Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Jens Nylander: Northvolt kan inte vinna mot Kina – omställningen “ett fiasko”

Artikel bild
Jens Nylander är serieentreprenör och har grundat flera techbolag. Foto: Daniel Ivarsson

Den gröna omställningen har “mer eller mindre” blivit ett fiasko, enligt techentreprenören Jens Nylander.

“Man tror på fullaste allvar att man kan konkurrera med Kina”, sa han på Breakits SaaS Summit-scen på torsdagen.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Entreprenören Jens Nylander har flera kända bolag i bagaget, du kan läsa hela hans historia här. Breakit kunde i somras rapportera om den nya satsningen The Intelligence Company. Där har han hittills avslöjat slöseri med skattepengar och fiffel i och kring kommuner och regioner, med hjälp av AI. 

På Breakits Saas Summit-scen berättade entreprenören i går att han är passionerad kring två saker – grön omställning och AI. Den senare är uppenbarligen den passion som Jens Nylander fokuserat mest på de senaste åren. 

“Den gröna omställningen har blivit mer eller mindre ett fiasko”, sa han från scenen. 

Enligt honom är det bara en tidsfråga innan Sverige och Europa förlorar striden mot Kina. Han tog batteritillverkning som exempel och drog en parallell till det han upplevde med sitt första bolag, Jens of Sweden, som sålde MP3-spelare. 

Till en början var det en brist på flashminnen, men snabbt fanns ett överflöd av tillverkare. 

“Och vem var det som tog över tillverkningen? Jo, självklart Kina. Och jag tror att det kommer att inträffa i det här fallet också”, sa Jens Nylander och fortsatte: 

“Det är därför jag kallar det ett fiasko, för att man på fullaste allvar tror att man kan konkurrera med Kina när det gäller storskalig produktion”. 

Northvolt är, enligt honom, inget undantag. 

“Min bedömning, utan att vara aktieägare, är att de kommer lösa det tillfälliga problemet som de har nu, det betvivlar jag inte. Men faktumet kvarstår. Du kan inte tillverka den produkten, till det priset, och tro att man seriöst kan konkurrera med Kina”, sa Jens Nylander. 

På en fråga om han tror att den gröna omställningen går att genomföra svarade han: 

“En grön omställning kommer att ske, frågan är bara i vilken takt. Frågan är också om vi kommer att vara det samhälle som bygger mest teknologi inom grön omställning, det är jag osäker på”. 

Läs mer