Sök ikon

69 techbolag i konkurs – så gick det sen (bolag för bolag)

Artikel bild
En rad techbolag gick i konkurs under 2023 och 2024 – Breakit har tagit reda på vad som hände sen. Foto: Press/TT/montage

Konjunkturläget har pressat svenska techbolag och startups hårt. De senaste två åren har en lång rad företag fått ge upp och lägga ner.

Breakit har kartlagt 69 techbolag som gått i konkurs under 2023 och 2024 och tagit reda på vad som hände sedan.

I Breakits kartläggning kan du bland annat läsa om:
✔ De som gick i konkurs, köptes och dog igen
✔ Grundarna som gör comeback
✔ Affärsidéerna som tas vidare av nya ägare
✔ Nya ägarna som vände till vinst – och säljer igen

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Förra året gick 8.868 svenska företag i konkurs, enligt myndigheten Tillväxtanalys – en siffra som ligger 20 procent över det historiska genomsnittet. Nästan 21.000 anställda berördes. 

Och 2024 ser ännu dystrare ut: bara fram till sista augusti i år har över 7.000 bolag fått ge upp och skicka in en konkursansökan. Över 18.000 anställda har blivit av med sina jobb. 

“I den här takten som vi hittills har haft i år kommer vi troligtvis upp i nivå med de högsta historiska nivåer vi har sett under närmare 30 år”, sa Peter Frykholm, chefekonom på Tillväxtanalys till Breakit nyligen.

Startupbranschen – där många är beroende av externt kapital – har drabbats hårt av konkursvågen. Breakit har kartlagt 69 techbolag som ansökt om konkurs under 2023 och 2024 – och tagit reda på vad som hänt sedan dess.

Majoritet lever vidare

En klar majoritet av företagen, hittills över 40 stycken, kommer på något sätt att drivas vidare efter konkursen. 

I minst 13 av dessa fall har grundare och tidigare delägare köpt tillbaka bolaget från konkursboet. 

Ett exempel är MC-utmanaren RGNT. Grundaren Jonathan Åström lämnade bolaget 2022 och grundade batteriutmanaren Mattr. Nu är han tillbaka vid rodret på RGNT tillsammans med de andra grundarna Alexander Lewandowski och Gideon Schipaanboord

Två andra exempel är Dryft – där grundarna Magnus Petersson, Daniel Lindgren, Johannes Ivarsson och en grupp investerare köpt tillbaka byggutmanaren – och foodtech-bolaget Vakna som köpts av den tidigare delägaren Eliott Spenner och en hemlig partner. 

I kartläggningen finns också en rad bolag som har köpts upp av andra aktörer, och som alltså drivs vidare i ny regi.

Ett par sådana exempel är glasögonmärket Nividas som köptes av Footway, tygåtervinningsbolaget Renewcell som köptes Altor och leveransbolaget Aerit vars IP-rättigheter köpts av ett utländskt drönarbolag.

De köptes – men dör eller säljs igen

Linn Andersson och Daniel Tekles företag Meetly sticker ut i genomgången. De står nämligen som köpare till inte ett – utan två – av bolagen i Breakits kartläggning: Memmo och Gigital. 

Gällande Gigital köpte Meetly varumärket och kundregistret för att det skulle integreras med bolagets egen bokningstjänst för eventlokaler. Memmo ligger nu ute till försäljning igen. 

Två bolag i kartläggningen blev snuvade på en omstart efter att köparen i sin tur gått i konkurs. 

Den Göteborgsbaserade batteristartupen Norticals plattform såldes till Alelion Energy systems. Det bolaget har sedan dess ansökt om konkurs. Samma sak hände med AI-bolaget Learning 2 Sleep – plattformen köptes av My-E-Health, som sedan gick i konkurs. 

Bland bolagen som gått i graven för gott finns Workish, Gavagai och Texelio. Ingen har velat driva dem vidare, och deras historia är därmed slut.

Här hittar du hela listan över bolagen som gick i konkurs, och vad som hände sen: 

Läs mer