deras anställda på ett relevant sätt.”