6.250.000 kronor.
Miljonbeloppet lyser på laptopskärmen. Malin Josefsson Lindquist andas ut. Investeringen är säkrad. Bolaget kommer att överleva.
Hon stryker sig över magen och sluter ögonen en kort stund.
Med hjälp av skrivbordet häver hon sig upp från stolen, fäller ihop datorn och lägger ned den i väskan. Sakta lämnar hon kontoret.
Mindre än ett dygn senare föder hon sin dotter, en vecka för tidigt.
Vi hoppar bakåt i tiden.
Ungefär ett halvår tidigare hade hon och Anna Cronqvist bestämt sig. De skulle ta in kapital till sitt bolag Esther's, en social shopping plattform där mikroinfluencers kan tjäna pengar genom affiliatelänkar.
Det fanns bara en liten detalj som gjorde Malin Josefsson Lindquist nervös. Hon var gravid.
“Hur skulle det bemötas när vi pitchade? Jag ville inte riskera att sabba något för bolaget, så jag klädde mig i stora skjortor och satt ned så mycket som möjligt för att dölja magen.”
Det var inte den enda anledningen till att hon valde att inte berätta något från början.
“Jag tycker att det är högst privat. Poängen var ju att prata business. Samtidigt kan jag förstå utifrån en investerares perspektiv att man investerar otroligt mycket i teamet, lika mycket som i potentialen i en produkt eller ett bolag.”
Oron blev starkare ju mer hennes kropp förändrades och graviditeten blev svårare att dölja.
“Då var det främst män, oftast lite äldre, 50-plussare, som ifrågasatte hur vi skulle lyckas driva bolaget efter att jag fött barnet. Ganska kort in i pitchen gällde det därför att berätta hur vi skulle lösa min frånvaro”, säger hon och tillägger att kvinnliga investerare la inte lika stor vikt vid graviditeten som manliga.
“Jag hade turen att min man kunde gå på pappaledighet redan tre månader efter födseln, så jag var inte borta särskilt länge och kunde jobba en del under min ledighet.”
Efter otaliga pitchar säkrade duon 6.250.000 miljoner kronor i kapital från VC-firman Bust, affärsängeln och investeraren Johanna Schottenius, med en bakgrund som chef på Ikea och Niclas Winroth, grundare av Beyond Retail, för att nämna några.
“Det var en otroligt lättnad när investeringen var säkrad. Jag var stressad och pressad att vi inte skulle hinna stänga rundan innan min dotter föddes. Det var säkert därför hon kom tidigt, för att kroppen slappnade äntligen av.”
Ovannämnda investerare var långt ifrån alla de pitchade för.
“Ingen sa direkt ‘nej’ när de fick veta om graviditeten, men när dialoger avslutades kom det på tal att jag borde ha berättat om min ‘situation’ från början”, säger Malin Josefsson Lindquist.
Vid ett tillfälle sprang hon in i en av investerarna, en affärsängel, duon hade haft en dialog med, men som slutligen valde att tacka nej till att investera.
“Jaha, var du gravid när du pitchade för mig, utan att berätta om det?”, var en av de första sakerna han sa när han såg henne och den stora magen, berättar Malin Josefsson Lindquist.
“Det kändes som en extremt onödig kommentar. Vi hade ju valt att inte samarbeta, vilket jag kände mig väldigt glad över när han slängde ur sig den kommentaren bara så där”, säger hon.
***
En riskkapitalist som har sin analys klar är Caroline Cronstedt, medgrundare och partner på riskkapitalbolaget Zenith.
“Det viktigaste från ett investerarperspektiv är att alltid leta efter de mest lovande bolagen med de starkaste teamen, med störst chans att leverera bra avkastning till våra investerare.”
“Skulle jag välja att diskriminera en gravid kvinna så har jag inte gjort mitt jobb. Vi investerar långsiktigt och i dag tar det i snitt sju till tio år att göra en framgångsrik exit. Det blir därför viktigt att sätta saker i perspektiv. Några månaders föräldraledighet under den perioden är inte särskilt lång tid.”
Hon har tidigare rest en fond åt Zenith, samtidigt som hon själv var gravid. Hon har också lyssnat på flera pitchar framförda av entreprenörer som väntat barn.
"Generellt tror jag att det finns förutfattade meningar om vad en graviditet innebär och vad det innebär att investera i grundare som väntar barn. Man antar att personen kommer att vara frånvarande från bolaget ett tag och inte kunna driva verksamheten.”
Hon menar att man inte ska glömma bort att det finns många andra livsförändringar, planerade eller oplanerade, som också har stor effekt på entreprenörens möjlighet att under en tid kunna prestera på högsta förmåga.
