Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Swedbank

Så byggde han hajpade musikjätten: “Att bygga bolag är som att lösa Rubiks kub”

Artikel bild
Oscar Höglund, Epidemic Sound och Stefan Lundell, Breakit.

Han har byggt upp ett bolag som ska ljudlägga internet, som idag omsätter över 1,5 miljarder kronor och värderas till 12 miljarder kronor. “Vi kunde sätta tonalitet, tempo och riktning för bolaget, precis så som vi ville”, säger Oscar Höglund, vd för ljudjätten Epidemic Sound.

Vägen framåt har inte alltid varit spikrak, men det påtagliga drivet har varit konstant. I ett specialavsnitt av Breakit Podcast berättar Epidemic Sound-grundaren för Breakits Stefan Lundell om hur han fick åka färdtjänst till Handelshögskolan, hur olika miljöer och människor gett honom en viktig superkraft, och om avvägningen mellan att finansiera bolaget med egna medel eller ta in kapital.

För drygt 20 år sedan diskuterade Oscar Höglund med några vänner om internets utveckling och hur de starkt trodde på video som innehållsformat. Det blev startskottet för idén om en ljudstreamingtjänst som de i det dolda började bygga på.

Där satt vi, gömda under taknockarna, och gav inga intervjuer

“Vi satt till en början i en undanskymd vindslokal med graffiti på dörren, ovanför en möbelbutik i Stockholm. Där satt vi gömda under taknockarna och gav inga intervjuer. Tanken då var att vi inte ville att några potentiella konkurrenter skulle få upp ögonen för vad vi gjorde och köra om oss. Jag är inte säker på att det var en bra idé. Vi hade exempelvis svårare att rekrytera för att vi var så himla hemliga”, säger Oscar Höglund med ett skratt.

En superkraft

Oscar Höglund växte, tillsammans med sin svenska familj, upp i London och Wimbledon där hans mamma var entreprenör och pappa jobbade på bank. När Oscar var 12 år flyttade familjen tillbaka till Sverige, vilket inte innebar en helt okomplicerad omställning.

“Jag upplevde först att man låg väldigt efter i Sverige jämfört med i England. Och jag talade som min mormor – sa att det var ‘angenämt väder’ och liknande.”

Men alla dessa flyttar, som för Oscar Höglund innebar att gång på gång få sätta sig in i nya sammanhang och lära känna nya människor, gav, enligt honom själv, relevanta färdigheter.

Det är ett konstant perspektivbyte som man måste bli bra på

“Jag byggde upp en bra förmåga att förstå det sociala samspelet, att kunna läsa en miljö och en kontext – och att skaffa nya vänner. Det är något jag haft stor nytta av, inte minst när det kommer till att bygga bolag. Jag ser det lite som en superkraft.”

Oscar Höglund liknar att bygga bolag vid att lösa Rubiks kub.

“Det handlar i stort om en ekvation där man behöver se saker och ting från olika perspektiv för att det ska funka. Vad tycker våra kunder och leverantörer? Vad tycker våra konkurrenter och investerare? Hur ska vi tänka lång- respektive kortsiktigt? Det är ett konstant perspektivbyte som man måste bli bra på.”

Vänder utmaning till möjlighet

Entreprenörsbanan började för Oscar Höglund på Handelshögskolan i Stockholm. Men starten där blev allt annat en enkel. Strax innan utbildningens början drabbades han av salmonella med en kronisk autoimmun ledsjukdom som följd.

“Lederna svullnade upp och jag fick åka färdtjänst till Handels de tre första månaderna.”

Ett tag såg det mörkt ut. Läkarna menade att det inte fanns så mycket att göra för att förbättra situationen.

