Sent en fredagskväll vibrerar mobilen.
“Jag vill helt avstå från omnämnande i denna artikel.”
Sms:et kommer från en intervjuperson som egentligen skulle ställa upp i ett reportage som undersöker hur det är att ta in kapital som gravid. Meddelandets avsändare, en entreprenör, hade några veckor innan berättat om sina egna erfarenheter.
Saker har förändrats, var anledningen hon gav när jag ringer upp på måndag morgon, ett par dagar innan publicering.
Känslan som infinner sig är att personen som tidigare varit öppen, transparent och tryckt på hur viktigt det är att sådant här diskuteras, har blivit orolig. Att en entreprenör inte ens vill uttala sig om ämnet sätter fingret på problematiken.
Första gången jag hörde om att investerare avfärdat investeringscase för att en av grundarna väntade barn, trodde jag att det var en story som hade förvrängts mer och mer ju längre den färdats. Det är 2024, man borde ju ha kommit längre vid det här laget? Jag hade fel.
Flera tunga riskkapitalister berättar nu att graviditet hos kapitalsökande bolagsgrundare kan skapa en risk för att det blir svårare att kamma hem en investering. Och här, bör tilläggas, är fundraising ingen enkel sak i sig.
“Det är nog många som har hört att term sheets har dragits tillbaka när investerare upptäckt graviditeter och inte vill ta den risken”, säger Wellstreets Jessica Rameau.
Risken för lång föräldraledighet, minskat engagemang och sämre prestation är anledningarna som uppges få vissa investerare att fly fältet. Riskkapitalister vill få avkastning på sina investeringar. Ingen investerar för att vara snäll, det är ju business. Att peta in pengar i en startup där grundaren är gravid kan helt enkelt innebära att momentum rubbas, och uppes därför vara no go för vissa. Enligt andra är allt som krävs en plan för att verksamheten ska fortsätta medan den nyblivna föräldern är ledig.
Slutsatsen jag drar efter att ha skrivit det här reportaget?
Det finns inga belägg för skräckrubriker. Det är verkligen inte omöjligt att säkra kapital som gravid grundare. Många miljoner har hällts ned i företag vars grundare väntar barn, och det har inte varit några konstigheter med det.
Så låt dig inte avskräckas att pitcha om du är gravid, men var beredd på att det, än idag i techsfären i Sverige, finns investerare som kommer att ifrågasätta och plötsligt inte vara intresserade längre. Men dem vill du nog inte ha med dig på cap-table ändå.
Lyckligtvis tycks det vara långt ifrån alla.