I takt med att allt fler väljer att shoppa cirkulärt har Vinted vuxit sig allt större. I dag är det en av de största vintage-plattformarna i Europa.
Så sent som i oktober i år värderades bolaget till 5 miljarder euro, motsvarande omkring 58 miljarder kronor, i samband med att de stängde en runda på strax under 4 miljarder kronor.
Vinted backas av flera ledande VC-firmor som Accel, Lightspeed, EQT och svenska Sprints (som köpte in sig tidigt).
Breakit har rapporterat om Vinted flera gånger tidigare, inte minst i vår stora second hand-kartläggning, men aldrig berättat storyn bakom bolaget som idag finns i 52 länder och har miljontals användare.
Allt började som en enkel idé 2008.
"Jag startade Vinted när jag var 21 år. Jag hade precis avslutat min kandidatexamen och stod inför ett vardagligt problem: jag hade för många kläder för att få plats i min nya lägenhet med min pojkvän", berättar Milda Mitkute från scenen på Slush.
Istället för att bara göra sig av med kläderna såg hon en möjlighet att skapa en plattform för att sälja och byta dem.
"Vi hade ingen aning om vad vi gav oss in på. Det var som att vi bara hoppade rakt in i det utan någon egentlig plan", erkänner hon.
Den första versionen av Vinted var långt ifrån perfekt.
"Det var en så dålig produkt på den tiden. Om ni kunde se vår design... den var grön och såg hemsk ut. Vi grundare hade ingen designkunskap, men vi började ändå”, säger hon med ett skratt.
Trots den enkla och ibland bristfälliga designen började plattformen attrahera användare.
"Vänner smsade mig och frågade hur de kunde köpa saker. Vi insåg att även med en enkel webbplats kunde vi skapa verkligt värde."
Milda Mitkute betonar vikten av att inte överarbeta en produkt i början.
"Konsumenter kommer att stå ut med en mindre perfekt produkt om den erbjuder verkligt värde. Om vi hade försökt göra allt perfekt från början hade vi aldrig lanserat något."
Den insikten ledde till att de fokuserade på att snabbt testa och iterera istället för att sträva efter perfektion.
"Vi insåg att det var bättre att få ut något där ute och sedan förbättra det över tid."
Slut på kapital
Men precis som för alla andra startupbolag var vägen mot framgång knappast fri från hinder. I en tid när riskkapital var nästan obefintligt i Litauen stod Vinted inför stora ekonomiska utmaningar.
"Vi hade ungefär sju månader kvar av kapitalet och insåg att vi kanske inte skulle överleva. Vi trodde att vi skulle gå under."
Detta skedde några år efter att de drog igång och hade fått fart på bolaget, men hon nämner inte något exakt årtal.
"Vi var tvungna att tänka om och göra strategiska förändringar. Vi började fokusera på tillväxt på ett hållbart sätt. Tillväxt var nyckeln, men vi behövde också ha en hållbar modell", förklarar hon.
En annan utmaning var att veta när det var dags att ta ett steg tillbaka. Efter många år vid rodret tog Milda Mitkute 2016 beslutet att lämna över den operativa rollen i företaget för att fokusera på familjen.
"Mina vänner började skaffa barn, och på Vinted började folk också få barn. Jag kände att det kanske var dags för mig också.”
“Nu har jag fyra söner. Familjeprojektet är också klart."
Att lämna över “barnet” Vinted till någon annan var dock inte helt enkelt. Hon erkänner att det var känslomässigt svårt att se någon annan ta över hennes skapelse, som då hade vuxit sig ut till en stor spelare men fortfarande alltså hade ett par år kvar till sin unicorn-status.
"En dag måste man fatta ett tufft beslut. Du måste lägga ditt ego åt sidan. Den nya ledaren kommer in med ett ‘fresh mind’, och även om det kan vara svårt i början är det ofta till fördel för företaget."
Rådet: Hantera nya ledare som medgrundare
Från Slush-scenen passade även Milda Mitkute på att dela med sig av råd till andra entreprenörer som överväger att ta in externa ledare.
"Du måste behandla dem som en sen medgrundare. Hjälp dem att förstå företagskulturen och teamet. Det är viktigt att de inte känner sig som främlingar i sitt eget företag.”
“Det var inte ett lätt beslut att kliva åt sidan, men det var rätt för mig. Det är viktigt att inse när det är dags att gå vidare och att göra det på ett sätt som gynnar både dig själv och företaget."
Numera är Milda Mitkute engagerad i utbildningssektorn och har startat ett nytt bolag inom området, inspirerat av hennes egna barns framtid. Hon uppger att hon fortfarande är aktieägare i Vinted, men inte hur stor hennes andel är.
LÄS MER: BREAKIT TESTAR: Så fungerar second hand-tjänsten Vinted
LÄS MER: Från 2,5 till nästan 60 miljarder – svenska techprofiler på väg att göra superklipp i Vinted