I en formell avsiktsförklaring om att gå in på börsen skriver Apotea att noteringen är “ett naturligt steg” mot att bli det största apoteket i Sverige och i Norden. Introduktionen ska enligt planerna genomföras under det fjärde kvartalet.
“Vi har haft en lönsam tillväxtresa sedan starten och tagit en tydlig position som Sveriges största nätapotek. Men vår resa har bara börjat och jag ser fram emot att fortsätta resan tillsammans med våra medarbetare, kunder och aktieägare”, säger Apoteas storägare och vd Pär Svärdson i ett pressmeddelande som skickats ut på torsdagen.
De säljer aktier
Apotea kommer i samband med noteringen inte ta in något nytt kapital. Det tillhörande erbjudandet kommer bestå av redan befintliga aktier och de kommer att säljas av Alecta (pensionsförvaltare), Neudi Capital (familjen Hobohm-Hielte), Creades (familjen Hagströmer) samt av Laulima. I det sistnämnda bolaget är Pär Svärdson och de andra Apotea-grundarna de dominerande ägarna.
“Noteringen förväntas stärka Apoteas varumärke samt öka den allmänna kännedomen om bolaget”, lyder en av motiveringarna till beslutet att söka sig till börsen trots avsaknaden av omedelbart kapitalbehov.
Hur många aktier som kommer att säljas och till vilket pris återstår att se, det framgår inte av dagens avsiktsförklaring.
Apotea startades i sin nuvarande form 2012. Sedan dess har devisen varit “snabbt, billigt och fraktfritt”. Det har gett en nästan ständigt växande försäljning och under årets nio första månader uppgick den till totalt 4,8 miljarder kronor, motsvarande en tillväxt på 21,6 procent.
Mer ska det bli är det tänkt:
“Apotea har som mål att dubbla nettoomsättningen inom 4-5 år”, lyder ett av bolagets nysatta finansiella mål.
Ett annat är att rörelsemarginalen på sikt ska röra sig uppåt och nå 7-8 procent. Nu ligger den kring 4,5 procent.
Apotea har cirka 800 anställda och de flesta av dessa jobbar på bolagets stora lager i Morgongåva (mellan Sala och Uppsala). E-apoteket håller på att bygga ett nytt lager i Varberg och när det står klart under 2025 väntas kapaciteten öka med 50 procent till 150.000 order per dag.
Breakit har gjort en lång intervju med Pär Svärdson med anledning av noteringsbeslutet och den kan du läsa här.