Sök ikon

Annonssamarbete med Myndigheten för Yrkeshögskolan

Här är det smarta sättet att rekrytera och hitta rätt kompetens direkt

Artikel bild
Joel Junros, omvärldsanalytiker på Myndigheten för Yrkeshögskolan, till vänster.

Är ni drabbade av kompetensbristen i techbranschen? Vill ni vara med och skräddarsy framtida kandidaters spetskompetenser?
Yrkeshögskolan erbjuder de möjligheterna – och behöver nu större backning från näringslivet för att fortsätta expandera.
”Fler företag måste engagera sig i våra studerande” säger Joel Junros, omvärldsanalytiker på Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Bristen på kompetens i den svenska techbranschen är fortsatt ett problem. En smidig lösning på detta kan vara det kraftigt ökande intresset – bland både studerande och näringslivet – för landets många yrkeshögskolor.

Yrkeshögskolan firar snart 15 år och är därför en relativt ung utbildningsform. De senare åren har yrkeshögskolan expanderat kraftigt och omfattar inom kort över 100 000 studerande.  De flesta av programmen är två år långa och mer än en tredjedel av studierna sker på distans. Det finns även kortare kurser som kan erbjuda yrkesverksamma särskild spetskompetens.

”Bra att tidigt få testa kunskaperna ute på en arbetsplats”

En framgångsfaktor för yrkeshögskolan är LIA (lärande i arbete), där de studerande jobbar på en arbetsplats under utbildningen.

”Lärande i arbete är bra både för företaget där praktiken sker och för den studerande. Den teoretiska världen kan skilja sig mot verkligheten, därför är det bra att tidigt få testa sina kunskaper ute på en arbetsplats. Praktiken blir lite som ett anställningstest, och vi ser att drygt hälften av alla som gör lärande i arbete sedan får anställning på samma företag”, berättar Joel Junros.

Företagen kan testa studerande i skarpt läge, vilket ökar chansen för att hitta rätt person till bolaget.

Yrkeshögskolan har en bred portfölj av utbildningar och har hela tiden ”örat mot rälsen” för att hålla sig uppdaterade om vilken sorts kompetens företagen efterfrågar.

”Data och IT har alltid varit ett av de fem stora områdena för yrkeshögskolan, men de senaste åren har efterfrågan fullkomligt exploderat. Vi har gått från 2400 platser till 6000 platser per år och vi är i en tät dialog med våra branschnätverk om behoven de ser framgent”, berättar Joel Junros.

Den största utvecklingen har skett inom programmeringsutbildningarna med koppling mot säkerhet, cybersäkerhet, arbetsmiljöingenjörer och säkerhetssamordnare.

Fördelarna med att erbjuda praktikplatser

En svårighet för hur mycket yrkeshögskolan kan hjälpa techbranschen är antalet praktikplatser som erbjuds till de studerande.

”Vi vill att praktikplatserna ska hålla en hög nivå så att både den studerande och företaget blir nöjda. Att hitta lämpliga praktikplatser har blivit allt svårare, därför behöver vi få in fler företag som engagerar sig och är beredda att öppna upp plats för våra studerande”, säger Joel Junros.

Företag som engagerar sig i en yrkeshögskoleutbildning – genom att sitta med i ledningsgrupper eller ta emot lärande i arbete-studerande – får en chans att påverka innehållet i utbildningen. Ett tydligt exempel är spelbranschen, som i samråd med yrkeshögskoleanordnare har skräddarsytt flera utbildningar.

”De är uppbyggda så att de i stor utsträckning påminner om arbetslivet och vi har försökt bevilja utbildningar inom olika nyckelkompetenser som programmerare, grafiker och designers. Företagen kan sedan ta in studerande och testa dem i skarpt läge, vilket ökar chansen för att hitta rätt person till bolaget.”

Det är också möjligt att kompetensutveckla befintliga medarbetare genom kortare utbildningar som yrkeshögskolekurser, eller via uppdragsutbildning.

Lösningen på kompetensbristen i techbranschen kan alltså redan finnas nära tillhands – ute på landets yrkeshögskolor.

LÄS MER: Är ni intresserade av att ta emot LIA-studerande? Så här går det till!

Läs mer