“Det kan ju vara skilsmässor, sjukdomar eller vad som helst. Det påverkar också men det är inte lika synligt eller konkret och inget som tas in i analysen.”
Kapitalanskaffningen till Zeniths fond var mestadels smärtfritt, medan några potentiella LP:s, förkortning för limited partners, alltså partners som investerar i riskkapitalfonder, hade åsikter.
“Jag har fått enstaka kommentarer från någon investerare som tycker att det är olämpligt att både ha en ambitiös karriär och bygga bolag parallellt med att man bildar familj.”
När man får den typen av kommentarer gäller det att komma till en diskussion kring hur man faktiskt får det att fungera, menar Caroline Cronstedt, som understryker att hon aldrig var orolig att hennes graviditet skulle påverka kapitalresningen negativt.
“Jag tycker att man ska bära sin gravidmage med stolthet. Råkar man ut för kommentarer eller misstänker att man diskrimineras så får man fundera på vilka investerare, partners och kollegor man vill omge sig med. För det kommer faktiskt tillbaka till värdegrund.”
Tycker du att en gravid entreprenör ska berätta om det för investerare?
“Jag skulle tycka att det var en dålig start på att bygga ett förtroende om man inte skulle kunna vara helt öppen. Kan man inte vara det så kanske det är något annat som är det underliggande felet, om man inte känner att man kan lita på sin investerare och inte vågar berätta om personliga saker.”
“Har man som entreprenör precis fått in pengar från investerare och då berättar att du ska på föräldraledighet imorgon så har du förbrukat förtroendet ganska fundamentalt skulle jag vilja påstå.”
Samtidigt har hon förståelse för om gravida entreprenörer oroar sig för hur de ska bemötas.
“Det är tillräckligt svårt som det är att gå ut och resa kapital. Om du dessutom är kvinna i en väldigt mansdominerad bransch, vilket det här är, så är det en utmaning bara det. Om du i tillägg lägger på en gravidmage på det så är det ytterligare en utmaning. Så jag har full förståelse för att det är många som är oroliga.”
“Som samhället ser ut idag drabbas kvinnor i karriären väsentligt hårdare än sina manliga kollegor. Det är en effekt av att ansvaret generellt i samhället inte delas lika när det kommer till barn. Så enkelt är det ju. Med det sagt är det inte konstigt om kvinnor är oroliga för att de inte ska lyckas resa kapital samtidigt som de bildar familj.”
***
Esther’s-grundaren Malin Josefsson Lindquist är långt ifrån ensam att ha sökt kapital till sitt bolag samtidigt som hon väntade barn.
2024 inleddes med en stor, men efterlängtad, förändring för Malin Granlund. I januari födde hon sin son, sitt första barn, efter flera intensiva månader.
Tillsammans med Alek Åström, tillika hennes sambo, har hon grundat plattformen Done som nischat in sig på att hjälpa privatpersoner och e-handlare med elinstallationer såsom laddboxar, solceller och luftvärmepumpar. Precis som Esther's-grundaren var även Malin Granlund gravid under bolagets senaste finansieringsrunda.
“När vi inledde rundan så reflekterade jag mycket över hur det skulle gå, i och med graviditeten. När ska man berätta för investerare? Finns det någon norm, tumregel kring det?”
“Jag känner några som har väntat väldigt länge med att berätta, för de har varit oroliga för att det skulle påverka investerarnas beslut.”
Precis som Malin Josefsson Lindquist valde hon att inte säga något under de första mötena.
“Inledningsvis tycker jag att man ska fokusera på affären, inte privatlivet. De som var intresserade av att stötta med kapital berättade jag för under det andra eller det tredje mötet.”
Beskedet togs emot olika. Medan vissa var väldigt stöttande, var det några som knappt lyfte på ögonbrynen, men ville höra att hon hade en tydlig plan för bolaget under sin frånvaro. Hur skulle verksamheten fortsätta?
“De flesta var positiva, men några ifrågasatte hur min prestation skulle påverkas av att vara gravid och undrade om jag skulle tappa intresset för bolaget när jag blivit förälder. Det sades på ett lite skämtsamt sätt, men det kändes som att det fanns ett underliggande allvar i det.”
En del av de intresserade investerarna blev stressade över nyheten. Men inte på grund av att de ansåg att graviditeten och den stundande föräldraledigheten var problematiskt i sig, berättar hon.
“De blev nervösa över att andra investerare skulle tycka annorlunda och dra sig ur rundan när de fick veta.”
