Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Guldregn över Carnegies anställda – får dela på 3 miljarder

Artikel bild
Illustrationsbild. Foto:Istockphoto

Norska storbanken DNB köper Carnegie i en oväntad affär som blev känd på måndagsmorgonen. Carnegies personal bjuds därmed på ett rejält miljardregn.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

DNB köper investmentbanken Carnegie för runt 12 miljarder kronor. Breakit skrev om affären när den kablades ut på måndagsmorgonen. 

Säljare i affären är Harald Mix Altor. Men även delar av personalen är vinnare i affären. Det var nämligen flera anställda som blev delägare i Carnegie i samband med att Altor köpte investmentbanken från Riksgälden 2009, skriver sajten Finanswatch

Altor har ägt runt 70 procent av Carnegie medan resten fördelats mellan anställda och Erik Penser AB. Det innebär att personalen kommer att få dela på runt tre miljarder kronor, skriver Finanswatch. Det kan jämföras med Altor som kammar hem runt åtta miljarder i affären.

Sajten skriver vidare att den tidigare vd:n Björn Jansson och mäklarchefen Henric Falkenberg äger vardera 0,43 procent av aktierna vilket innebär att de var och en får 51,6 miljoner kronor i och med uppköpet. 

Carnegie förvaltar cirka 436 miljarder kronor och har verksamhet i främst Sverige, Danmark och Finland. Investmentbanken gjorde under årets nio första månader ett nettoresultat om 535 miljoner kronor. DNB räknar med att Carnegies vinstbidrag till DNB-koncernen kommer att överstiga 1 miljard kronor från 2025 och framåt. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer