Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Atomico: Vi knappar in – men pengarna lockar i USA

Artikel bild
Niklas Zennström, grundaren bakom Skype och Atomico. Foto:TT

Klimathopp, svenska techsuccéer och fler startupbolag än i USA – så står det till på den europeiska techscenen 2024.

Varje år summerar Niklas Zennströms riskkapitalistbolag Atomico läget för tech i Europa. Och den tioårsjubilerande rapporten slår i år fast:

✓ Det här gör europeiska grundare bättre.
✓ Därför halveras kapitalet till Sverige.
✓ Och det är riskerna med djupare fickor i USA.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Nu är Atomicos årliga rapport här. Den tar som vanligt tempen på techscenen i Europa. Och det här året firar rapporten, som då alltså görs av Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, tio år. Med backspegeln i hand konstaterar Atomico att Spotify är den största europeiska techsuccén och att Klarna kommer på tredje plats (däremellan återfinns brittiska fintechbolaget Revolut). 

Här är några intressanta nedslag från rapporten: 

  • Det senaste decenniet så har europeiska startupbolag tagit in 426 miljarder dollar (nästan 4600 miljarder kronor) – tio gånger så mycket som under decenniet dessförinnan 2005-2014. 

  • London har halkat ner från guldsitsen som den främsta startup-hubben. Nu är det Paris och Berlin som gäller. 

  • Europa knappar in och ligger på samma nivå som USA gjorde 2020 vad gäller sysselsättning.

  • Det finns fler techbolag i tidig fas i Europa än det finns i någon annan region globalt, vilket alltså inkluderar USA och Kina.

  • Det är dubbelt så vanligt i Europa jämfört med i Nordamerika att investeringarna går till att bygga en mer hållbar framtid.

  • Antalet personer som jobbar inom fintech i Europa är sju gånger fler än under 2015. Antal tillväxtbolag är åtta gånger fler. 

Många bolag, klimathopp och nya techhubbar. Men det finns också utmaningar på den europeiska techscenen. Som pengarna. 

Atomico spår en liten nedgång i säkrade investeringar för europeiska bolag under 2024, 45 miljarder dollar jämfört med 47 miljarder 2023, det vill säga en skillnad mellan 490 miljarder och 510 miljarder dollar. För svensk del handlar det om mer än en halvering – från 5 till 2 miljarder dollar. Men då ska man ta med i beräkningarna att jämförelsetalet pumpades upp av stora investeringar till Northvolt. Svenska techbolag tar fortfarande in mer än vad som gäller för dess norska (1 miljard), danska (0,9 miljarder) och finländska (0,5 miljarder) fränder. 

Att få in stora belopp är det svåra.

Amerikanska grundare har dubbelt så stora möjligheter att ta in kapital i stora rundor (15 miljoner dollar och mer) jämfört med européerna. Många av regionens tillväxtbolag vänder sig därför till en amerikansk investerare för finansiering vilket på sikt riskerar att leda till att de lämnar Europa, skriver Atomico. 

Rapporten bygger på kvantitativ data från 41 länder samt enkätsvar från tusentals grundare, företagsledare och investerare.  

Läs mer