Bakom anrika Grand Hotel, beläget på Blasieholmen i Stockholm, har kliniken Executive Health sin mottagning. I väntrummet på tredje våningen, som bara rymmer några få stolar, sitter en medelålders kvinna med långt, välskött, gråaktigt hår. Vid receptionen står ett par trendiga cylinderformade lyktor med tända ljus. Lugn, avslappnande musik som ger känslan av ett spa, spelas i bakgrunden.
Kunderna som kommer hit besöker däremot inte kliniken för att få massage eller diverse skönhetsbehandlingar, utan för att genomgå medicinsk preventiv screening.
Kvinnan hinner försvinna in i ett anslutande rum tillsammans med en person som av klädseln att döma är en läkare, innan Ia Wierup möter mig. Vi går upp en våning till och slår oss ned i ett litet konferensrum. Utanför fönstret syns det exklusiva hotellet.
Ia Wierup, som har brunt kort hår och är atletiskt byggd, är bolagets vd.
Familjeföretaget grundades av hennes pappa Ulf Lillkrona, som är läkare, och hennes bror, techprofilen och investeraren Jon Jonsson, år 2007. (Den sistnämnde äger en mindre andel av Breakit, redaktionens anmärkning). Under några år var hennes mamma, Ulla Lillkrona, vd på bolaget tills dess att Ia Wierup tog över som högsta chef 2014. Sedan några år tillbaka sitter även hennes man, Ola Wierup, i styrelsen.
“Förutom Stockholm så har vi även en klinik i Lund och en i Marbella, men största delen av verksamheten drivs härifrån”, säger vd:n, som har en bakgrund som samtalsterapeut.
Kliniken i Marbella öppnades av flera anledningar, berättar hon.
“Det är många skandinaver och svenskar som har sitt andra boende i Marbella eller i den regionen. När min bror flyttade dit med sin familj var det naturligt att han startade upp verksamheten där.”
***
En komplett hälsoundersökning på någon av klinikerna kostar inte så blygsamma 59.900 kronor och tar ungefär fem timmar att genomföra. Låter det dyrt? Kanske. Men bara de senaste åren har allt fler, som inte har några symtom på sjukdom, blivit villiga att betala summan för att ta reda på hur friska de egentligen är.
Under 2020 uppgick omsättningen till 34 miljoner kronor med ett resultat på 10,6 miljoner kronor. Under förra året hade omsättningen ökat till 51,9 miljoner kronor med ett resultat på 17,8 miljoner kronor.
Den kraftiga ökningen har flera anledningar.
Dels har öppettider förlängts, sent in på kvällarna. Dels har hälsomedvetenheten generellt ökat.
“När bolaget startade visste nog inte gemene man att man kunde göra sådana här privata hälsoundersökningar. Det fanns knappt då. Nu finns det andra aktörer som erbjuder liknande undersökningar, även om de inte är lika omfattande som våra. Konkurrenterna kan inte heller matcha vår erfarenhet och kunskapsnivå”, säger Ia Wierup, som förklarar att klinikens MR-kamera, alltså en magnetröntgen, är en viktig komponent kunderna kommer dit för.
"Det är ytterligare ett skäl som gör att vår undersökning sticker ut mot våra konkurrenter. Men vi har endast en MR-kamera, som begränsar hur många undersökningar vi kan göra. Vi kan inte trycka in en till, för de är väldigt stora och dyra. Så vi får förhålla oss till en.”
I år har bolaget sett en fortsatt uppgång i siffrorna. Enligt Ia Wierup kommer omsättningen att öka med cirka 10 procent och resultatet väntas landa på omkring 20 miljoner kronor.
***
Executive Health är långt ifrån den enda aktören inom preventiv hälsa. Så sent som i början av 2023 drog Spotify-grundaren Daniel Ek undan ridån för den nya satsningen Neko Health, som erbjuder proaktiv vård. I november i år lanserade Voi-medgrundaren Douglas Stark kliniken Helsa, vars vision är att hjälpa fler att leva längre med en friskare hjärna.
Varför tror du att hälsomedvetenheten ökat?
“Idag har man än mer tydligt kartlagt kopplingen mellan livsstilsfaktorer och välbefinnande. Jag tror att den ökade hälsomedvetenheten beror på att många förstått att det finns en hel del saker man kan göra själv för att må så bra som möjligt så länge som möjligt. Prevention är inte rocket science.”
Klientelet är oftast inte vem som helst.
Jag har fått höra att den svenska finans- och techeliten är kunder hos er. Stämmer det?
“Det stämmer förvisso, men den ökade hälsomedvetenheten har påverkat vilka som söker sig hit. I början, runt 2008, var det i princip bara kunder som tillhörde Stureplans finanselit, private equity-bolag, etcetera, som kom hit”, säger Ia Wierup.
“Nu är det fler som vet att sådana här undersökningar finns och man tänker mer på sin hälsa. Förutom kunder från Stockholm är det även många småföretagare och entreprenörer i hela landet som besöker kliniken. 95 procent är från Sverige och 5 procent är främst från de nordiska grannländerna.”
Från och med 40 års ålder börjar det bli relevant för kunderna att kontakta Executive Health, menar hon. Undersökningen ger dock endast en ögonblicksbild, och kliniken rekommenderar därför kunderna att genomföra undersökningar regelbundet.
“Tanken är att man inte har några symtom och att man vill se att man är så frisk som man upplever sig vara, eller så upptäcker man eventuella sjukdomar i ett tidigt skede, när det fortfarande går att göra något åt det.”
Skulle något oroväckande upptäckas kan kunderna i vissa fall, om det handlar om hjärt- och kärlrelaterad sjukdom, få hjälp av Executive Health. Upptäcks cancer hänvisas kunderna till allmänvården.
