Sök ikon
Breakit logo

Northvolt sänkte snabbväxaren Vakanta – nu räddas bolaget av SaaS-jätten Visma: “Extremt stort intresse”

Artikel bild
Johan Hanson, vd på konkursade Vakanta. Foto: TT

Först ökade omsättningen rejält. Sedan tvingades Vakanta kasta in handduken, mycket på grund av den krisande kunden Northvolt.

Nu har konkursboets tillgångar sålts till SaaS-jätten Visma – efter att flera intressenter gett sig in i budstriden om plattformen.

“Det var ett extremt stort intresse”, säger konkursförvaltaren Anders Aspegren till Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Bolaget Vakanta, som förenklat har skapat en konsultplattform, kan beskrivas som något av en raket. 

Mellan 2019 och 2022 fick företaget se omsättningen rusa med mer än 9.500 procent. Det uppmärksammade bland annat Financial Times, som placerade Vakanta på en femteplats på sin lista över de snabbast växande företagen i Europa.

Omsättningen fortsatte uppåt, och landade på knappt 187 miljoner kronor förra året. 

Men så hände det något. 

Företaget, vars plattform förmedlar konsultuppdrag och som kopplar ihop större företag med byråer och enskilda konsulter, stötte på patrull. När en av deras största kunder Northvolt fick akuta finansiella problem  slog det också stenhårt mot Vakanta. (Mer detaljer finns att läsa här). 

I oktober i år var konkursen för Vakanta ett faktum. 

Nu, mindre än två månader senare, står det klart att Visma Proceedo, som är en del av SaaS-jätten Visma, har köpt konkursboets tillgångar, berättar konkursförvaltaren Anders Aspegren för Breakit. 

“Avtalet skrevs förra veckan och den nya ägaren betalade i måndags”, säger han. 

Hur mycket konkursboets tillgångar köptes för vill Anders Aspegren inte berätta, men säger att priset blev “tre gånger så mycket” som de räknade med.

“Det fanns ett extremt stort intresse från flera intressenter. Vanligtvis försöker vi att smalna av budprocessen till två eller tre budgivare. Det försökte vi göra nu också, men i slutändan hade vi trots det ändå sju intressenter som budade. Tre av dem var med till att en av dem, Visma Proceedo, till slut la det högsta budet.”

“Det var ett extremt stort intresse för att förvärva plattform och verksamhet”, säger Anders Aspegren. 

Tycker du att tillgångarna köptes för ett rimligt pris? 

“Om vi hade försökt sälja bolaget innan konkursen så hade köpeskillingen nog blivit dubbelt så stor som den blev nu. Men i det här konkurssammanhanget så trodde jag inte att vi skulle få så här mycket. Vi är jättenöjda.”

Varför fanns det ett så stort intresse för tillgångarna?

“Många techbolags konkursbon, eller de tillhörande tillgångarna, är svåra att sälja för att verksamheterna inte har intäkter. Vakantas plattform är väldigt bra och de har kunder som uppskattar företaget väldigt mycket. Dessutom är plattformen en färdig produkt som en ny ägare direkt kan köra vidare med”, säger han och fortsätter:

“Vet köparen att man får med sig en del nöjda kunder på köpet så blir det en helt annan prislapp än om det handlar om ett bolag som inte har en färdigutvecklad produkt och inte heller har fått fart på affären.” 

Vad kommer uppköpet av tillgångarna innebär i praktiken?

“Det är den nya ägaren som formar hur den ska se ut. Men verksamheten kommer att kunna drivas vidare mer eller mindre som tidigare, vilket den också har gjort under konkursprocessen. Men det är som sagt den nya ägaren som bestämmer i vilken regi.”

“Man kan se det här som ett smörgåsbord – köparen väljer vilka delar av verksamheten som den vill fortsätta med. Och det är ju bara tillgångar som man tar över, inga skulder följer med”, säger  Anders Aspegren. 

Vad händer med konsulterna som var anknutna till Vakanta innan konkursen?

“Det är helt beroende av hur köparen väljer att gå vidare med verksamheten."

Läs mer