“Men efter en tid fick jag rådet att det bästa jag kan göra är att ta hand om mig själv och träna. För om musklerna kan avlasta lederna så kommer det att vara till hjälp. Det rådet tog jag på allvar, och det gjorde underverk. Sedan dess har jag tränat regelbundet för att hålla hälsan och lederna i schack. Idag är träningen min konstanta ventil, då den också hjälper mig när jag står inför mentala utmaningar, inte minst kopplat till yrkeslivet.”

Framgångsnycklarna

Hur kommer det sig då att Epidemic Sound växt och blivit till den jätte bolaget är idag inom musik- och SaaS-branschen? En kombination mellan många faktorer, enligt Oscar Höglund, där en av de viktigaste är människorna som driver och jobbar med bolaget.

“Jag kan inte nog understryka vikten av drivna personer som är vassa på sina områden – och att rätt person är på rätt plats i rätt tid. När vi drog igång Epidemic Sound var vi fem grundare med olika bakgrunder och erfarenheter, men med samma vision för bolaget. Vi hade alla pengar att lägga in och ägde precis 20 procent var. De första fem åren var det bara vi som finansierade bolaget, och varje månad fick vi ett inbetalningskort i stället för en lönecheck. Det gjorde att vi kunde sätta tonalitet, tempo och riktning för bolaget, precis så som vi ville.”

Utsvultna vargar fattar dåliga beslut

Längs Epidemic Sounds snart femtonåriga resa har det dock på senare tid tagits in kapital vid flera tillfällen. Och Oscar Höglund menar att det vid vissa tillfällen kan ha ovärderliga effekter.

“Det talas en del om att hungriga vargar jagar bra – och det kanske de gör. Men utsvultna vargar fattar dåliga beslut. De börjar tugga på kadaver och dör så småningom. Vi var nära att gå den vägen 2011, när vi sedan tog in pengar. Helt plötsligt fick vi nytt syre och började tänka klart igen.”

Målsättningen nu är att växa bolaget snabbt och vara lönsamma – samtidigt. Och Oscar Höglunds ambition är att fortsätta leda den resan.

“Så länge jag passar bäst att fortsätta hjälpa bolaget framåt så gör jag gärna det. Men om det finns någon annan som är bättre lämpad så är jag väldigt rationellt lagd. Jag ska vara rätt person på rätt plats.”

Lyssna på hela samtalet mellan Oscar Höglund och Stefan Lundell. Du hittar poddavsnittet här! 

Stefan Lundell, Breakit och Sofia Wallén, Swedbank. 

Sofia Wallén, säljutvecklingschef på Swedbank, reflekterar:

Vi är inte robotar
“Jag fångades verkligen av det Oscar Höglund berättade om sin kroniska sjukdom och hans inställning kring det. Han fick tidigt i livet en väckarklocka som förde med sig insikten att vi inte är robotar som kan drivas hårt. Vi är människor av kött och blod, vilket innebär både begränsningar och möjligheter. Det är inte alla som så tidigt inser att fysisk aktivitet inte bara stärker kroppen utan även syresätter hjärnan, vilket underlättar problemlösning och nytänkande, plus att det ger en psykisk boost.”

Viktig social träning
“Det gjordes också tydligt att det inte bara är den fysiska träningen som han fått många värden av, utan även den sociala träningen. Just vinningarna han lyfter som följd av att ha växt upp i olika miljöer och med olika människor. Det har gjort honom till en grym problemlösare som klarar att se saker och ting utifrån många perspektiv. Ett exempel är hans förmåga att finna affärsmässiga sweetspots i kryssen mellan att gå medströms i makrotrender men motströms i affärsmodelltänkande.”

Ge möjlighet till medvetna beslut 
“Oscars insikt kring att utsvultna vargar fattar dåliga beslut tror jag starkt på. Det är väldigt viktigt att man kan få lite avstånd och perspektiv på saker och ting, och att man ger sig möjlighet att fatta mer medvetna beslut. Det perspektivet kunde det få genom att ta in extra kapital i bolaget för att avlasta den ekonomiska pressen.”

Lyssna på hela poddavsnittet här!

Läs mer