“Det var väldigt frustrerande, för det är så mycket som kan hända i livet. Skilsmässor, sjukdomar, utbrändhet, eller andra personliga saker som man inte har som krav att berätta, men som kan påverka ens prestation och företag mer än en graviditet. Men graviditet är trots det en laddad fråga.”
När rundan stängdes i december 2023, en månad innan Malin Granlund födde sin son, stod det klart att bolaget lyckats få in 4,3 miljoner kronor. Finansiering kom bland annat från de tidigare ägarna Almi Invest och Antler samt från nya investerare som RadCap Ventures och Bling Capital.
Nu när du ser tillbaka, var oron befogad?
“Nej, det var den inte. Det kom ju några kommentarer, men investerare som ifrågasätter om ens engagemang kommer att påverkas bara för att man blir förälder vill man ju inte ha med sig. Mig veterligen var det ingen som drog sig ur dialogerna eller investeringen på grund av just det.”
***
Kostymklädda slog de sig ned bakom bordet framför henne, deras potentiella LP:s.
Heidi Lindvall, medgrundare av riskkapitalbolaget Pale Blue Dot, höll på att resa kapital till firmans första fond. Hon stack inte endast ut för att hon inte var klädd som tungviktarna hon försökte få att investera. Hon höll också en liten bebis i famnen. Diskret lyfte Heidi Lindvall på blusen och ammande barnet under tyget medan mötet fortsatte.
“Det är ingen som har sagt något om det, men det är tydligt att många inte riktigt vet hur det ska bete sig”, säger hon.
Andra gånger har hon haft barnet i knät, som förtrollats av “Babblarna” på en mobilskärm, medan hon diskuterat firmas case med potentiella partners.
Det har inte skett vid enstaka tillfällen – att ha med sig sin yngsta på konferenser, möten och jobbresor har ofta varit förekommande för riskkapitalisten.
“De flesta som vi har träffat under fundraising har varit väldigt välkomnande, medan en del har varit chockade och märkbart provocerade över att min dotter varit med, och himlat med ögonen.”
“För oss blev det ett väldigt tydligt tecken på vilken typ av investerare vi ville ha med oss. Har de inte förståelse för att jag tar med barn, kommer de sannolikt inte ha förståelse när vi investerar i grundare som också har småbarn. Och så kan vi inte ha det.”
Sedan fonden stod klar har Pale Blue Dot, som Heidi Lindvall har grundat tillsammans med Hampus Jakobsson och Joel Larsson, investerat i en rad bolag, varav flera har grundare som fått barn under bolagsresan eller som väntat barn under kapitalanskaffningen. Men i ett av fallen visste firman inte att en av grundarna var gravid.
“Det var under pandemin och vi träffades endast digitalt, så det syntes inte och hon berättade inget om det. När investeringen var klar fick vi veta, för då skulle hon snart få barnet”, säger Heidi Lindvall.
Hade du velat att hon hade berättat om det tidigare?
“Ja, för det gör det enklare att bygga en relation om man är öppen med så mycket som möjligt. Men jag förstår absolut varför hon valde att inte göra det. Men personligen kände jag mig mest ledsen att hon inte kände att hon kunde vara öppen med det, för vi hade absolut investerat ändå.”
Varför tror du att hon valde att inte säga något?
“För det första så är det svårt att som kvinna få en investering över huvud taget, statiskt sett. Lägg till att man är gravid så blir chansen sannolikt ännu mindre. Det flesta som investerar är vita män och som aldrig fött barn, eller kanske inte varit föräldralediga särskilt länge själva, och att de därför inte har förståelse för att det går att göra karriär och vara mamma samtidigt, även när barnen är små.”
“Det här är en lite gammaldags industri, tyvärr. Så jag förstår om gravida entreprenörer är oroliga för att de inte ska få någon investering och därför inte berättar.”
***
Sara Rywe, partner på riskkapitalbolaget byFounders, är inne på samma spår.
“Det kommer så klart att uppstå en potentiell risk för att investerare inte vill backa bolaget”, säger Sara Rywe, partner på riskkapitalbolaget byFounders, som är föräldraledig med sin tre månader gamla son när hon svarar i telefon.
“Själva graviditeten eller barnet i sig är inte en risk utan det är den potentiellt långa frånvaron av en grundare som är risken. Det kan reduceras avsevärt om personen visar på en tydlig operationell plan om hur bolaget ska drivas under sin eventuella ledighet”.
För att säkra en bra relation mellan investerare och grundare tycker hon att man ska vara så öppen som möjligt redan från början. Det måste dock komma från entreprenören.
“Det är aldrig rätt av en investerare att ställa personliga frågor om familjesituationen eller graviditeter. Det är någonting som man kan prata om när man väl har investerat.”