“Det är bara enstaka cancerformer som man kan behandlas privat för i Sverige. Det finns ett privat cancersjukhus i Helsingfors, där vi har ett bra kontaktnät för att få in våra kunder snabbt”, säger Ia Wierup.
***
Hon vet själv hur det är att nås av ett sjukdomsbesked. I januari 2023 diagnostiserades hon med bröstcancer.
“Jag hade gjort mammografi under sommaren, nästan ett halvår tidigare. Jag är riskgrupp, många i familjen har drabbats, så har jag gjort regelbundna undersökningar. Mammografin sa att det inte fanns någonting, men någon månad senare kände jag flera knölar i ena bröstet.”
“Jag gjorde inget åt saken, för det var ju precis efter mammografin. Men kort därefter började de komma blod ur bröstvårtan, så då sökte jag tid akut. Många tror att när man har gjort sin mammografi så är allting lugnt, men så är det inte alltid.”
Nästan ett år efter att hon känt knölarna i bröstet för första gången hade hon genomgått en operation, där det ena bröstet tagits bort, tre månader av cellgifter följt av strålning och påbörjat en tio år lång antihormonbehandling.
“Mycket talar för att man missade det under mammografin, med tanke på hur mycket det hade spridits i bröstet. Men det är inget jag vet säkert.”
Hur mår du idag?
“Jag mår bra, men inte som innan. Det är det nog ingen som gör. Men det är okej.”
Vad tänkte du när du fick beskedet?
“Det är klart att jag tänkte det värsta, och att jag tänkte på barnen. Det var väldigt läskigt, men det kändes ändå positivt och lovande, för jag fick höra att det hade upptäckts tidigt och att jag sannolikt inte ens skulle behöva strålning, utan att operationen skulle räcka.”
“Det var ännu värre att efter operationen, när analysen var klar, att då få beskedet att jag ändå behövde cellgifter.”
Håret föll av. Ett konstant illamående tilltog. Innan smärtlindringen anpassades värkte kroppen så mycket att det var plågsamt att sätta ned fötterna på golvet när hon skulle gå upp ur sängen. Trots det jobbade hon snudd på heltid under den tre månader långa cellgiftsbehandlingen.
“Jag hade mått betydligt sämre om jag inte hade fått jobba. Det var en ynnest att få möjlighet att tänka på något annat och låtsas vara frisk, även om det bara var fem till sex timmar per dag, och hålla fast vid något som var normalt”, berättar hon.
“Men jag disponerade tiden utifrån vad som var möjligt. I vanliga fall jobbar jag mestadels under kontorstid, men under cellgiftsbehandlingen jobbade jag hemifrån hela tiden och jag spred ut arbetet under alla veckans dagar, olika tider under dygnet.”
För Ia Wierup, som alltid har älskar att träna, blev träningen samtidigt viktigare än någonsin.
“Det hjälpte mig också att låtsas att jag var frisk. Det gjorde också att biverkningarna blev lättare att hantera. Min familj, mina vänner och mina kollegor var också ett otroligt stöd.”
***
Under hösten, ett år efter att hon började må bättre igen, lanserade Executive Health vad bolaget kallar Executive Women, ett abonnemang för kvinnor, som erbjuder bröst- och gynundersökning.
“Det hade diskuterats länge, med det krävdes dels en stor investering för inköpet av komponenterna till MR-kameran, dels att anställda en radiolog. När jag fick min diagnos gick det mycket snabbare.”
“Har man täta bröst, ärftlighet för bröstcancer eller implantat, så är MR-bröst förstahandsval, det är mycket bättre än mammografi eller ultraljud, som alla kvinnor i Sverige kallas till.”
Finns det en problematik i att endast personer med vissa ekonomiska förutsättningar kan vända sig till er?
“Det är klart att det är tråkigt att det är så. I den bästa av världar skulle den här typen av undersökningar finnas för alla kostnadsfritt. Men samhället har inte de resurserna som det ser ut nu”, säger Ia Wierup.
“Kvinnors egen självundersökning är ändå det som är viktigast, att man verkligen känner och undersöker sina bröst för att snabbt märka om det skett en förändring.”
Finns det inte en risk att vården blir ännu mer ojämlik, när privata aktörer erbjuder undersökningar sådana här undersökningar med en, för många, relativt dyr prislapp?
“Ja, det är som mycket annat, orättvist. Verksamheter snarlika våra avlastar dock det allmänna oerhört mycket vilket ofta glöms bort i debatten.”
Har ni övervägt att under en period genomföra undersökningar kostnadsfritt, för att personer utöver ert vanliga klientel också ska få möjlighet?
“Nej. Vi får ibland ombokningsluckor med kort varsel som vi, beroende på hur kort varsel det är, i vissa fall kan erbjuda med fördelaktig rabatt. Vem som helst kan ställa sig på väntelista för dylika luckor.”
Har ni, som har tekniken och kompetensen, ett ansvar att hjälpa fler till möjligheten att screenas?
“Vi tycker framförallt att vi har ett ansvar att informera om hur viktigt det är med tidig upptäckt samt hur mycket man kan göra inom prevention för att få ett så långt och hälsosamt liv som möjligt.”
Hon tar ett djupt andetag och vrider lite på sig i stolen.
Snart är det två år sedan hon fick diagnosen.
Förändrades din självbild när du genomgick behandlingarna, eller kunde du hålla kvar i ditt jag?
“Det var så viktigt för mig att försöka känna mig frisk, så jobbet och träningen var viktigt. Men det är klart att självbilden påverkades. Att bara sitta i väntrummet och se alla olika grader av patienter som satt i väntrummet var nästa den tuffaste.”
“Men det är klart att det inte fanns något annat alternativ. Tack och lov gick allting bra.”