Sök ikon

STEFAN LUNDELL: 200 miljoner till Northvolt-bossen är stötande – men andra får gärna casha in i förtid

Artikel bild
Breakits Stefan Lundell, Einrides Linnea Kornehed Falck och Robert Falck Northvolts Peter Carlsson och Epidemic Sounds Oscar Höglund. Foto: Oscar Omne/Press

Breakits Stefan Lundell förfasar sig fortfarande över att Peter Carlsson kunde sälja aktier i Northvolt för nästan 200 miljoner kronor – innan den finansiella härdsmältan slog till mot batteritillverkaren.

Samtidigt tycker han det är helt okej att gänget bakom Epidemic Sound cashade in 770 miljoner kronor trots att bolaget då fortfarande gjorde stora förluster.

Ologiskt?

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Visste du att Peter Carlsson redan cashat in närmare 200 miljoner kronor trots att hans skapelse Northvolt just nu är på väg att haverera?

Eller att grundarna till Einride, paret Robert Falck och Linnea Kornehed, tillsammans sålde aktier för över 40 miljoner kronor samma år som det hajpade bolaget torskade en kvarts miljard kronor?

Själv har jag rätt länge gått runt och irriterat mig på hur den här typen av techentreprenörer kunnat berika sig samtidigt som deras bolag inte ens varit i närheten av att bevisa sig. Vare sig i form av fungerande affärsmodeller eller något så basalt som svarta siffror i resultaträkningen.

För mig har faktiskt känts stötande. 

Ett tydligt exempel på när maktbalansen mellan entreprenörer och investerare på ett osunt sätt tippat över till bolagsbyggarens fördel. 

Just därför var det så spännande och givande att häromdagen intervjua Epidemic Sounds vd och medgrundare Oscar Höglund.

Han hade nämligen en annan syn på saken. 

Oscar Höglund såg ingen poäng i att tvinga entreprenörer leva på ingenting i tron att de då skulle pressas till stordåd.

“Hungriga vargar kanske jobbar bra men utsvultna vargar fattar dåliga beslut. De börjar tugga på kadaver och dör så småningom”, slog Oscar Höglund fast och tog sitt eget bolag som exempel.

2021 sålde han, hans medgrundare, medarbetare och tidiga investerare aktier för tillsammans 770 miljoner kronor.

“Jag kan inte nog understryka hur viktigt det var. När man kan lätta på trycket och gå från att vara utsvulten och beredd att tugga på kadaver och beredd att fatta ett riktigt dåligt beslut till att få ut en del pengar. Det är en enorm skillnad”.

Min omedelbara reaktion var att argumentera emot. 

Att få in så mycket pengar på det privata bankkontot måste ju per definition förändra allt. Vad fanns det då för drivkraft för Oscar och hans medarbetare att slita vidare?

Självklart är inte pengar den enda drivkraften för en entreprenör men att plocka bort den pusselbiten från ekvationen måste ju rimligen få en påverkan på verksamheten. 

Men efter att ha lyssnat på Oscar Höglunds resonemang och nu funderat vidare på min kammare någon dag är jag faktiskt benägen att revidera min uppfattning. 

Fast bara delvis.

I fallet Epidemic Sound var det tydligt att reella värden faktiskt skapats. Inom loppet av några år hade omsättningen mer än 30-faldigats till 750 miljoner kronor och bevisligen checkade Oscar Höglund och hans gäng inte ut efter sin stora del-exit. 

Idag tre år efter transaktionen är försäljningen på god väg att spränga tvåmiljardersvallen och den underliggande lönsamheten är god. 

Oscar Höglund vittnar själv i intervjun om den scenförändring som skedde när dealen var klar:

“Måndagen efter att affären var klar har jag aldrig varit med om ett mer taggat gäng som kom in. Det var inte precis så att folk sjukskrivit sig för att provköra sin nya Porsche. Istället hade hela bolaget fått lite syre och kunde andas. Vi kunde alla vara mer långsiktiga vilket var otroligt bra för bolaget”.

Men jag har alltså bara delvis ändrat mig. När det gäller caset Epidemic Sound känns entreprenörernas klipp ändå rimligt.

Fast i fallen Northvolt och Einride ger jag mig inte.

Jag tycker fortfarande att det är stötande att Peter Carlsson, Robert Falck och Linnea Kornehed kunnat casha in de här summorna. 

Min poäng – är affärsmodellen bevisad så är det okej att casha in. Annars inte.

Håller du med?

Ps. Hela intervjun finns som podd. Där kan du ta del av hela Oscar Höglunds resonemang. I podden berättar han också om hur det var att tvingas åka färdtjänst till Handelshögskolan de första månaderna som student (10.35 minuter), varför han kan tacka finansmannen Mats Qviberg för att Epidemic Sound startades (17.12 minuter), varför han är tech-Sveriges mest "motvilliga vd” (20.40 minuter) och varför jakten på “kryssen” är avgörande för att skapa en unicorn (43.20 minuter). Väl värt att lyssna in!

Läs mer