Hon menar dock att investerare som oroar sig för att grundare kommer att försvinna helt och hållet bör tänka om.
“Jag tror att det är väldigt svårt för en grundare, om det är en nyckelperson, att försvinna på föräldraledighet under längre tid om man driver ett VC-backat bolag. Man kommer nog inte kunna, eller kanske inte vilja, vara helt bortkopplad.”
Anser du att det finns en risk med att investera i gravida grundare?
”Ja. Men inte mer risk än all annan typ av risk vi tar som investerare varje dag. Jag är övertygad om att man kan vara förälder och framgångsrik entreprenör. Dock tror jag inte att man kan bygga ett ’venture case’ som växer i exponentiell fart och vara hundra procent ledig under en lång period, oavsett kön.”
Tillbaka till Heidi Lindvall som menar att det finns flera aspekter att tänka på i fråga om föräldraledighet. Är den gravida personen en nyckelperson för bolaget? Hur länge kommer hon behöva vara ledig? Finns det medgrundare som kan styra under tiden? Hur bra går det för bolaget?
“Det är också saker som har betydelse och som investerare kommer att vilja veta.”
***
Även Jessica Rameau, partner och fondförvaltare på riskkapitalbolaget Wellstreet, har arbetat med fundraising åt firman samtidigt som hon var gravid.
“Det är verkligen svårt att veta om några av investerarna sa nej till att investera för att jag var gravid, eller för att de helt enkelt inte vill investera. Men det kommer man aldrig att få svar på.”
“Många av de inledande samtalen startade digitalt så det var inte uppenbart att jag var gravid och jag kände inte nödvändigtvis något behov av att berätta om det under det skedet av processen. Jag tyckte inte heller att det var relevant att ta upp, i och med att de investerar i Wellstreet och hela teamet”, säger Jessica Rameau, som menar att hon däremot inte dolde sin graviditet vid fysiska möten.
“Flera av de som deltog i finansieringen visste att jag väntade barn. Det var inget märkligt med det. Vi är ett stort team på Wellstreet så verksamheten fortsätter, som på många firmor när någon är ledig.”
Hon är föräldraledig med sin närmare tre månader gamla son när hon ställer upp på den här intervjun. Redan några veckor efter födseln jobbar hon motsvarande en arbetsdag i veckan.
Fram till ledigheten arbetade hon med investerarkontakter, fondförvaltning och kapitalresning. Men med en bebis att ta hand om fokuserar hon istället på firmans portföljbolag.
“Att ta samtal med entreprenörer är en sak och de passar bra med mitt schema just nu, men att prata med investerare samtidigt som jag har en bebis hemma kanske kan uppfattas som oprofessionellt, ifall jag måste avbryta för att han behöver uppmärksamhet.”
Precis som Caroline Cronstedt, Heidi Lindvall och Sara Rywe föredrar hon att grundare berättar om stundande föräldraledigheter, i och med att teamen i bolagen ifråga är ganska små. Hon understryker samtidigt att grundare bör upplysa om planerad ledighet, oavsett vad det beror på.
“Det är viktigt ur ett riskperspektiv. Man måste i princip ha en plan för att behålla momentum så att verksamheten fortsätter på inslagen bana och kan möta investerarnas förväntningar på avkastning. Att tappa momentum kan stå bolaget dyrt och det kan absolut påverka bolagets framgång.”
“Men så länge du har en realistisk plan påverkar inte graviditet investeringen.”
Trots det förstår hon varför entreprenörer väljer att inte berätta, eller till och med dölja, att de väntar barn och står inför en föräldraledighet.
“Det är nog många som har hört att term sheets har dragits tillbaka när investerare upptäckt graviditeter och inte vill ta den risken, så det är absolut förståeligt.”
***
Två år har passerat sedan grundare av Esther’s-grundaren Malin Josefsson Lindquist säkrade flera miljoner av en rad tunga namn, samtidigt som hon var höggravid.
När hon nu blickar tillbaka beskriver hon bemötandet från ifrågasättande investerare som frustrerande och menar att kvinnor måste våga stå på sig.
“Det kommer att komma tillfällen när man sitter i ett rum, oftast med män men även med kvinnor, som ifrågasätter hur man ska lyckas bygga bolag och vara mamma samtidigt. Då måste man adressera elefanten i rummet om man sitter där med en gravidmage och inte vara ursäktande, utan berätta vad man har för planer och att investerarna inte behöver vara oroliga.”
“Man ska aldrig behöva känna att man ursäktar sig för att man söker kapital som gravid. Stå rakryggad, oavsett ifrågasättande. Man kan inte ge några bra svar på dumma frågor.”