Sök ikon

Annonssamarbete med Myndigheten för Yrkeshögskolan

Spelstudion löste kompetensbristen med skräddarsydda utbildningar: ”Risken med rekryteringar försvinner”

Artikel bild

I norr växer ett nytt spelunder fram, med studion House of How som en viktig kugge.
Med hjälp av yrkeshögskolan löser de kompetensbristen och kan fortsätta leverera kvalitativa produkter till spelare över hela världen.
”Traditionella utbildningar täcker inte alla fält som krävs i spelbranschen”, säger Jon Lutz, vice vd på House of How.

Tech- och musikbranschen är inte de enda som har satt Sverige på världskartan de senaste decennierna. Fråga vilken gamer som helst och de kan troligtvis räkna upp ett antal ledande titlar som producerats av svenska spelstudios. Dataspelsbranschen.se uppskattar att var fjärde person i världen någon gång har spelat en titel som skapats i Sverige.

Precis som för den övriga techbranschen skriker spelindustrin efter rätt kompetens. Bolaget House of How, med kontor i Seattle, Vancouver samt en växande närvaro i Boden, stod inför samma dilemma. Bolaget har jobbat med stora varumärken som Minecraft och Invincible, och har samarbetat med studios som Mojang, Paradox, Microsoft, Sony, med flera.  

Utbildningarna är jätteviktiga för att spelbranschen ska fortsätta växa.

”Spelutveckling är en specialiserad karriär. Man måste ha väldigt specifika kunskaper för att allt ska klaffa. En av utmaningarna är att inte bara hitta rätt kompetens, utan även rätt personer för rätt jobb och projekt”, berättar Jon Lutz.

Kan testa talangerna i skarpt läge

Han menar att andra utbildningar kan inkludera sådant som den studerande inte kommer att ha användning för på en spelstudio. I stället för att kunna bidra direkt måste personen då skolas om ute på företaget, något som kan bli både kostsamt och tidskrävande.

För House of How har studerande från YH-utbildningen Future Games blivit en praktisk och smidig lösning. Genom att ta in praktikanter via LIA (lärande i arbete), kan House of How testa talangerna i skarpt läge.

LÄS MER: Så här gynnas näringslivet av lärande i arbete

”Det fina med YH-utbildningar är att de studerande får jobba på riktiga projekt och lär sig hur industrin fungerar i verkligheten. Under 4-6 månader är de på plats hos oss vilket ger dem en bra möjlighet att samla på sig rutin, samtidigt som vi kan bedöma vilka de bästa talangerna är och hur de passar in på vår arbetsplats. En stor del av risken med rekrytering försvinner, och vi har haft väldigt bra erfarenhet av studerande därifrån under den senaste tiden.”

Kan utforma utbildningarna efter det egna behovet

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolan får fler än hälften av de studerande anställning på företaget där de gjorde sin praktik. Företagen som tar emot studerande får också inflytande på hur utbildningarna ska utformas. Allt för att skräddarsy kompetensen i största möjliga mån.

”Den här sortens utbildningar är jätteviktiga för att spelindustrin ska fortsätta växa. YH-studerande är bra lämpade för att hoppa in och leverera direkt, eftersom de får en djupdykning inom de områden som verkligen efterfrågas av spelstudios.”

Trots kompetensen de får via yrkeshögskolan är spelundret i norr i stort behov av både nya talanger och branschveteraner som vill vara med och bygga Sveriges nya spelhub.

”Vi hoppas på att kunna locka både studerande och seniora utvecklare från Stockholm, så att vi kan växa i ännu snabbare takt”, säger Jon Lutz.

Näringslivet behöver engagera sig mer

Yrkeshögskolan är på frammarsch i Sverige och snart studerar över 100 000 personer på någon av de många utbildningarna i landet. Men bristen på praktikplatser är en flaskhals, särskilt med tanke på att yrkeshögskolan vill expandera ytterligare.

Därför behöver näringslivet engagera sig mer, för att hjälpa yrkeshögskolan att motverka den stora kompetensbristen i techsverige, och se till så att Sverige fortsätter ligga i framkant när det gäller innovation och företagande.

LÄS MER: Vill ni ta emot en LIA-praktikant? Så går det till!

Läs mer