Sök ikon

Annonssamarbete med Lunar

Gör det enkelt att starta företag – nu hyllas banken: ”Smidigaste tjänsten jag någonsin använt”

Artikel bild

Att starta företag ska inte vara raketforskning anser bankuppstickaren Lunar.
Kunderna håller med, och delar ut toppbetyg på Trustpilot.
”Traditionella banker dränker små företag i onödig byråkrati som egentligen inte behövs”, skriver Behrouz Afshari Vafa.

Är du mitt inne i processen att grunda ditt första företag, eller är du en rutinerad entreprenör som ska starta en ny verksamhet? Då känner du förmodligen till hur krånglig processen kan vara hos de etablerade bankerna.

Målet för den digitala banken Lunar är att förenkla den processen, så att fler svenskar ska kunna starta företag och bidra till ett spirande näringsliv.

"Möjligheten att starta och driva företag är ryggraden i svensk ekonomi. Vi vill bidra till att Sverige fortsätter växa och att små företag får tillgång till tjänsterna de behöver till ett bra pris. Banker ska underlätta, inte skapa hinder, säger Mats Persson Bergius, kommersiell chef på Lunar.

Lovorden från användarna: ”Fantastiska lösningar”

Lunar tar till exempel ingen avgift för att öppna ett företagskonto, sköter hela ansökningsprocessen digitalt, samt erbjuder snabb onboarding. Att tjänsten har varit efterlängtad hos Sveriges entreprenörer märks tydligt på Trustpilot, där Lunar har 4,6 av 5 stjärnor i kundnöjdhet. I dag vänder sig över 20 000 företagare till Lunar Business för sina bankbehov.

Konkurrenskraftiga företagspriser, speciellt med Swishhandel i beräkningen.

En av dem är Karolis Petrauskas, entreprenör i byggbranschen, som värdesätter smidigheten Lunar erbjuder företagskunder med hektiska scheman:”Det har varit smidigt att ansöka om företagskonto hos Lunar. Konkreta frågor ställdes angående företagets status och det var snabba svar tillbaka, så det tog inte många veckor tills allt var klart”, skriver han.

LÄS MER: Så kan Lunar underlätta ditt företagande

Behrouz Afshari Vafa, egenföretagare och revisor med 21 års erfarenhet, menar att byråkratin som vanligtvis är inblandad i att starta företagskonton är onödig. Han säger också att Lunars intuitiva och användarvänliga upplevelse sticker ut i branschen.

”Lunar erbjuder den smidigaste banktjänsten som jag någonsin har använt. De moderna lösningarna är helt fantastiska, särskilt för små bolag”, skriver han i sitt utlåtande.

Programmeraren Fabian understryker fördelarna med Lunars erbjudande, som den snabba och helt digitala onboardingen och den fasta avgiften för Swishöverföringar:

”Onboardingen är oerhört smidig. Lunar har konkurrenskraftiga priser på företagskonton, speciellt om man tar med Swishhandel i beräkningen. De har tänkt helt rätt, där appen är lätt att använda och alla funktionerna man behöver från en bank finns lättillgängliga”, skriver han.

Ska du starta ditt första företag? Gör så här!

Har du också bestämt dig för att bli företagare? Tack vare Lunar är det smidigare än någonsin.

Här är en guide i tre steg:

  • Välj företagsform

De vanligaste företagsformerna i Sverige är enskild firma och aktiebolag.

Enskild firma är det enklaste valet om du vill driva ett mindre företag och jobba ensam. Du är personligen ansvarig för skulderna och verksamheten. Vinsten beskattas som en del av din privata inkomst. Enskild firma kan vara ett bra alternativ för frilansare.

Aktiebolag är mer komplexa, men med fördelen att du inte är personligt ansvarig. Ett aktiebolag är fördelaktigt om du planerar att expandera och anställa. Registreringen kräver ett kapital på 25 000 kronor, men ger ett mer professionellt intryck och möjligheter till extern finansiering.

  • Registrera företaget

När du valt företagsform är det dags att registrera ditt bolag. Valde du enskild firma? Då är processen något mindre komplicerad, här hittar du mer info om det.

Med aktiebolag finns det två vägar att gå: Starta ett nytt företag från grunden via Verksamt och Bolagsverket, eller köp ett färdigregistrerat bolag som redan har ett organisationsnummer.

Om du startar ett nytt bolag behöver du intyg från banken om att du har satt in aktiekapitalet. Intyget skickas till Verksamt som bevis, därefter får du ett organisationsnummer.
Om du köper ett bolag startar du ett bankkonto, sätter in pengar och får sedan ett likvidintyg som bekräftar att nödvändigt kapital satts in. Intyget skickas till bolagsleverantören för att överföra ägarskapet. Det här tillvägagångssättet kan gå snabbare eftersom företaget redan är etablerat.

När du startar ett nytt bolag måste du välja ett namn. Fundera på om bolagsnamnet är originellt och lätt att minnas. Representerar det din affärsidé och fungerar det internationellt ifall du kommer att vilja expandera?

Kontrollera sedan om namnet är ledigt. Det gör du på Verksamt.se. Samtidigt kan du hos Internetstiftelsen kontrollera om webbdomäner med samma namn är lediga.

Nästa steg blir att registrera företaget hos Bolagsverket via Verksamt.se. Där krävs två dokument:

Stiftelseurkund, som bekräftar bildandet av bolaget och innehåller information som datum, aktiens pris och namn på grundare samt styrelseledamöter.
Bolagsordning, som beskriver hur företaget ska drivas. Dokumentet innehåller bland annat företagets namn, aktiekapital och styrelsens sammansättning.

Mallar går att hitta på Bolagsverket. Kom ihåg att registreringen inte går att slutföra innan ett företagskonto är öppnat, och bankintyget är redo. Vilket för oss till nästa punkt.

  • Kom i gång med företaget

Att öppna ett företagskonto och skaffa ett bankintyg är avgörande för att få upp verksamheten. När du gör det via Lunar hanteras allt digitalt, vilket innebär att du snabbt kan få i gång verksamheten utan onödigt pappersarbete eller bankbesök. Du verifierar din identitet och fyller i uppgifterna direkt i appen.

Hos många andra banker kan den här processen vara tidskrävande och kostsam, med avgifter på upp till 3000 kronor. Med Lunar kostar bankintyget endast 495 kronor, och när det är utfärdat kan du snabbt och enkelt skicka in din registrering till Bolagsverket för vidare hantering.

Efter att Bolagsverket har registrerat företaget anmäler du det till Skatteverket och registrerat bolaget för F-skatt och moms. Om du planerar att ha anställda måste du också anmäla dig som arbetsgivare.

Sist men inte minst: När alla dokument har skickats in till Bolagsverket är det som kvarstår att skriva under stiftelseurkunden. Sedan får du ett registreringsbevis som går ta del av via Bolagsverkets e-tjänst.

Grattis, du är nu företagare!

LÄS MER: Vill du bli företagskund hos Lunar? Här är fördelarna!

Läs mer