Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tuffaste tiden över enligt Northvolts vd – som hintar om eventuell avgång

Artikel bild
Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt. Foto:TT

Northvolts vd Peter Carlsson säger att det blir bättre nu. Bolaget är på väg ut ur sitt ”produktionshelvete”, säger toppchefen i en ny intervju i SvD.

Samtidigt hintar han om en eventuell sorti för egen del.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Peter Carlsson har anklagats för att vara frånvarande i Northvolts svåraste stund med massiva uppsägningar, en avbruten expansion och en jakt på nytt kapital. Men nu har Northvolts högsta chef ställt upp på en intervju i SvD. I den blickar han både tillbaka, på hur det svenska batterihoppet hamnade där det hamnade – i brinnande kris – och vad som väntar framåt. 

Peter Carlsson tror själv att den värsta tiden är över för Northvolt. Han säger i tidningen att bolaget är på väg ut ur sitt så kallade ”produktionshelvete” – det vill säga de problem med tillverkningen som utlöste den stora krisen. 

Samtidigt ger han besked om sin egen framtid som öppnar för tolkning. Han säger att Northvolt är hans baby och att han vill fortsätta spela en roll i bolaget. 

”Men jag tror också att den här perioden har fått mig att inse att jag måste hitta ett sätt där inte hela livet, tjugofyra timmar om dygnet, är Northvolt”, tillägger han. 

SvD har även intervjuat personer med insyn i bolaget som har uttalat sig anonymt. De ger en annan bild av Northvolt. De är kritiska till att ledningen inte drog i bromsen redan 2023 i samband med att man såg en minskad efterfrågan på elbilsmarknaden. En källa uppger att det har bildats en krets med ja-sägare i toppen. 

”Allt ska hela tiden vara guld och gröna skogar”, säger hen till SvD. 

Varje vecka ägnar Northvolt till att få in mer pengar. Förra veckan var det lönerna som skulle betalas ut, en kostnadspost på runt 400 miljoner kronor. 

Flera medier, däribland SR Ekot och Bloomberg, har rapporterat att Northvolt förhandlar med ägarna om ny finansiering på ett antal miljarder kronor. Enligt Ekot är batteritillverkaren nära att få räddningspaketet i hamn.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer