Många har sett värdet i att Northvolt varit en europeisk utmanare i en batteribransch som präglas av Kinas dominans. Det har lyfts fram av politiker och inte minst investerare.
Men när överlevnaden nu hänger på en allt skörare tråd, efter rekonstruktionsansökan i USA, och bolaget i handlingar till domstolen i Texas lovat att vända på varje sten för att säkra verksamheten framstår ändå Kina som en potentiell räddare. Det skriver Dagens Nyheter.
Räddningen kan komma i form av kapital via en ny ägare eller ett samarbete. Enligt källor till DN så för redan Northvolt sådana samtal med världens största batteritillverkare – kinesiska Catl. Samtalen ska ha börjat redan i somras och företrädare för bolagen ska bland annat ha träffats i Ninge i Kina där Catl har sitt säte.
Flera bedömare som DN har pratat skulle inte förvånas av ett samarbete, trots att Northvolts grundare Peter Carlsson så sent som förra året sa att drivkraften var att utmana Kina. De menar att de europeiska tillverkarna insett hur svårt det är att genomföra sina visioner och hänvisar till en ny öppenhet.
”Om du har problem med att få till produktionen så är det bästa du kan göra att gå ihop med någon som redan har lyckats med det du vill göra”, säger Greger Ledung, Energimyndighetens expert inom batteriforskning och branschen,
En kinesisk investering i en viktig bransch kräver granskning. DN har också talat med källor som säger att Northvolt under hösten också varit i dialog med regeringen om nya krav vad gäller tekniköverföring från Europa till Kina. Regeringen ska ha varnat för att en prövning av en kinesisk partner kan ta tid.
DN har sökt Northvolt utan att få svar på sina frågor.